Susan Boon: “Zelf wil ik als speelster een vaste waarde zijn voor het team”

Op de Covid-19 persconferentie van dinsdag van 8 december toverden premier Rutte en minister De Jong plotseling uit de hoge hoed, dat topsporters weer met meer spelers mogen samen trainen en wedstrijden spelen. Ook voor handbalster Susan Boon van Borhave een verrassing?

Ja dat was zeker een verrassing! Zelf zag ik het, door de oplopende besmettingsaantallen, nog niet aankomen. Ik hoop en wil zo snel mogelijk handballen, maar het moet wel verantwoord zijn.

Is er nu, bijna een week later hoe jullie dit vanaf 17 december gaan aanpakken?

Er is nog veel onduidelijk (het testbeleid/kosten/reisbewegingen). Daarnaast komt er voordat we mogen beginnen een extra persconferentie. We zijn huiverig en wachten af of we daadwerkelijk de 17de weer met contact kunnen trainen. Mocht het kunnen, gaan we samen vol van start.

Hoe reageerde jouw overige teamgenoten?

Het team denkt er hetzelfde over, we hebben een dubbel gevoel. Iedereen wil graag weer samen trainen en wedstrijden spelen. Daartegenover staat dat alle meiden studeren of werken waarbij je, door samen te trainen, wel een risico neemt. Elke persconferentie zijn we druk aan het appen in de groepsapp over wat de maatregelen voor ons als team betekenen.

En trainer/coach Herman Keppels?

Herman denkt er hetzelfde over als het team. Hij houdt contact met de bond en wacht op specifieke informatie betreft de huidige maatregelen. Het trainingsschema is gemaakt, om zo snel mogelijk weer wedstrijd fit te zijn.

Maar vertel eerst eens even wie Susan Boon is en wat zij naast het handballen nog meer doet.

Mij naam is Susan Boon, ik ben 23 jaar oud en woon met mijn vriend in Borne. Naast handballen ben ik bezig met de Master Orthopedagogiek aan de Universiteit van Utrecht. Momenteel studeer ik thuis en loop ik stage bij Inter-psy, een instelling voor basis en specialistische GGZ (geestelijke gezondheidszorg). Hiernaast vind ik het leuk om af te spreken met familie en vriendinnen.

Terug naar de tweede “Covid” stop. Hoeveel wedstrijden hadden jullie al gespeeld en wat was het resultaat tot op dat moment?

Voor de stop hadden wij 3 wedstrijden gespeeld. Tegen DSVD wonnen wij met 33-21. Tegen SEW en Venlo verloren wij helaas met 21-19 en 36-26.

Het afgelopen seizoen werd ook al abrupt afgebroken. Nu opnieuw een teleurstelling?

Wij hadden ons net geplaatst voor de kampioenspoule, dus het was zeker een teleurstelling. Doordat wedstrijden waren afgelast en de besmettingsaantallen opliepen, hadden we het wel zien aankomen.

Jullie mochten wel beperkt trainen, maar dat was denk niet direct een succes, behalve dan de sociale contacten die niet onbelangrijk zijn in deze gekke tijd. Hebben jullie nog meer gedaan om de conditie op peil te houden?

Zeker. Iedereen heeft voor zichzelf getraind, dit varieert van hardlopen tot krachttraining thuis of in de sportschool.

Is al bekend hoe het met het testen gaat?

Nee, hier is nog niets over bekend.

Welke opzet verwacht je van het vervolg van de competitie. Misschien zonder play-off wedstrijden of is dat nog niet bekend?

De bond wil inzetten op een scenario waarbij het weekend van 23/24 januari de wedstrijden weer hervatten zullen worden. Om tot een herstart te komen zijn veel vragen die beantwoord dienen te worden, hier mist nog specifieke informatie. Tot nu toe is de bond van plan de play-off wedstrijden te spelen. Dit jaar zal de competitie door corona anders verlopen dan normaal. Ik verwacht dat zolang er geen vaccin is er besmettingen zullen zijn, wedstrijden afgelast zullen worden. Zelf ben ik voorstander voor het opsplitsen van de competitie en de competitie ongeldig verklaren zodat er geen club degradeert.

Toch even terug naar betere tijden. Wanneer gooide jij je eerste bal in de zaal?

Ik ben toen ik 4 jaar oud was begonnen met handballen bij handbalvereniging Hazewind in Gieten. Ik heb van jongs af aan getraind bij Carmel Handbalschool Drenthe. Op mijn 13de maakte ik de overstap naar E&O in Emmen.

Foto: Tina Kolthof

Op welke manier ben je door het “handbalvirus” besmet geraakt?

Mijn ouders handbalden van kinds af aan en hebben elkaar zelfs leren kennen bij de handbalvereniging. Het was dus vanzelfsprekend dat mijn zus en ik ook op handbal gingen.

Je kwam in 2018 over van E&O Emmen. Speciale reden of wilde je echt iets anders?

Bij E&O zouden wij degraderen naar de eerste divisie. Zelf wilde ik graag op eredivisieniveau blijven handballen en dit combineren met mijn studie Social Work in Groningen. Daarnaast komt mijn vriend uit Enschede en zochten wij samen een appartement. Door in Borne te gaan wonen en bij Borhave te gaan handballen was dit mogelijk.

Foto: Tina Kolthof

Is er een verschil tussen beide verenigingen, want ondanks dat je nog maar 23 jaar bent heb je maar liefst zes jaar in Emmen gespeeld.

Er zijn zeker verschillen. E&O is een grote vereniging, waarbij de dames en heren op eredivisie niveau spelen. Er zijn veel jeugdteams die intensief trainen en ze zijn actief in het bezoeken van grote toernooien in het buitenland. Het leuke aan handballen in Twente is dat handbal hier leeft. De speelsters zijn gedreven, er zijn fanatieke supporters en er is een leuke sfeer onderling. En niet te vergeten: de derby’s spelen tegen streekgenoten.

Wat is jouw positie in het team?

Linker opbouw.

Kende je al speelsters en de coach?

Ik kende de speelsters alleen van gezicht doordat ik met E&O tegen hen speelde.

Wat is Herman Keppels voor een trainer? Technisch/tactisch?

Hij weet hoe tegenstanders spelen en analyseert dit met het team, maar gaat uit van onze eigen krachten en geeft vertrouwen aan het team. Hij kijkt naar de sterke kanten van speelsters en brengt dit terug in de speelstijl die we spelen.

 

Kijkend naar de toekomst en hopend dat de competitie mag worden afgemaakt. Wat zijn jouw doelstellingen in het algemeen en die van het team in het bijzonder?

Zelf wil ik als speelster een vaste waarde zijn voor het team. Borhave heeft bewezen een eredivisie waardige club is. Met dit team willen wij in de eredivisie blijven en gaan voor een plaats in de kampioenspoule.

Nog aan andere sporten gedaan?

Lang geleden zat ik een tijdje op ballet en gym, maar dit was geen succes.

Wie zijn jouw trouwste fans?

Mijn ouders! Vroeger reden zij mij naar elke training en vanaf kinds af aan zijn zij bij al mijn wedstrijden.

Foto gemaakt door Eva Seiger @byevasfotografie

Nog een ultieme wens?

Juist in deze tijd waardeer ik de ‘normale’ dingen. Mijn wens is wedstrijden spelen voor een zaal met publiek! En deze natuurlijk winnend afsluiten.

Overige foto’s: sportfoto-oost.nl/Herman Zandhuis

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer