Stefan Lenting: “Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik een eigen tafel heb”

Foto: @Jan Rosmulder/de biljartballen

Door het winnen van het Easy Diamonds Hotsummer Bousema in Lochem, gaf Denekamper Stefan Lenting duidelijk zijn visitekaartje af. Afgelopen zondag maakte hij zijn debuut voor BC Bousema tegen Aartsbouw in Sprundel. Verrast, maar vooral blij Stefan?

Het is altijd een verrassing als je gevraagd wordt om op het hoogste niveau als reserve te fungeren, het spreekt voor zich dat ik daar blij mee ben.

Wat was je eigen resultaat en dat van het team?

We hebben met het team een mooie 5-3 overwinning behaald, zwaar bevochten op bijna elke positie. Alleen de wedstrijd van Frans was niet spannend. Ikzelf stond tegenover een fantastisch spelende Ludo Kools, in de pauze stond ik in 8 beurten achter met 21-13, speelde zelf al lekker mee. Gelijk na de pauze maakte in een serie van 6. Ik kon de wedstrijd draaien door goed op te letten en Ludo onder tijdsdruk te zetten, hij had in de 17e beurt al zijn time-outs opgemaakt. 27-37 in 29 stond het toen ik paar keer pech had en de laatste carambole niet kon vinden, uiteindelijk ging de winst naar mij in de 37e beurt.

 

 

En zaterdag tegen Arbo Industries met je team uit Daarlerveen?

Zaterdag was een slechte generale laten we maar zeggen, ook daar startte ik wel goed, maar het materiaal gooide zoveel roet in het eten, dat ik heel erg terugviel en ruim verloor met 28-40 in 40 beurten.

Maar vertel eerst eens even wie Stefan Lenting is en wat hij zoal doet in het dagelijks leven naast het biljarten.

Ik ben getrouwd met Manon Wennink en vader in een samengesteld gezin en hebben samen 4 kinderen in leeftijd 22,20,13 en 11. Drie dames en de jongste is een zoon. Verder werk ik sinds een paar maanden als Tekenaar/Werkvoorbereider bij Keizers Installatietechniek.

Je bent in Lochem reserve, maar in Daarlerveen teamleider van De Wit Vloerverwarming Montage dat uitkomt in de eerste divisie. Merkte je het verschil van niveau afgelopen zondag en was je gespannen?

Zoals gezegd speelde Ludo in het begin zo goed, dat ik wel even dacht waar gaat dit heen, als je in de 10e beurt een tussenstand hebt van 21-19 dan is dat wel erg goed van beide spelers. Gespannen was ik niet, ik heb daar normaal ook geen last van, ook niet met NK’s of andere belangrijke wedstrijden, ik moet gewoon zorgen dat ik mijn concentratie vind, dan kan ik mijn beste spel laten zien.

Wanneer had je voor het eerst een keu in de hand?

Mijn vader biljartte vroeger al toen ik klein was, nadat ik een keer op de voetbalclub een balletje gestoten had, kreeg ik gelijk te horen dat ik het vaker had gedaan, wat niet zo was. Een buurman vroeg mij een keer vrijblijvend mee te laten spelen op een clubmiddag voor de jeugd bij BC Roord. Ik was toen 11 jaar en sindsdien ben ik besmet geraakt met het biljartvirus.

Wie was je grote voorbeeld en van wie heb je de kneepjes van het vak geleerd?

Ceulemans in het begin, later meer Blomdahl en Zanetti. De laatste 2 genoemd heb ik natuurlijk van dichtbij mogen meemaken, met Marco Zanetti zelfs vaak mogen trainen. Op elk niveau heb ik dingen geleerd van verschillende mensen, van toen naar nu heb ik veel geleerd van de volgende personen:

Theo Willemsen (bij Stokkers) – Theo Peters (Lichtenvoorde) – Jelle Pijl (samen in team) – Ben Velthuis (tot op heden). Van Ben Velthuis heb ik het meeste geleerd en het geluk gehad dat hij mijn talent altijd heeft gesteund, hij heeft mij destijds naar eredivisie niveau gebracht in Hengelo en later Enschede.

Foto archief: Jaap Gönning

Altijd driebanden gespeeld?

Nee, ik ben in de jeugd begonnen met klassieke spelsoorten, libre, kader etc. maar nooit de top van Nederland mee bereikt.

Wanneer begon het spelen om de punten en waar?

Als 11 jarige ben ik gestart bij BC Roord in Oldenzaal, een jaar later was de jeugd daar weg en heb ik jaren gespeeld in Denekamp bij ‘t Centrum.

Hoe hoog heb je tot nu toe gespeeld?

Ik heb een aantal jaar eredivisie gespeeld met Hatrans/Twente, samen met Christian Rudolph, Anno de Kleine (foto), Dave Christiani, Thorsten Frings, Dave van Geel en Jens Eggers. Mijn beste seizoen was destijds iets boven de 1.000 moyenne.

Foto archief: Jaap Gönning

Je speelt ook in Duitsland. Is dat te combineren met de Nederlandse competitie?

Ik speel daar alleen als ik in Nederland geen wedstrijden heb, is dus prima te combineren.

Bij welke verenigingen heb je in Nederland gespeeld?

BC Stokkers (Enschede), De Driehoek (Lichtenvoorde), BC Hengelo en de Carambole (Daarlerveen).

En in Duitsland?

BG Coesfeld, BC Marl en dit seizoen nieuwe club Frintrop.

Je hebt ook op vele toernooien gespeeld. Kun je enkele in het oog springende resultaten zeggen?

Ik ben 3x kampioen van Nederland geworden, 2e klasse groot, extra klasse klein en 1e klasse groot (allemaal driebanden). Verder regionale en invitatie toernooien gespeeld, en ook wel een paar van gewonnen.

Wat verwacht je van je reserve rol in Lochem?

Ik wil mezelf geen druk opleggen, ik hoop dat ik mooie wedstrijden kan laten zien en een meerwaarde te zijn voor het team, de oosterse eer hooghouden zoals John Schollink ook heeft gedaan de laatste jaren.

Wat zijn de verwachtingen in Daarlerveen. Meedoen om de bovenste plaatsen en misschien wel promoveren?

Dat is wel het streven, zo hoog mogelijk eindigen, hierdoor zijn we 2 spelers verloren, die geen ambities hadden, maar gelukkig ook een paar goede spelers voor terug gekregen, we kunnen op een paar wedstrijden na vaak beroep doen op 2 Duitse vrienden en hierdoor zijn we in de breedte erg sterk en hopen we op de juiste momenten te kunnen scoren eventueel geholpen door John Schollink, die nu bij ons reserve staat.

Afgelopen seizoen werd abrupt afgebroken door het corona virus. Terecht?

Ik denk dat we een sport hebben waar we met de juiste discipline zeker door kunnen blijven spelen, maar voor toen was het een goede beslissing.

Hoe ben jij die onzekere tijd doorgekomen. Oefenen in Daarleveen was er natuurlijk niet bij?

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik een eigen tafel heb, staat nog bij mijn vorige werkgever, maar heb gewoon de sleutel en kan trainen wanneer ik wil.

Het spelen van wedstrijden is nu aan bepaalde corona regels verbonden. Goede beslissing of kan er nog wat verbeterd worden volgens jouw?

Ik denk dat hoe het nu gaat prima is en we hierdoor hopelijk kunnen blijven spelen.

Volgens mij heb je binnen je eigen familie al een goede opvolger?

Een opvolger wil ik niet zeggen, ik zie heel veel talent in hem, misschien nog wel meer dan zijn vader, alleen is het omdat hij niemand heeft om mee te sparren lastig om elke week aan tafel te staan. Gelukkig heeft hij nu les van Roij van Raay, om zijn spel te verbeteren. 3+4 oktober speelt hij NK, maar dat ziet hij nu nog meer als leuk weekendje weg, prestatiedrang moet nog groeien laten we maar zeggen. Jammer is dat er geen competitie voor hem is om in te spelen.

Foto: KNBB.nl. Stills video: EVC Multi Media/Edward van Cuilenborg

Gaat je zoon altijd mee naar wedstrijden en krijg je na afloop commentaar?

Heel soms gaat hij mee, maar dan zal hij niet snel commentaar geven. Afgelopen zondag heeft hij mijn wedstrijd op Kozoom gekeken, toen ik thuis kwam zei het gelijk dat het een leuke wedstrijd was om te kijken.

zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=67jK2IPPkMA (JG)

Wanneer zien we hem in competitieverband op het grote laken?

Ik hoop dat hij eerst met Roij van Raay zijn niveau op peil krijgt, voor hij overgaat naar driebanden. Eerst maar eens doorzetten!

Foto: www.knbb.nl Stills video: EVC Multi Media/Edward van Cuilenborg

Nog een ultieme wens?

Dat iedereen zonder problemen en in goede gezondheid oud mag worden, liefste met een hoop levensvreugde. 😉

Overige foto’s: facebook Stefan Lenting

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer