Rob Hoekschop in gesprek met: Tim Engbers

Foto archief: sportfoto-oost.nl

Spelersprofiel:

Naam: Tim Engbers

Geboortedatum: 11-11-1980

Voetbalperiode: 1999 t/m 2011 Quick ’20 (als nummer 6, 8 en 10)

2011 t/m 2013 SVZW (als 10)

2013 t/m 2015 Quick’20 (als 10)

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ik ben gestopt met voetballen, vanwege een blessure. Ik heb eigenlijk mijn hele loopbaan veel last gehad van de enkel en ben op mijn 23ste geopereerd aan beide enkels. Ik ben uiteindelijk gestopt vanwege een knieblessure. Die liep ik op in de voorbereiding van het seizoen 2014-2015. Die leek niet zo ernstig, maar toen ik in december te horen kreeg, dat ik slijtage in de knie had en wanneer ik het voetbal op deze manier bleef beoefenen (met deze intensiteit en belasting) ik over 15 jaar aan een nieuwe knie zat. Dus was de keus voor mij snel gemaakt om ermee te stoppen. Ik heb nadien nog een paar wedstrijden gespeeld, maar uit bij Rohda Raalte ging het weer mis en toen heb ik besloten om er gelijk mee te stoppen. Wel bij de groep gebleven maar geen trainingen en wedstrijden meer.

Mis je het voetbal?

Voetbal is het leukste spelletje wat er is. Je kunt er zoveel uithalen. Mijn gehele vriendengroep bestaat uit mensen, die ik heb leren kennen via de voetbal. Winnen en verliezen met elkaar. Daarnaast heb ik ook veel blessures gehad. Dat zijn lastige fases omdat je het herstel alleen moet doen. Ik mis het voetbal wel, maar ben nog actief als trainer en daar haal ik ook erg veel voldoening uit. Maar niets komt in de buurt van zelf spelen, maar het houdt een keer op.

Waar ben je het meest trots op?

Als speler ben ik het meest trots op de promotie met Quick ’20 naar de Topklasse. Wij waren in mijn beginjaren bij het eerste elftal vaak een middenmoter, waren 5 wedstrijden voor het einde vaak veilig en konden ook niet meer echt naar boven kijken. Als je dan met je club promotie bewerkstelligd naar de Topklasse met de middelen die Quick ’20 (niet) had, dat was echt heel erg gaaf!! Er werd niet betaald aan jongens en daar waren wij uniek in. Veel clubs betaalden spelers en hadden veel kwaliteit. Maar wij waren een team en gingen in die fase voor elkaar door het vuur. Daar kun je heel veel mee bereiken.

Heb je, met de kennis van nu, alles eruit gehaald als speler?

Dat is een lastige vraag.. Ik ben al op jonge leeftijd (23) geopereerd aan beide enkels en eigenlijk weet je dan al, dat het betaald voetbal niet wat gaat worden. Ik denk dat ik bij Quick ’20 het maximale eruit gehaald heb. Bij SVZW was het niet zo;  met een degradatie. Maar ik heb daar wel een erg mooie tijd gehad met de mensen bij de club. Ik denk dat ik uiteindelijk zeker bij de echte top van het amateurvoetbal had gepast, maar daar moet je ook een beetje geluk bij hebben. Daarnaast heb ik ook vaak keuzes gemaakt wanneer ik gesprekken voerde met clubs, om het niet te doen door de afstand. Achteraf had ik het wel moeten doen misschien, maar dat is makkelijk praten.

Heb je ooit de kans gekregen bij een BVO?

Ik heb testwedstrijden gespeeld bij FC Emmen (toen getraind door Ron Jans) en kon daar in het tweede elftal starten. Dan speelde ik liever bij Quick ’20 op zondag in het eerste dan op maandag avond tegen een beloften team. Bij Heerenveen heb ik gesprekken gehad met Riemer van de Velde en Foppe de Haan (mooie herinnering), maar die testwedstrijd liep op niets uit. Ik heb daarnaast een  stageperiode gehad bij VFL Osnabrück. Daar heb ik een aantal dagen achtereen getraind. Dat was echt een mooie week. Erg hoog niveau en 2x daags trainen. Compleet nieuw voor mij en erg pittig. Met name met de drive, die er iedere training op zat. Daar liet ik een goede indruk achter, maar ze kozen helaas toch voor iemand anders.

Voetbalde je liever op zaterdag of op zondag?

Zaterdag is een mooiere “voetbaldag” vind ik. Je hebt dan nog echt een dag vrij en de beleving is veel mooier dan op de zondag. Toen ik op zondag speelde, deed je de zaterdag geen gekke dingen. Wanneer je op zaterdag speelde, dan had je de zondag nog vrij en kon je doen wat je wilde. Daarnaast vond ik gezelligheid ook erg belangrijk en als je dan na de zondag wedstrijd een biertje dronk, wist je wel dat je de volgende dag moest werken. Dat is op zaterdag ook anders.

SVZW of Quick’20?

Quick ’20. Ik heb daar de gehele jeugdopleiding doorlopen en heb ruim 14 jaar in het eerste gespeeld. Ik ken die club door en door. Maar ik moet wel zeggen, dat ik SVZW ook een super mooie club vind en dat ik daar ook zeer goede herinneringen aan overhoudt.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Mijn ambitie is om de top te halen op trainers gebied. Ik ga komend seizoen 2021-2022 investeren door het hoogste trainersdiploma proberen te halen (op amateurniveau) en hoop dan, dat ik uiteindelijk op het hoogste amateurniveau een kans ga krijgen om mijzelf te laten zien en vooral om mij te blijven ontwikkelen.

Wat is jouw top 3 van beste amateurs waar je mee-of tegen gespeeld hebt?

1) Dat was Rob Zeegers van De Treffers. Toen ik als jonge speler bij Quick’20 kwam, speelde hij bij De Treffers op nummer 6. Ik kwam vaak met hem in duel en hij deed het zo makkelijk en goed. Ik heb tijdens wedstrijden ook veel aan hem gevraagd. Hij was een stukje ouder dan ik, maar daar heb ik wel dingen van opgepikt. Hij was niet echt een nummer 6, want hij was aan de bal veel beter dan zonder bal. Maar hij schuwde de duels niet.

2) Sargon Gouriye van Quick ’20. Kwam als jonge speler bij Quick ’20 en was een enorm talent. Hij is 1 van de weinige spelers die een versnelling in zijn sprint had. Daarnaast had hij een enorme doeltreffendheid. Hij had een prima individuele actie in huis. Wat ik daarnaast erg mooi vond was, dat hij buiten het veld ook altijd een topper was.

Foto archief: sportfoto-oost.nl

3) Op plek 3 benoem ik nog 2 spelers waarmee ik samen heb gespeeld. Jordi Kamphuis en Michel Lage Venterink. Met Jordi heb ik de gehele seniorentijd gespeeld en hij was zo sterk in de lucht. Hij had daarnaast een enorme drive en karakter. Hij werd afgekeurd en kwam toch bij Quick ’20 om te gaan werken aan zijn herstel. Daarnaast heeft hij later nog een zware knieblessure opgelopen en ook daar is hij van terug gekomen. Jordi scoorde gemakkelijk en was daarnaast erg belangrijk in de kleedkamer.

Foto archief: sportfoto-oost.nl

Michel Lage Venterink is door zijn onverzettelijkheid heel ver gekomen. Heeft betaald voetbal gehaald. Was erg snel en kon uitstekend koppen. Wel een voorbeeld voor mensen, dat je met misschien (iets) minder kwaliteit erg ver kunt komen. Dat heeft altijd op veel respect kunnen rekenen vanuit mijn kant.

Wat is je mooiste herinnering aan een trainer?

De veld trainingen van Gert Heerkes waren uniek en met afstand de beste trainingen die ik gehad heb. Hij begon de training vaak met een spel als soort van warming-up. Nu ik als trainer actief ben, merk ik hoe uniek die gedachte is en hoe mooi dat was als speler, om dat zo te doen. Het waren ook nooit dezelfde spelletjes. Hij bracht er variaties in aan, dat het weer een ander spel werd, allemaal met als doel om warm te zijn voor de training. Daarnaast was Gert ook een echte voetbal liefhebber, wat hem natuurlijk ver gebracht heeft.

Foto archief: sportfoto-oost.nl

Wat was je mooiste sportpark?

Het mooiste sportpark is wel het sportpark van IJsselmeervogels. Erg gaaf om daar (als tegenstander) gespeeld te hebben. Maar de sportparken van Spakenburg, Rijnsburgse Boys en Katwijk waren ook een genot om te spelen.

Wat is jouw belangrijkste kenmerk qua coaching als trainer?

Spelers vragen,  stimuleren en positief  benaderen om dingen zo uit te voeren dat het van waarde is voor het team, voor de speelstijl of het moment.

Waar moet een goede aanvallende middenvelder aan voldoen, volgens jou?

Een goede aanvallende middenvelder moet in mijn ogen beschikken over diepgang, een goed afstandsschot en goede pass, goed spelinzicht, loopvermogen en voetbal intelligentie.

Wat is jouw advies aan de talentvolle spelers van nu?

Voor de talenten is het belangrijk, dat zij gezien worden. Als talent kan niet alles meezitten. Er gaan teleurstellingen komen (blessure of wisselbeurt). Zorg ervoor dat je hier (hoe lastig dat ook is) kracht uithaalt en niet alleen de negatieve kant belicht voor jezelf. Niet gaan twijfelen aan jezelf en sterk zijn. Keihard trainen om je kwaliteiten en je zwakkere punten te verbeteren. Blijf niet te lang met teleurstellingen rondlopen, maar vraag een trainer eens waarom er keuzes gemaakt worden. Zonder een trainer aan- of af te vallen maar puur voor je eigen gevoel. Wees daarnaast geduldig, gebruik je energie om die in trainingen en wedstrijden te leggen.

Wil je nog iets kwijt?

Erg leuk om na de vele andere collega voetballers gevraagd te worden voor dit item. Ik vind met name dat er meer aandacht in deze regio mag komen voor amateurvoetbal. Als ik beelden kijk van RTV Drenthe  dan zie ik daar een programma op zondagavond (ONZE CLUB), dat een enorme uitstraling heeft naar een regio. Clubs van alle niveaus worden daar in samenvattingen getoond aan het publiek. Hoe leuk is dat? Ik kijk regelmatig naar regionale zenders en bekijk wedstrijden van alle niveaus. Dat geeft de voetballer waardering en mensen vinden het leuk om ook clubs te zien die misschien normaal niet op RTV OOST zouden komen.

Ik denk dat RTV Oost een enorm grote rol hierin kan spelen. Door bijvoorbeeld 3 / 4 wedstrijden te filmen in verschillende klassen en daar op zondagavond een programma van 25 / 30 minuten van kan maken wat erg goed bekeken gaat worden. Daarnaast zou je aan clubs ook kunnen vragen om eens beelden op te sturen om die te tonen als het qua kosten niet uit kan. Met name in deze coronatijd is het van belang, dat er zoveel mogelijk amateurclubs gezien worden. Daar kan TC Tubantia ook een grote rol in spelen. Kortom: een stukje creativiteit om de amateurclubs te laten zien. De amateurclubs die het zo zwaar hebben in deze moeilijke tijd.

Als laatste wens ik iedereen gezondheid toe en hopelijk kunnen we snel weer het veld op om de mooiste sport te beoefenen die er is. VOETBAL.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer