Pim Ronhaar: “Het zou mooi zijn om wereldkampioen bij de elite te worden”

Hij had had graag zijn EK juniorentitel Veldrijden van 2018 willen promoveren tot dezelfde titel op het EK voor Beloften twee weken geleden in Rosmalen, maar zoals hijzelf na afloop aangaf “ik had geen goede benen” ging dat feestje niet door. Klopt toch Pim Ronhaar?

Ja dat klopt, ik had een iets mindere dag. Op een kampioenschap moet alles kloppen en dat deed het helaas niet.

Maar vertel eerst eens even wie Pim Ronhaar is en wat hij zoal doet naast het veldrijden.

Ik ben Pim Ronhaar 19 jaar oud en rijd voor pauwelssauzen-bingoal cycling team. Naast het veldrijden ga ik graag downhillen.

Het seizoen 2018/2019 was voor jouw een super jaar.

2018 en 2019 waren hele goeie jaren voor mij, ik heb grote stappen gemaakt en daar ben ik blij mee. Europees en Nederlands kampioenschap waren mooie bekroningen op mijn werk.

Uiteindelijk wordt je na een moeilijke periode toch verdienstelijk vijfde. Een redelijk geslaagde come back?

Ik weet niet waarom afgelopen EK een comeback zou zijn geweest. Ik ben volgens mij al langere tijd weer op de goede weg.

Ben je niet bang voor opnieuw een terugval?

Ik ben niet bang voor opnieuw een terug val. Het gaat nu goed met mij en ik kan super goed mijn trainingen afwerken. Ik ben blij dat ik elk weekend aan de start sta tussen de profs.

Je bent nog maar 19 jaar, maar als ik je naar CV kijk is die voor deze leeftijd al heel erg lang. Wanneer begon het allemaal?

Het begon voor mij allemaal een paar jaar geleden, ik heb toen de kans gekregen om bij deze ploeg te komen waar ik nu 4/5 jaar bij zit. Ze geven mij vertrouwen en dat is altijd een gerust stelling.

Altijd aan veldrijden gedaan en nooit een keer een wegwedstrijd gereden?

Ik draai elke zomer een mooi weg programma. hier word de basis gelegd voor het volgende cross seizoen. Komende zomer ga ik ook wat meer op de MTB rijden onder begeleiding van Gerben de Knegt.

Door wie ben je bij het veldrijden/wielrennen gekomen?

Ik ben een beetje door papa in het veldrijden geraakt, hij reed vroeger ook af en toe wat “crossjes” maar was altijd meer gefocust op de weg. Vanaf het begin vind ik het veldrijden een stuk leuker dan de wegwedstrijden. Ik houd van de afwisselingen die je in het veldrijden krijgt.

Reed je toen voor een vereniging?

Nee, wij hebben in Nederland een hele goede talenten met alle trainingspunten die er zijn. Ik ga elke woensdag naar Maarten Nijland en werk daar mijn crosstraining af samen met andere talenten uit het Oosten.

Het internationale veldrijden was in het verleden uitsluitend voorbehouden aan België. Maar dat schijnt zich nu aardig, zowel bij de vrouwen als de mannen te verleggen naar Nederland. Hoe komt dat denk je. Talent alleen geeft natuurlijk niet altijd de doorslag?

Bij de KNWU zijn ze veel bezig met de jeugd en dat doen ze goed! De jeugd heeft hier echt toekomst.

Wie zou jij graag willen opvolgen of denk je daar nog niet aan?

Iemand opvolgen zou ik niet echt willen. Ik doe mijn eigen ding. Ik zou graag een topper in het veldrijden willen worden en eventueel ook in de mountainbike.

Hoe gaan jullie met het corona virus om? Wordt er vaak getest?

Wij zijn redelijk streng op het gebied van corona. Ik word per week getest op corona en we vermijden drukke plekken zoals supermarkten etc.

Wie zijn je grootste fans?

Mijn grootste fans is mijn familie. Familie Olthof en Winters volgen alle wedstrijden als ze kunnen. Dat is mooi om te zien dat ze daar interesse in tonen.

Ooit aan andere sporten gedaan?

Ik heb in mijn jeugd aan voetbal gedaan, maar ik wilde graag iets voor mijzelf doen. Als je dan een fout maakt ligt het aan jezelf en niet aan een teamgenoot.

Nog een ultieme wens?

Het zou mooi zijn om wereldkampioen bij de elite te worden in een aantal jaar. Veel crossers hebben die wens maar het is niet voor iedereen weg gelegd.

Foto’s archief: sportfoto-oost.nl

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer