Silke Tulk: “Mijn drijfveer is om nog steeds de beste te blijven”

Foto:  Fergal O’Callaghan

Het is de oudste sport van Nederland, maar ook deze sport moest zijn meerdere erkennen in het corona virus. Kort maar krachtig Silke Tulk. Wat kon in 2020 nog wel.

Het jaar begon prima, we hadden trainingen in aanloop naar het EK 2020 dat zou plaatsvinden in het Hemelvaartsweekend in Duitsland. Krachttraining deden we wekelijks bij Fysiotherapie Langeveld onder leiding van Rens Davina. Daarnaast waren we wekelijks op de straat- en veldbaan te vinden om daar onze meters te maken. De competities liepen gewoon nog door, de nationale straatcompetitie bleef in de eerste maanden van 2020 ook nog gewoon draaien.

Wat viel ten offer aan het corona virus zowel Internationaal als Nationaal?

17 maart 2020 kwam het bericht naar buiten dat het EK 2020 uitgesteld werd naar 2021. Natuurlijk hadden we het zien aankomen, maar toch komt het als een klap. De eerste week baalde ik hier dan ook flink van en hebben we het thuis niet meer over het klootschieten gehad. Ik was er gewoon helemaal klaar mee. Daarna begon het weer te kriebelen en hebben we onze trainingen weer hervat. Knop om, op naar 2021.

Ook de Nederlandse Kampioenschappen werden van de kalender gehaald. Deze zouden normaal gesproken plaatsvinden in juni, maar dit was niet verantwoord. Naast de individuele wedstrijden kwamen ook de competities stil te liggen. De damescompetitie spelen we normaal gesproken altijd in de zomermaanden op de maandagavond, dit jaar is deze competitie helemaal niet gestart. Ook de internationale topwedstrijd, de King & Queen of the Roads, ging dit jaar niet door.

Foto:  Fergal O’Callaghan

Het is een buitensport dan zou je denken ruimte genoeg om afstand te bewaren?

Individueel is dat zo, echter in competitievorm ben je met meer mensen op straat dan is toegestaan. De anderhalve meter maatregel hoeft bij onze banen geen probleem te zijn, maar als er meerdere teams tegelijk op de baan spelen, wordt het met name bij de start erg druk.

Hoe ben jezelf met het virus omgegaan?

Zoals ik al zei heb ik van 17 maart, toen we het bericht kregen dat het EK niet doorging, tot eind maart helemaal niets gedaan wat betreft het klootschieten. Ik was er helemaal klaar mee. Je bereidt je vier jaar voor op een EK, bent in topvorm en dan krijg je het bericht dat het niet doorgaat. Dat klinkt misschien wat arrogant, maar op dat moment is dat het enige doel dat je voor ogen hebt. Eind maart begon ik het gooien toch wel te missen en zijn we met z’n drieën (mijn vader, mijn vriend en ik) toch maar weer gaan gooien. Op zondagmorgen reden we dan naar de veldbaan in Reutum op toch nog even te gooien.

Maar vertel eerst nog even wie je bent en wat je naast het klootschieten nog meer doet.

Naast klootschietster ben ik ook docent Nederlands aan het ROC van Twente. Door het virus mochten wij aan het einde van het schooljaar 2019-2020 geen fysieke lessen meer geven, dus ging alles van de een op de andere dag naar online onderwijs. We kregen veel vragen van studenten, alle lessen werden opnieuw ingedeeld en de computer draaide overuren.

Anderhalf jaar geleden hebben mijn vriend en ik een huis gekocht in Albergen, mijn geboortedorp. Na vijf jaar in Borne te hebben gewoond, begon het bij ons beide toch weer te kriebelen om weer buitenaf te gaan wonen, zoals we van huis uit gewend waren. Gelukkig konden we een mooie woning in het buitengebied kopen die we langzamerhand opknappen naar onze eigen wensen.

Foto:  Fergal O’Callaghan

Had jezelf een drukke kalender?

Op het werk werd het drukker, omdat je alle lessen nu digitaal moest gaan vormgeven. Nieuwe werkvormen werden bedacht, vele vergaderingen volgden en de studenten vonden de overgang soms wat lastig. Dit koste veel tijd, maar de transitie van offline naar online is hiermee wel in een stroomversnelling gekomen. We zijn nu aan het kijken wat we in de toekomst kunnen en willen houden qua online onderwijs.

Naast het klootschieten en werken waren we thuis bezig met het bouwen van een schuur. Ook hebben mijn zus en zwager een nieuw huis gebouwd, waar de nodige klusuurtjes in gingen zitten. Door de corona hadden we nu wel ineens tijd voor dit soort projecten, anders waren we volop in training geweest voor het EK. Mijn leven is altijd druk, voor mijn gevoel was ik nu niet drukker dan anders, alleen lagen de accenten nu op andere dingen.

Mocht trainen nog wel?

Alle groepstrainingen werden in maart afgelast. We konden in een kleine groep gelukkig nog wel blijven trainen bij de fysio en individueel konden we gewoon nog onze gang gaan. Het voordeel hierin is dat mijn vader mijn trainer is en ik veel train samen met mijn vriend, die ook klootschieter is. Zo konden we toewerken naar het EK 2021, die toen nog gepland stond. Ook hebben we wekelijks getraind op de verlichte veldbaan van KV Lattrop-Breklenkamp, de vereniging van mijn vriend.

Worden toernooien en EK’s doorgeschoven naar 2021?
12 november kregen we het bericht dat het EK is doorgeschoven naar mei 2022. Wederom een flinke teleurstelling op sportgebied, omdat je dan nog anderhalf jaar extra moet wachten tot je je weer kunt meten met de Europese top. Ik heb er maar een kalender voor gemaakt waarbij ik de 560 dagen tot het EK aftel. De NK is niet doorgeschoven, maar afgelast. Deze zal in 2021 hopelijk wel gewoon weer doorgaan. Ook de King & Queen is dit jaar afgelast en wordt hopelijk komend jaar weer opgepakt.

Stond in onze omgeving nog wat moois op het programma?

Qua wedstrijden was de kalender niet echt heel uitdagend het afgelopen seizoen. De kalender stond ook in het teken van de Europese Kampioenschappen, toch een van de hoogtepunten van een vierjarig traject. Natuurlijk waren er gewoon de competitiewedstrijden, maar die heb je ieder jaar.

Foto:  Fergal O’Callaghan

 

1 juni ging de boel weer open mochten jullie toen ook niets doen op wedstrijdsport?

De Zilveren Kloot, de oudste wedstrijd van Nederland, stond op het programma en is ook doorgegaan. 1 september werden de selectiewedstrijden gehouden, een week later streden de beste 25 klootschieters van Noord Twente tegen de beste 25 klootschieters van Zuid Twente. De anderhalve meter maatregel werd op het veld in Reutum goed gehandhaafd. Ik was de enige vrouwelijke deelnemer in zowel de kwalificatie als de wedstrijd.

Spelen jullie wel onderlinge wedstrijden om het sociaal contact te onderhouden?

We trainen onder andere met drie dames van de kernploeg bij Fysiotherapie Langeveld in Harbrinkhoek. Omdat klootschieten in principe voor mij een individueel sport is, zijn sociale contacten leuk, maar niet noodzakelijk. Als je klootschieten in teamverband beoefent, is het wellicht fijn dat je nog in kleine groepen kunt trainen om zo ook je teamgenoten te blijven zien en spreken. Daarnaast heb je natuurlijk de gewone communicatiemiddelen om met elkaar in contact te blijven.

Foto: Photorichelle.nl

 

Hoe belangrijk zijn die sociale contacten?

Natuurlijk is het gezellig als je met meerdere personen traint en je maakt elkaar ook beter. Je trekt je op aan de tegenstanders in de training en leert van en met elkaar. Dat het daarnaast ook klikt is mooi meegenomen, maar geen must.

Internationaal spreek ik de sporters ook buiten het klootschieten om, al is het vaak wel gerelateerd aan onze sporten. Gemiddeld heb ik wel maandelijks contact met de internationale tegenstanders. Dan hebben we het over hun trainingservaringen en wedstrijden die gegooid zijn. Ook zij missen nu de wedstrijden en trainingen.

Een dooddoener is: “Met de wetenschap van nu, dan…” Wat had volgens jouw en de bond beter gemoeten zodat er wel, misschien op bescheiden schaal, gespeeld had kunnen worden?

Ik denk niet dat er iets beter had gemoeten. Ik vind het goed dat de NKB een statement heeft afgegeven dat er niet meer gegooid werd. Het was gewoon niet verantwoord om de straat op te gaan met de hoeveelheid mensen die wij normaal gesproken bij selectiewedstrijden op straat hebben lopen.

Foto: Anita Numan – van Kesteren

Is er wel contact geweest met NOC*NSF?

Jazeker. Het NKB-bestuur heeft contact gehad met NOC*NSF en ook is het sportprotocol onder de klootschieters verdeeld. Iedereen wist dus wat de regels waren en waar ze zich aan moesten houden. Duidelijker konden ze het niet maken.

Toch positief blijven en kijken naar de toekomst. Heb je toekomstplannen?

Europees kampioen worden is en blijft mijn hoofddoel. Ik heb twee Europese titels te verdedigen tijdens het komende EK (op straat en veld). Ik zal me allereerst weer opnieuw moeten kwalificeren, maar ga dat traject vol vertrouwen tegemoet. Ik hoop daarnaast dat we de Europese titel op het veld met het damesteam kunnen verdedigen.

In principe is een EK individueel, maar alle uitslagen van een land worden per categorie bij elkaar opgeteld. In 2016 wonnen we het landenklassement bij de dames op het veld. Het zou leuk zijn om deze bokaal wederom mee te nemen naar Nederland. Naast het EK zou ik ook graag weer deelnemen aan de King & Queen of the Roads om daar met de internationale top te strijden voor mijn vijfde kroon.

 

Wat staat er voor 2021 op jouw kalender en op die van de bond/vereniging?

Ik hoop dat in 2021 in ieder geval het NK doorgaat. Dat is een kleine wedstrijd met nationaal materiaal, maar wel weer iets waar je naartoe kunt leven. Hopelijk mogen we in oktober ook weer reizen en kunnen we weer naar Ierland voor de King & Queen of the Roads. Verder zullen de selectiewedstrijden voor het EK ergens komend jaar weer plaats gaan vinden. Hoe en wat is nog niet bekend.

Hoe houd je jezelf fit?

We trainen iedere week nog onder leiding van een fysiotherapeut en daarnaast gooien we af en toe nog een trainingswedstrijdje. Verder in deze tijd gewoon niet teveel pepernoten eten, haha!

Foto: Photorichelle.nl

Wat is jouw drijfveer om steeds maar door te gaan?

Je ziet sommige concurrenten dichterbij komen, mijn drijfveer is om nog steeds de beste te blijven. Ook vind ik het leuk om met de jeugd te trainen, zodat zij over een aantal jaren het stokje van mij over kunnen nemen.

Wie zijn je grootste fans?

Pfoe, dat is een lastige vraag. Ik denk dat mijn (schoon)ouders en familie wel erg trots zijn op wat ik doe en dat ik hen wel kan scharen onder mijn grootste fans. Daarnaast zijn Kees en Anita Numan bij iedere wedstrijd aanwezig. We hebben hen in 2006 bij mijn eerste internationale wedstrijd in Italië leren kennen en zij zijn sindsdien bij iedere wedstrijd aanwezig geweest. In 2018 zijn ze zelfs mee geweest naar Amerika toen ik daar een wedstrijd gooide tegen Kelly Mallon. Ik denk dat je dan wel kunt spreken van twee grote fans!

Foto:  Fergal O’Callaghan

Wat is zo mooi aan klootschieten?

Je bent lekker buiten aan het sporten, kunt kiezen tussen het individuele en de teamsport en je kunt jezelf iedere keer weer verbeteren. Bij veel sporten heb je óf een teamverband of een individuele sport, bij klootschieten kun je dit dus prima combineren. Als je als sporter mee wilt doen aan een EK doe je dat individueel, wil je gezellig in de competitie gooien is dat ook geen probleem. Je hebt dus eigenlijk het beste van twee werelden. Daarnaast is het een sport die van jong tot oud gespeeld kan worden.

Welke disciplines zijn er bij het klootschieten?

Je hebt drie onderdelen; straat, veld en zetten. Straat speel je op een asfalt- of betonweg van minimaal 1000m, veld op een grasbaan van ongeveer 700 meter en bij het onderdeel zetten gooi je een klein klootje zo ver mogelijk weg. De afstand die de kloot door de lucht aflegt, wordt gemeten.

Enig idee hoeveel mensen landelijk en internationaal aan deze sport doen?

In Nederland zijn ruim 3000 mensen lid van de Nederlandse Klootschietbond. Daarnaast zijn er nog een groot aantal klootschieters lid van de zogeheten ‘wilde verenigingen’. Verenigingen die wel klootschieten, maar geen lid zijn van de NKB, geen competitie gooien en niet deelnemen aan een EK/WK. Internationaal gezien zou ik geen aantallen kunnen geven. Met name in Duitsland en Ierland zijn het aantal leden beduidend hoger dan in Nederland.

Zelf ooit aan andere sporten gedaan en misschien nog wel doet?

Ik heb jarenlang gevoetbald bij RKSV De Tukkers in Albergen. Daarnaast heb ik voetbaltraining gegeven aan de meidenteams. Ook heb ik nog een tijdje getennist.

Nog een ultieme wens?

Ik hoop dat we het coronavirus snel achter ons kunnen laten en dat we weer mogen doen wat wij het liefst doen; klootschieten!

Overige foto’s: archief

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer