Rob Hoekschop in gesprek met: Martin van der Meulen

Spelersprofiel:

Naam: Martin van der Meulen
Geboren: 16-03-1973
Clubs:
1993-1999 C.V.V. Sparta Enschede (Zaterdag 1e, 2e klasse)
2000-2001 Achilles ’12 (Zondag 1e klasse)
2001-2002 E.V. & A.C. De Tubanters 1897 (Zondag Hoofdklasse)
2002-2009  C.V.V. Sparta Enschede (Zaterdag 3e 2e klasse)

Wanneer en waarom ben je gestopt?

In 2009 ben ik gestopt met selectie voetbal. De combinatie privé (kinderen), een drukke baan en voetbal was niet meer te combineren. Ook was het na ruim 350 wedstrijden mooi geweest. Heb het nog een kleine 2 jaar in een lager vriendenelftal geprobeerd, maar dat is totaal anders dan het prestatievoetbal, die omschakeling was erg groot en daar was ik te fanatiek voor.

Hoe zou je jezelf als speler omschrijven?

Ik was een hard werkende, bewegelijke spits en maakte heel veel meters voor het team. Voetbalde daarnaast graag mee en schuwde het mee verdedigen ook niet. Met Sparta speelden wij altijd aanvallend voetbal; dat is voor een spits wel erg lekker. Daarnaast had ik een neusje voor goals en had ik een bloedhekel aan verliezen.

Wat is je mooiste herinnering?

Pff… dat is een lastige. Er zijn zoveel mooie en leuke momenten. De belangrijkste blijven je het meeste bij. Dat zijn vaak toch de kampioen- of beslissingswedstrijden voor promotie en degradatie. De spanning van die wedstrijden met veel publiek zijn mooie herinneringen die je altijd bij blijven.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik werk al ruim 26 jaar in de verzekeringen. Waarvan de laatste 20 jaar in het verzekeren van Duurzame Energie projecten. Naast het voetbal heb ik diverse verzekeringsdiploma’s gehaald, om mij verder te ontwikkelen en ben doorgegroeid tot het zelfstandig runnen van het bedrijf. Wij ontwikkelen maatwerk verzekeringsoplossingen voor windturbine- en zonnepanelenprojecten gedurende de bouw- en exploitatiefase. Het is een drukke; continu in beweging zijnde markt, dat maakt mijn vak ook zo leuk en uitdagend. Met de verduurzaming in het vooruitzicht is er nog genoeg voor ons te doen en maken wij de wereld duurzamer.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Ik heb deze column elke week met veel plezier gelezen en heel veel namen (terecht) voorbij zien komen, maar er zijn er nog zoveel die op allemaal op verschillende wijze belangrijk zijn geweest voor hun voetbalclubs.
Zonder mensen te kort te doen, wil ik er toch nog wel een paar noemen, die ik volgens mij nog niet allemaal voorbij heb zien komen: Pauli Voorhaar, Marc Tiggeler, Marc Oldeman, Tim Jongman, Michel Veuring, Frank Maasdam en Bert Stokkingreef.

Heb je alles als speler eruit gehaald?

Ik denk dat ik er alles heb uit gehaald; ik heb (toen) op het hoogst haalbare amateurniveau (hoofdklasse) gespeeld. Daarbij heb ik al die jaren met ontzettend veel plezier gevoetbald en kijk er ook mooi op terug en ben ik tevreden met wat ik heb bereikt.

Wat is je mooiste herinnering aan een trainer?

Ook een lastige…aan alle trainers heb je wel leuke herinneringen en van een ieder leer je veel. De beste herinnering bewaar ik eigenlijk aan Herman te Velde. Hij was destijds trainer van Sparta 2. Ik liep stage voor school bij Sparta (DEF-groep en het 2e elftal). Zelf speelde ik in; volgens mij het 4e elftal. (1e jaars senioren). Het was erg koud, dus Herman zegt probeer maar een beetje met de jongens mee te doen, dan heb je het niet zo koud. Na een paar trainingen zegt Herman; ik wil je graag bij mijn team en ga je langzaam brengen. Via het 2e ben ik uit eindelijk bij het 1e elftal gekomen. Hij heeft toch aan de basis gestaan voor de rest.

Wat was je mooiste sportpark?

Sportpark Schreurserve (CVV Sparta) daar heb ik veel tijd doorgebracht en dat zal mij altijd bij blijven. Ook Sportpark Berg en Bos van AGOVV is erg mooi.

Wat was je mooiste goal?

De mooiste goal, dat kunnen er wel een paar zijn…. De belangrijkste goals onthoud je het beste. De beslissingswedstrijd bij SVZW tegen DZC uit Doetinchem is mij zeker bijgebleven. In de verlenging maakte ik de 3 en 4-2, waarbij ik de laatste vanaf de middellijn over de keeper onder de lat in het doel schiet. De ontlading daarna met het publiek op het veld was geweldig!

Waar moet een goede spits aan voldoen?

Iedere spits heeft wel iets. De één is heel technisch, de ander minder. Een goede intuïtie (gevoel voor de juiste plek), het bekende neusje voor de goal moet je zeker hebben. Dat heb je of niet. Daarbij moet je bewegelijk zijn maar ook fysiek kunnen spelen, tweebenig, lekker mee kunnen voetballen en een beetje egoïstisch zijn.

Wat was jouw specialiteit?

Goals maken, hoe maakte mij niet uit. Ik speelde veel op intuïtie waardoor ik vaak op de juiste plek stond. In de 16 was ik gevaarlijk en op mijn best.

Hoe is het om club topscorer aller tijden van een club te zijn?

Nu ik zo over deze vraag nadenk is dat wel erg bijzonder. Was er nooit mee bezig; wilde altijd winnen en belangrijk zijn voor het team. Dat ik dit heb bereikt, dank ik natuurlijk aan alle spelers waarmee ik heb gespeeld. Ik ben er wel trots op.

Denk je dat je ooit nog ingehaald gaat worden?

Ik hoop het. Als je erg veel scoort en lang bij Sparta blijft voetballen zou dat zeker kunnen. De kans dat een veel scorende spits naar een andere club gaat blijft altijd aanwezig. Wij zullen het zien.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer