Jelle Snippe: “Mijn grootste interesse is en blijft toch judo”

Ruim twee en half jaar geleden sprak hij de wens uit om in 2024 deel te nemen aan de Olympische Spelen. Is dat, judoka Jelle Snippe, nog steeds zo ondanks de Covid-19?

Dat is zeker weten nog het doel. COVID-19 maakt het dit jaar wat lastig inderdaad om doelen te stellen, maar het doel op de lange termijn is nog steeds Parijs 2024.

Maar vertel nog even wie Jelle Snippe is en wat hij naast het judo nog meer doet.

Ik ben een judoka die geboren en getogen is in Enschede. Op mijn 17e verhuist naar Papendal om het fulltime programma van de judobond te volgen. Naast het judo doe ik eigenlijk vrij weinig. Van maandag tot vrijdag ben ik bezig met judo. Als ik geen toernooi heb in het weekend ga ik graag naar huis in Enschede.

Wat viel ten offer aan het corona virus zowel Internationaal als Nationaal?

Alle nationale en internationale toernooien en trainingsstages zijn gecanceld. Daarnaast was Papendal ook een lange tijd gesloten.

Hoe ben jezelf met het virus omgegaan?

Ik heb me uiteraard ook moeten houden aan alle basisregels. Wel ben ik op zoek gegaan naar manieren om door te kunnen trainen terwijl ik me aan de maatregelen hield.

Had jezelf een drukke kalender?

Ik had een zeer druk schema dit jaar met toernooien en stages in bijvoorbeeld Georgië, Oezbekistan en Rusland. Helaas ging dit uiteraard niet door.

Mocht trainen nog wel, want judo is wel een contact sport?

Het fulltime programma is 3,5 maanden stilgelegd. Tijdens deze tijd heb ik zelf oplossingen moeten vinden en moest ik kijken waar ik het beste terecht kwam om nog op een manier door te kunnen trainen.

Had Judo Sport Oost speciale voorzieningen getroffen?

Ik train tegenwoordig niet meer bij SJO maar fulltime op Papendal. Na de stop van 3,5 maanden zijn er uiteraard veel voorzieningen getroffen. Zo is er bijvoorbeeld een bubbel ontstaan waardoor andere judoka’s tijdelijk niet meer welkom zijn op Papendal om zo het aantal contacten zo laag mogelijk te houden.

Mis je het contact met andere sporters niet?

In de tijd dat Papendal dicht was waren er geen judotrainingen en dan mis je toch je mede judoka’s. Ik zag een klein groepje van mijn vrienden af en toe nog wel eens, conform de regels.

Olympische Spelen van Tokio zijn nu in 2021. Probeer je je nog te plaatsen of zijn die al vergeven?

De selectie voor Tokio 2021 is deels al bekend. Ook ben ik dit jaar door een tactische reden gewijzigd van gewichtsklasse. Dit betekend dat ik op dit moment nog geen punten op het internationale circuit heb, wat weer betekend dat het nog heel moeilijk zou worden om me te plaatsten voor Tokio.

Hoe is het met andere toernooien en wedstrijden. Ook doorgeschoven naar 2021?

Ik had geluk dat de Europese Judo Bond nog de Europees kampioenschap tot 23 jaar wilde organiseren in Kroatië. Dit is mijn laatste toernooi van het jaar geworden. Alle andere toernooien zullen hopelijk in 2021 weer plaats vinden. Op dit moment is het schema niet helemaal duidelijk.

De eerste golf werd op 1 juni versoepeld. Nog wedstrijdjes gespeeld?

3 weken geleden heb ik het EK tot 23 jaar gevochten in mijn nieuwe gewicht. Helaas zonder succes.

Speelde je wel onderlinge wedstrijdjes om in vorm te blijven?

Op dit moment trainen we zoals we altijd kunnen trainen dus kunnen we gelukkig goed in vorm blijven.

Hoe zagen jouw trainingen er überhaupt uit in deze gekke tijd?

Een vriend van mij woont in Oostzaan en heeft een garagebox met veel sport apparaten en gewichten. Hier konden we doortrainen in een klein groepje. Mijn vriendin liep een half jaar stage in Amsterdam dus ik ben daar die tijd gebleven.

Terugkijkend op de laatste twee jaar. Nog aansprekende resultaten geboekt?

Jazeker. Brons op de EK tot 23 jaar, Nederlands kampioen senioren en mijn eerst European Open medaille. Ook ben ik weer dichtbij een Grand Prix medaille geweest in Tel Aviv.

In welke categorie speel je nu?

De categorie boven 100 kilogram.

Heb je al enig idee hoe je judo toekomst na Covid-19 eruit gaat zien?

Ik hoop zoals het was voordat COVID 19 Europa bereikte. Met veel toernooien en veel reizen naar het buitenland.

Hoe is het met je studie in Nijmegen. Afgerond?

Bijna! In Februari begin ik met mijn afstudeerstage.

De vorige keer vertelde je, dat je zwakste punt misschien wel je zelf bent. Hoe is het daarmee. Flink aan gewerkt?

Ja. Ik heb een nieuwe coach die hier ook heel actief aan mee werkt. Ik heb meerdere gesprekken en sessies hieraan besteed en durf te zeggen dat dit punt zeer versterkt is.

Bestaat jouw leven nog steeds uit alleen judo, of heb je ondertussen ook interesse in een andere sport(en) gevonden?

Soms gaan we met de judogroep mountainbiken, dat is zeker leuk maar mijn grootste interesse is en blijft toch judo.

Nog steeds dezelfde fans of is ondertussen de groep gegroeid?

In 2019 ben ik begonnen met het judoën van ‘Bundesliga’ toernooien. Hierdoor vecht ik voor teams in België, Oostenrijk en Duitsland. Ik zie deze judoka’s en coaches als vrienden dus die groep is zeker gegroeid.

Nog een ultieme wens?

Ik ben nog steeds op zoek naar mensen of organisaties die mij willen ondersteunen in mijn sportcarrière! Daarnaast hoop ik uiteraard dat de hele coronacrisis snel voorbij is en iedereen zijn normale leven weer kan oppakken.

Foto’s (archief): Jelle Snippe/SJO

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer