Jorieke Bodde: “Dat Brahim terug kwam bij Set-up’65 was voor mij 1+1=3”

Sinds 17 december mogen de topsporters weer volop trainen en de volleybalsters beginnen 9 januari weer aan de competitie. Ook Lammerink Installatiegroep Set-Up ’65 uit Ootmarsum. Verrast Jorieke Bodde?

Jazeker verrast! De regel dat we vanaf 17 december weer volledig mochten trainen was al eerder ter sprake gekomen maar door de stijging van de coronabesmettingen hadden we niet verwacht dat dit nog door zou gaan.

Hoe reageerde jouw overige teamgenoten?

De reactie van teamgenoten en staf waren erg dubbel.. Iedereen had gemengde gevoelens. Enerzijds zijn we ontzettend blij dat we onze favoriete bezigheid weer mogen oppakken want iedereen was echt toe aan een doel en dat is natuurlijk de competitie! Anderzijds vinden we het ook bijzonder dat wij straks met z’n allen weer op het veld staan (wel uiteraard met in achtneming van strenge voorwaarden) terwijl de rest van Nederland in Lockdown zit.

En de trainer Brahim Abchir op het nieuws?

Iedereen had hetzelfde gevoel bij het nieuws, zie hierboven.

Zelf keer je weer terug op het oude nest. Was Abchir van doorslaggevende betekenis in jouw keuze?

Dat klopt! Ik heb een ontzettend leuk en leerzaam jaar gehad in Duitsland bij SCU Emlicheim. Omdat ik afgelopen jaar afgestudeerd ben en opzoek wilde naar een baan in Nederland zat ik al wel met de gedachte om terug naar Nederland te gaan. Dat Brahim terug kwam bij Set-up’65 was voor mij 1+1=3. Ik vind Set-up’65 een ontzettend leuke en gemoedelijke club waar ik me altijd thuis heb gevoeld, daarnaast is Brahim een ontzettend goede trainer die mij eerder van derde divisie naar eredivisieniveau getraind heeft en waar ik dus ontzettend veel van geleerd heb. De stap naar Set-up’65 hoefde ik dus ook niet lang over na te denken. Toen Brahim mij belde zei ik gelijk ja.

Waar ging het uitstapje naar toe?

Het uitstapje van het teamweekend bedoel je? Dat ging naar Roompot Ferienresort in Bad Bentheim. We hadden daar 3 huisjes en hebben daar een ontzettend leuk teamweekend gehad!

Het team heeft een echt Twents en Ootmarsums accent en een mix van van ervaring en aanstormend talent. Dat is toch wel uniek in deze tijd van professionalisering, toch?

Zeker weten, het is natuurlijk lastig geweest door de corona om een team bij elkaar te krijgen. Je kon op dat moment geen speelsters mee laten trainen. Toch hebben we een ontzettend mooi en divers team bij elkaar! We zijn een gedreven team die op elke training samen hard werken om een resultaat neer te zetten.

Maar vertel eerst eens even wie is Jorieke Bodde en wat zij naast het volleyballen nog meer doet.

Ik ben Jorieke Bodde, ik ben 24 jaar en woon in het kleine gezellige dorpje ‘De Lutte’. Ik ben een perfectionistisch, gedisciplineerd, hooggevoelig en een empathisch persoon die veel van slapen en chocola houdt. Afgelopen schooljaar ben ik afgestudeerd van de opleiding ‘Sport- en Bewegingseducatie (Sportkunde) op de HAN Hogeschool in Nijmegen en vanaf de zomervakantie ben ik werkzaam bij ‘FC Twente, Scoren in de wijk’. Dit is de maatschappelijke tak van FC Twente waarbij ik projecten draai voor kwetsbare doelgroepen, waarbij we sport inzetten als middel om mensen te helpen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Daarnaast werk ik ook bij ‘F!TZONE’, de (net geopende) sportschool in De Lutte. Hier begeleid en coach ik mensen in de fitness en ik geef groepslessen.

Terug naar de tweede “Covid” stop. Hoeveel wedstrijden hadden jullie gespeeld en wat was het resultaat tot op dat moment?

We hadden 1 wedstrijd gespeeld tegen Talentteam. Deze hebben we helaas met 3-1 verloren. Wel hebben we mooie dingen kunnen laten zien dus we gaan hard trainen om dit door te kunnen zetten tot aan het einde van de set.

Het afgelopen seizoen werd ook al abrupt afgebroken. Nu opnieuw een teleurstelling?

Ja dat vorig jaar het seizoen maar half gespeeld kon worden was een enorme teleurstelling. Ik speelde in Duitsland en daar waren ze nog eerder met het stoppen van de competitie. Het was ineens gestopt en die dag trainden we voor het laatst. Daarna ging ik naar huis en niet veel later zaten we in Lockdown. Het is raar om zo het seizoen te moeten afsluiten met je team, maar ook voor al die trouwe supporters.

Dat we nu weer een tweede stop hebben is wel echt balen. Je werkt elke dag naar een doel, elke dag ben je wel met volleybal bezig, en dan ineens is er geen uitzicht meer wanneer je verder kan. Omdat je er zoveel tijd in stopt, en je privé leven eromheen plant, is het zwaar om volleybal dan nog op nummer 1 te zetten omdat je niet weet wanneer je verder kan. Wel is het natuurlijk een begrijpelijke keuze en staan we helemaal achter de regels en keuzes die gemaakt worden vanuit het kabinet. Corona is een serieuze zaak, waar ik ook door mijn thuissituatie zeker voorzichtig mee om wil gaan.

Jullie mochten wel beperkt trainen, maar dat was denk niet direct een succes, behalve dan de sociale contacten die niet onbelangrijk zijn in deze gekke tijd.

Dat klopt, we hebben een tijd met 4 personen op 1 veld mogen trainen en we hebben een tijd met 2 personen op 1 veld mogen trainen. Het is inderdaad fijn dat je je teamgenoten nog kunt zien en dat je wat balgevoel blijft houden. Maar toch is het lastig om op deze manier te werken aan verbetering. Je kan individueel jezelf wel trainen maar volleybal is en blijft een teamsport. Dus wanneer je niet met 6 in het veld kan staan is het lastig om als team te verbeteren. Wel denk ik dat de aangepaste trainingen van afgelopen weken ons heeft geholpen om het nu gezamenlijk weer op te pakken. Verder mis ik het fysieke contact met de volleybal ook enorm. Normaal kun je de energie en enthousiasme van jezelf overbrengen naar een teamgenoot en andersom door fysiek contact. Maar dat is nu lastiger doordat je elkaar niet mag aanraken.

Wat hebben jullie nog meer gedaan om de conditie op peil te houden?

Toen we beperkt mochten trainen deden we naast de baltraining 2x in de week krachttraining en 2x in de week conditietraining. Tijdens de lockdown kregen we een schema waar we thuis mee aan de slag konden.

Hoe vaak trainen jullie nu in de week?

We trainen nu 4 keer in de week met aanstaande zondag een oefenwedstrijd tegen Apollo.

Zitten de systemen er nog goed in?

Dit was lastig om in een klein groepje te trainen dus hier gaan we de komende 2 weken hard voor aan de slag. Ik verwacht wel dat we dit snel oppakken nadat je dit een paar keer weer hebt gedaan.

Is al bekend hoe het met het testen gaat?

Ja, we moeten verplicht een dag voor de wedstrijd getest worden.

Hoe is de opzet van de competitie. Inclusief kampioenspoule en degradatiepoule?

We spelen een halve competitie, dus iedereen speelt 1 keer tegen elkaar. Vanaf dan wordt er een kampioenspoule gemaakt van de bovenste 4 teams en een degradatiepoule van de overige teams. Na deze competitie spelen de nummer 1 en 2 ‘Best of five’ voor het landskampioenschap.

Toch even terug naar betere tijden. Wanneer sloeg jij je eerste bal over het net in de zaal?

Ik ben begonnen met volleybal toen ik 6 jaar was. Bij volleybal vereniging Lutheria in De Lutte.

Op welke manier ben je door het “volleybalvirus” besmet geraakt?

Haha, ik woon in een klein dorpje waarbij eigenlijk de keuze niet zo groot was. Het was gebruikelijk dat alle jongens op voetbal gingen en de meisjes op handbal of volleybal. Alle vriendinnen van mij kozen volleybal, dus dan was de keuze voor mij ook snel gemaakt. Verder volleybalden mijn vader en moeder ook altijd.

Wat is nu jouw positie in het team?

Ik hoop op fysiek en mentaal gebied een stabiele factor te zijn binnen het team. Daarnaast hoop ik de jonge meiden vooral op mentaal vlak te helpen wanneer ze hier behoefte aan hebben. Hier heb ik zelf heel veel aan gehad tijdens mijn ontwikkeling en ik vind dit nog steeds een belangrijk onderdeel wanneer je zoveel met sport (en de druk die erbij komt kijken) bezig bent.

Kijkend naar de toekomst en hopend dat de competitie mag worden afgemaakt. Wat zijn jouw doelstellingen in het algemeen en die van het team in het bijzonder?

Mijn eigen doelstelling is dat ik fysiek nog sterker wil worden en meer variatie in mijn spel wil ontwikkelen. Dit zodat ik meerdere ‘slagen’ onder controle heb en daardoor nog beter kan anticiperen op verschillende spelsituaties. Verder vind ik het voor mezelf belangrijk dat ik leer wat vaker te genieten van het volleybal, dit vergeet ik snel door mijn perfectionisme waardoor het eigenlijk nooit goed genoeg is.

Ons gezamenlijke doel is dat we willen groeien als team. En daarbij richten we ons op het ontwikkelingsproces. Dan komt het resultaat vanzelf. We focussen ons op de eerst komende wedstrijd en kijken niet te ver vooruit.

L-R: Noa Klerckx of Peelp[ush, Jorieke Bodde (3) of Set Up ’65, Anouk Hermans (5) of Peelpush
Jullie beginnen in Zwolle tegen Regio Zwolle. De eerste klap is een daalder waard?

Zwolle vind ik een goed team wat zeker mee gaat draaien in de top. Het zou tof zijn als we daar de eerste klap kunnen uitdelen. En die is zeker een daalder waard. Als je de eerste wedstrijd met winst afsluit begin je de competitie natuurlijk lekker met goed vertrouwen binnen het team.

Nog aan andere sporten gedaan?

Ja, ik heb een tijdje paard gereden. Maar dit was recreatief zonder wedstrijden.

Wie zijn jouw trouwste fans?

Mijn familie. We hebben veel liefhebbers van volleybal in de familie en zij kijken vaak naar de wedstrijden. In het bijzonder wil ik mijn vriend, mijn moeder en bonusvader benoemen. Zij komen bijna altijd kijken en supporten ons naar de winst. En niet onbelangrijk, ze steunen en helpen me vooral bij het accepteren en omgaan bij verlies (daar ben ik niet zo goed in).

Nog een ultieme wens?

Allereerst zou ik heeeeeel graag weer met publiek willen spelen en hoop ik dat het woord ‘corona’ verleden tijd is. Verder zou ik supergraag een landskampioenschap finale of bekerfinale willen spelen. En dan winnen natuurlijk!!!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer