Silas Speckmann: “Beach handbal is echt fair play en strenge regels”

Alhoewel hij nog maar zeventien jaar is, is hij misschien wel een van de beste beachhandballers van Twente. En Silas Speckmann heb je dat kunnen bewijzen tijdens het Albert Mulder toernooi onlangs in Borne?

Ja, ik denk wel dat ik me heb bewezen en als team hebben we het ook bewezen we zijn 1ste in de A en 2de bij de heren geworden.

Had je met je team veel tegenstand?

Viel mee het ging ons wel gemakkelijk af omdat we al heel lang met elkaar speelden en weten van elkaar wat we konden en zo elke wedstrijd wonnen op de heren finale na.

Maar vertel eerst even wie Silas Speckmann is en wat hij zoal doet?

Silas Speckmann is een drukke jongen die elke dag met zijn sport bezig is en die bij Nordhorn in de A en heren 2 speelt en ook nog eens bij Nederland U19 zaal en beach, daarnaast doe ik de opleiding sport en bewegen en loop ik stage bij het Laco zwembad en bij mijn oude handbal club Borhave.

Hoe ben je bij het beachhandbal terecht gekomen?

Toen ik 12 jaar was zag mijn moeder een advertentie van nationaal team U16 beach handbal en stelde ze het aan mij voor en ik dacht ja nooit geschoten is altijd mis dus ik geef het een kans. Ik heb toen meegedaan aan een selectiedag en toen 2 weken later kreeg ik opeens een mail dat ik erbij zat en sindsdien was het beach handbal echt begonnen voor mij daarvoor deed ik het ook al maar niet zo serieus.

Uit hoeveel spelers bestaat een team?

Bij beach handbal maximaal uit 10, en zaal handbal 16

De doelman wordt wel gezien als de vierde aanvaller?

Ja het is gewoon 4 tegen 4 met beide een keeper (specialist, ander kleur shirt aan als de overige spelers) in het veld, die verdedigd de goal of die gaat mee in de aanval dan heb je overtal.

Zijn er duidelijke verschillen tussen het zaalhandbal en het beachhandbal?

Ja beach handbal is echt fair play en strenge regels en zaal handbal is echt veel fysieker en wordt meer toegestaan, zaal handbal is dat je elkaar mag aanraken (contact) en bij beachhandbal absoluut niet.

Krijg je nog extra punten als je iets spectaculairs hebt laten zien?

Ja, als je met een pirouette scoort dat is een draai van 360 graden dan heb je 2 punten in plaats van 1 en dat geld het zelfde voor als de keeper scoort of als je scoort met een vliegertje, dat is de bal in de lucht vangen en gooien voordat je de grond raakt.

Is beachhandbal een mooie onderbreking in de zomer wanneer het zaalgebeuren stil ligt?

Ja, ik vind van wel.

Jij begon in de zaal bij Borhave. Vanaf wanneer?

Ja ik ben begonnen sinds ik 4 was bij Borhave en heb daar nu 12/13 jaar gespeeld en de laatste 2 jaar was er een samenwerking met de jongens uit Twente en heette we Handbal Twente.

Waarom ben je naar Nordhorn gegaan?

Omdat ik daar zoveel meer kan leren en het is veel ander spel dan in Nederland, ik zocht meer uitdaging voor me zelf en het was voor mij de beste stap die ik kon maken.

Je speelt daar zowel in de A jeugd als in het tweede team. Ligt jouw toekomst wat de zaal betreft in Duitsland?

Ja voorlopig wel, maar je kan nooit zeggen wat de toekomst mij brengt.

Heb jij veel scorend vermogen of ben je een echte “breker”, cirkelloper?

Ik ben eigenlijk de spelverdeler de midopbouwer en heb best een scorend vermogen kan ik van me zelf zeggen, een echte breker ben ik niet dat laat ik mooi aan de grote jongens over.

Op het EK onder 17 in Polen werd je al uitgeroepen tot de meest waardevolle speler. Een keuze lijkt me dan niet zo moeilijk meer, of toch maar even afwachten?

Toch maar even afwachten.

Jouw beachteam bestaat die louter en alleen uit spelers van Borhave of worden die geselecteerd?

Nou Hiekka Hauskaa is een beach club waarvoor ik gevraagd ben en speel daar nu 4 jaar, het is zeg maar een selectie team, en Borhave was gewoon met mijn oude club toen ik nog niet bij Hiekka zat.

Is er binnen de handbalbond een speciale groep/commissie die zich bezighoudt met beachhandbal?

Heb eigenlijk geen idee maar dacht van wel.

Waar trainen jullie en hoe vaak?

Met de beach trainen we niet zo veel omdat we allemaal druk zijn met de zaal club. Ik train 4/5 keer per week in Nordhorn.

Hoe ben je de coronatijd doorgekomen op handbal gebied?

Ik ging 2 keer per week hardlopen en we kregen een schema van NL U19 om fit te blijven.

Het Albert Mulder toernooi betekende voor jouw persoonlijk ook nog iets speciaals?

Ja betekende zeker iets speciaals voor mij het is vernoemd naar mijn opa (Albert Mulder) een van de oprichters van Borhave.

Nog een ultieme wens?

Zo hoog mogelijk proberen te komen met handbal.

Foto’s: Jeroen Wormgoor/Silas Speckmann/borhave.nl

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer