Bart Sportel: “Elk jaar vind ik het weer mooi om mee te kunnen doen met het eerste”

Het enige hoogtepunt in de derby tussen de heren van VZ&PC en de Mors afgelopen week in Vriezenveen was de huldiging van Bart Sportel die 25 seizoenen onafgebroken in heren 1 van VZ&PC speelde. Beetje zwart wit gesteld Bart?

Inderdaad. Het was onze 1e wedstrijd sinds lange tijd. Er zaten best mooie aanvallen tussen, geen slechte wedstrijd. Alleen een derby zonder publiek is natuurlijk geen echte derby.

Hoe zag die huldiging eruit. Op afstand?

Onze voorzitter Erik Moen heeft voor de wedstrijd mij kort toegesproken. Hij refereerde nog even naar mijn 15-jarig debuut in heren 1 tegen NZC Neede, 25 jaar geleden. Erik overhandigde mijn badjas waar een mooi goudkleurige insigne geborduurd was, het getal 25 in een lauwerenkrans.

Hadden jouw teamgenoten nog iets ludieks in petto?

In samenwerking met mijn vrouw hebben ze een aantal weken geleden mijn badjas omgeruild met de badjas van mijn broer Niek. Na een aantal trainingen en oefenwedstrijden bij de Zandstuve ontdekte ik dat het niet mijn eigen badjas was. Op de vraag waar mijn badjas was, wist natuurlijk niemand een duidelijk antwoord te geven. Op mijn verjaardag heb ik van mijn team een mooie actiefoto op aluminium gekregen. Een erg mooi aandenken.

25 jaar in heren 1 dan moet je al heel vroeg in het water hebben gelegen?

Klopt, ik ben altijd veel in het zwembad geweest. In Westerhaar woonden we dicht bij het buitenbad De Plump. Daar hebben mijn broers en ik als kind heel wat uren doorgebracht. In de zomermaanden lagen we haast elke avond in het zwembad om met een bal op het doel te kunnen gooien.

Maar vertel eerst eens even wie Bart Sportel is en wat hij naast het waterpolo zoal doet.

Ik ben geboren in Westerhaar. Daar heb ik met mijn ouders en twee broers ongeveer 20 jaar gewoond. Mijn oudste broer Anno (42) is al van jongs af aan fanatiek korfballer bij SDO. Met mijn jongste broer Niek (37) speel ik al ongeveer 22 jaar samen in heren 1. In 2002 ben ik getrouwd met Hanneke. We hebben 2 kinderen Job en Jana, beide ook fanatiek zwemmers en gek op waterpolo.

Ik werk als docent bij de opleiding bouwkunde van het ROC van Twente. Sinds een aantal jaren aan de Reggesingel in Rijssen. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten. Met thuis klussen, fotograferen en wandelen kan ik mij goed vermaken.

Wanneer speelde je voor het eerst je echte waterpolowedstrijd?

Volgens mij was dat in 1991 bij het pupillenteam gemengd onder de 13 jaar.

Door wie ben je bij het waterpolo gehaald?

Bertus Aman, nog steeds mijn trainer en coach bij heren 1. Hij heeft mij als badmeester bij De Plump in Westerhaar gevraagd of ik niet eens mee wilde trainen bij VZ&PC in Vriezenveen. Vanaf dat moment ben ik niet meer weggegaan bij VZ&PC. De eerste jaren veel met Bertus samen naar de trainingen gereisd.

Zit het waterpolo in het bloed van de familie Sportel?

Dat niet echt. Mijn moeder heeft vroeger op hoog niveau geturnd bij DOS in Hardenberg. Mijn vader heeft niet veel in teamverband gesport. Samen met mijn broer Niek speel ik nu al jaren waterpolo. Ook mijn beide kinderen waterpoloën bij VZ&PC in de jeugdteams o.11 en o.13.

 

Wie waren in het begin jouw grote fans?

In mijn beginjaren waren dat mijn ouders, vooral mijn moeder heeft veel wedstrijden als fan langs het bad gezeten. Al vond ze het niet leuk om te zien hoe we soms in het water werden ondergedrukt en de emoties in het water af en toe hoog opliepen.

En nu?

Mijn vrouw Hanneke. Ze is de laatste jaren bijna elke thuiswedstrijd aanwezig en heeft bij menig uitwedstrijd haar stem laten horen. Daarnaast zijn mijn schoonouders graag aanwezig bij de wedstrijden van mij en mijn kinderen bij VZPC. Ook mijn kinderen zitten als het even kan langs de kant om me aan te moedigen. Helaas mag er voorlopig geen publiek aanwezig zijn bij de wedstrijden. Maar zodra het weer kan zitten ze op de voorste rij.

Nooit aan andere sporten gedaan?

Tot mijn 10e heb ik gevoetbald bij VV Voorwaarts in Westerhaar. Na een kampioenschap bij de D-jeugd ben ik gestopt met voetballen.

Hoe zag jouw carrière eruit?

Ik ben begonnen bij VZ&PC op mijn 11e in het team gemengd o.13. Daarna in het jeugdteam o.15. Vanaf mijn 15e speelde ik bij heren 1 mee. Vaak speelde ik toen 2 of 3 wedstrijden op een dag, met de jeugd, heren 3 en heren 1.

We speelden toen met de heren 3e klasse bond. In 1999 zijn we gepromoveerd naar de 2e klasse. In 2003 zijn we gepromoveerd naar de 1e klasse bond, dat was voor ons een niveautje te hoog. Sindsdien spelen we mee in de 2e klasse.

 

Ooit in vertegenwoordigde teams, regionaal/landelijk gespeeld?

Ik heb een jaar of 2 meegetraind met de regionale kringtrainingen. Daar zijn we met een team naar de Nederlandse jeugdkampioenschappen geweest. Helaas zonder goed resultaat. Tijdens mijn studie hbo bouwkunde heb ik nog meegespeeld met een studententeam bij het GNSK. Verder heb ik nergens anders gespeeld dan bij VZ&PC.

25 jaar, dan moet je ook heel wat spelregelwijzigingen meegemaakt hebben?

Klopt, vooral de laatste spelregelwijzigingen van vorig jaar hebben veel impact op de manier van spelen.

Waterpolo wordt weleens beschouwd als een harde sport waar men elkaar niet schuwt. Klopt dit volgens jouw?

Dat valt nog wel mee. Het is wel een fysieke sport waarbij in duel met de tegenstander soms wel eens een knie of een elle boog gebruikt wordt om je af zetten of weg te draaien, maar niet om bewust een tegenstander te blesseren. Dan had ik het ook niet zo lang volgehouden, denk ik.

Ben je weleens zelf het slachtoffer geweest en daardoor een zware blessure opgelopen?

Ik heb zelf geen zware blessures gehad. Soms wat last van mijn schouder gehad, maar gelukkig nooit ernstige blessures. De langste periode dat ik niet heb kunnen spelen was vanwege een breuk in mijn neus die ik opgelopen heb tijdens een training door een elle boog van een teamgenoot.

Ook veel uitgedeeld?

1x heb ik me flink laten gaan. Van dichtbij heb ik een bal hard tegen het hoofd van mijn tegenstander gegooid omdat hij me vastgreep op een plek waar je niet veel kan hebben. Met een scheur in mijn zwembroek moest ik van de scheidsrechter het bad verlaten. Die actie heeft me 2 wedstrijden schorsing opgeleverd.

Zou er op dit gebied wat spelregels betreft iets veranderd kunnen worden?

Dat is volgens mij niet nodig. De laatste spelregelwijzigingen die zijn doorgevoerd maken het spel al een stuk minder fysiek en brengen nog meer snelheid in het spel. Elke wedstrijd staan er 2 scheidsrechter langs het bad die ook proberen er een sportieve wedstrijd van te maken.

 

25 jaar betekent denk ik ook spelen met ups en downs?

Het hoogtepunt was wel het kampioenschap naar de 1e klasse. In 2003 zijn we met een bus vol VZ&PC supporters naar DWK in Barneveld. We hebben een geweldig mooi feest gevierd na een 4-7 winst en promotie naar de 1e klasse bond. Helaas bleek dat niveau te hoog gegrepen voor ons en zijn we het jaar erna weer gedegradeerd. Maar daar hebben we zeker veel van geleerd. Ook hebben we in de bekercompetitie een aantal keren de kwartfinale en zelfs een halve finale gespeeld. Mooi om als kleine vereniging op landelijk niveau mee te spelen.

Veel dieptepunten heb ik niet meegemaakt. We spelen al jaren in de 2e klasse bond. Een aantal jaren terug hebben we een minder seizoen gespeeld waardoor we op het laatst nog moesten spelen om degradatie. Dat heeft ons wel weer gemotiveerd, het jaar erop werden we geloof ik derde.

Wat is jouw favoriete plek in het water?

De eerste jaren in heren 1 speelde ik veel links voorin, met een kort schot vanaf de linkervleugel heb ik veel doelpunten gemaakt. Ik moet het o.a. hebben van mijn snelheid, dus vanuit een pressing in de contra snel een aanval uitspelen is mijn favoriete spelsituatie. De laatste jaren speel ik meer van achteruit als spelverdeler.

Doe jij nog meer, behalve zelf spelen, bij VZ&PC?

Van 2007 tot 2013 ben ik secretaris geweest in het bestuur van VZ&PC. Een aantal wedstrijden per jaar zit ik net als vele andere vrijwilligers achter de Jurytafel bij polowedstrijden. Daarnaast geef ik training aan een jeugdteam, eerst heb ik twee jaar o.11 getraind, nu het team gemengd onder de 13 jaar. Ik vind het leuk om te doen. Het enthousiasme van de kinderen, de wil om beter te worden en de spanning voor een wedstrijd is geweldig mooi om te zien. Vanaf mei zijn weer bezig om de trainingen Corona-proof te laten verlopen, ik ben hier vanaf het begin als corona coördinator bij betrokken geweest.

Wat is VZ&PC voor een vereniging?

Een echte familievereniging. Zowel bij het zwemmen als bij de waterpolo. Gezelligheid en plezier staan voorop. We trainen om beter te worden en spelen de wedstrijden om te winnen of om betere tijden te zwemmen. Maar na een wedstrijd zoeken we elkaar zeker weer even op in ons clubgebouw bij De Stamper om de sportieve zaterdag gezellig af te sluiten.

Volgend jaar vieren we het 75 jarig bestaan van de club. Diverse vrijwilligers binnen onze vereniging zijn bezig met het verzamelen van oude foto’s en krantenartikelen die in deze 75 jaar gemaakt en geschreven zijn. Er wordt al veel gedeeld binnen verschillende app groepen van VZ&PC, prachtig om te zien en te lezen. Binnenkort zal er ook met enige regelmaat wat te lezen zijn op de social media kanalen van VZ&PC.

Zit de organisatie, met name op het technisch gebied (trainers) goed in elkaar?

Ja. Voor een kleine vereniging als VZ&PC zit de organisatie goed in elkaar. Alle trainers, coaches, scheidsrechters en officials zijn vrijwilligers. We proberen ons te professionaliseren door af en toe een training of cursus te volgen en de ontwikkelingen in de sport te volgen. We hebben een goed georganiseerd bestuur met afvaardigingen uit verschillende commissies.

Nooit gedacht om bij een andere vereniging te gaan spelen?

Nee, ik heb altijd met veel plezier bij VZ&PC gesport.

Hoeveel jaar denk je nog door te gaan op het hoogste niveau in Vriezenveen?

Die vraag krijg ik al een aantal jaren voorgeschoteld aan het eind van het seizoen. Elk jaar vind ik het weer geweldig mooi om mee te kunnen doen met het eerste. Daar train ik ook hard voor. Op maandag crossfit, dinsdag en vrijdag zwem- en polotraining, op zaterdag wedstrijden. Zolang ik hier plezier in blijf houden en ik de snelheid en het niveau aan kan en geen jeugd in de weg loop blijf ik er voor gaan. Voor wat betreft dat laatste punt kan het nog wel eens snel afgelopen zijn. Een aantal spelers uit o.15 en o.17 melden zich steeds vaker op trainingen en bij wedstrijden van heren 1 en 2. Jong talent die staan te springen om te beginnen in het eerste. Daar doe ik graag een stapje voor terug.

 

Hoe ben jij de corona tijd doorgekomen?

Ik kon slecht stilzitten. Van 3x per week trainen naar ineens geen trainingen en wedstrijden meer was wel even heftig. Ik ben maar gaan hardlopen. Niet echt mijn ding, maar na een aantal weken rustig opbouwen kreeg ik ook daar wel plezier in. Vanaf het moment dat er weer water in het buitenbad in Vroomshoop zat ben ik weer gaan zwemmen en werd het hardlopen minder.

Toen we in mei dit jaar als vereniging weer de trainingen op mochten pakken hebben we hier als VZ&PC met veel vrijwilligers het beste van proberen te maken. Iedereen was blij dat er weer gezwommen mocht worden. Helaas is het virus nog niet onder controle en zullen we ons moeten houden aan de maatregelen die ons worden opgelegd.

Spelen mag, maar wel zonder publiek. Lijkt mij vrij troosteloos, toch?

Dat is zeker waar. De Stamper is bij zwem- en polowedstrijden altijd goed gevuld met publiek. Die laten zich tijdens wedstrijden altijd goed horen. Dat zorgt voor sfeer! Die sfeer is er nu niet tijdens een wedstrijd. Hopelijk kunnen we snel weer in een vol zwembad onze wedstrijden spelen.

Afgelopen weekend nog gespeeld?

Nee. I.v.m. een Corona besmetting in ons gezin zijn we 2 weken in quarantaine geweest thuis. Afgelopen weekend is heren 1 afgereisd naar Drachten. Helaas zonder punten weer naar huis na een 7-6 nederlaag.

Nog een ultieme wens?

Een waterpolo wedstrijd spelen in het nieuwe zwembad in Vriezenveen met een tribune vol met enthousiaste supporters en VZ&PC leden. Hopelijk gaat dat niet al te lang meer duren.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer