Ron Loos: “Ook de eerste keer weer in het water, net zoals koeien die na de winter de wei weer in mogen!!”

Sinds 17 december mogen de topsporters weer volop trainen en ook de waterpolo heren en dames beginnen, vermoedelijk in februari, weer aan de competitie. Bij de heren met een nieuwe, oude bekende voor de ploeg. Verrast om te starten Ron Loos om zowel de taken van Jan Mensink over te nemen en het weer mogen spelen van wedstrijden?

Ja, verrast dat we weer kunnen starten met waterpolo op eredivisie niveau. In deze bijzondere tijd besef je wel dat het een voorrecht is. De aanleiding dat ik Jan Mensink nu vervang is een niet zo leuke. Ik wens hem dan ook veel beterschap toe. En wij gaan er, voor hem, op sportief vlak alles aan doen om zo ver mogelijk te komen.

Hoe reageerde de selectie?

Op het gedwongen stoppen van Jan, zijn ze zeker teleurgesteld. Ik ben geen onbekende en ken de groep nog goed. Maart 2020 stopte de competitie. Dat is nog geen jaar geleden. Dus kunnen we het samen afmaken.

En het bestuur?

Dat ze mij hebben gevraagd zegt al genoeg toch! Nee dat zou je zelf moeten vragen.

Maar vertel eerst eens even wie is Ron Loos is en wat hij naast het waterpolo nog meer doet?

Ik woon in Breedenbroek samen met mijn vrouw Ruth. Wij hebben een eigen onderneming. Een groothandel in de automotive branche.

De start is vermoedelijk in februari. Oorzaak internationale verplichtingen van Oranje?

Ja, klopt. De bekercompetitie start wel op 23 januari. Daar doen de internationals niet aan mee. Voor ons is dat Jorn Muller. Na het OKT zal de competitie starten, eind februari.

Ik heb begrepen dat jullie afgelopen vrijdag weer als volledige selectie hebben getraind, maar wel voorafgaand door een test?

Dat was wel een vreemde ervaring. Testen, wachten, en dan het zwembad in. Onwennig en je ziet iedereen zo zijn eigen manier heeft hoe ze er mee omgaan. We hebben natuurlijk te maken met de protocollen van het zwembad, de KNZB en de club zelf.

Hoe ziet, of gaat zien, het testbeleid eruit?

Zoals het nu gaat, wordt iedereen, inclusief kader, iedere vrijdagavond getest. Bij een negatieve uitslag kun je trainen en spelen. En we gaan er van uit dat iedereen zich goed aan de regels houd ook in zijn dagelijks leven.

Mochten jullie voordien wel beperkt trainen?

Daar ben ik niet bij geweest, maar volgens mij mocht er getraind worden zonder direct contact met anderen.

Belangrijk is natuurlijk ook in deze vreemde tijd de sociale contacten?

Dat zie je nu al hoe de groep reageerde toen ze elkaar weer zagen. Ook de eerste keer weer in het water, net zoals koeien die na de winter de wei weer in mogen!! 😊

Jij vervangt Jan Mensink die om gezondheidsreden moest stoppen. Maar het is niet de eerste keer dat je in Nijverdal bent?

Nee dat klopt, dit is de derde keer. De laatste keer is nog geen jaar geleden.

Wat gaf dit keer de doorslag om het stokje van Jan over te nemen?

Het is een mooie club met fantastische mensen. Mede daardoor vind ik het prettig om hier aan de slag te gaan. En het team is top. Een mooie combinatie met ervaren spelers en veel talentvolle jonge gasten! En dat we goed mee kunnen in de eredivisie zonder buitenlandse inbreng!

Wat was de reactie van de selectie. Enerzijds op het vertrek van Jan en jouw komst?

Ik denk dat iedereen meeleeft met Jan en hem het beste gunt! Hij is Ravijn-man in hart en nieren! Naar mij toe heb ik alleen maar positieve geluiden gehoord. Misschien moet je dit zelf vragen aan andere mensen binnen de club.

Je hebt nu ook al een bijnaam: “De Heintje Davids van Het Ravijn”.

Als het gaat om mijn zangtalent zitten ze er ruim naast. En bijnamen bedenk je nooit zelf.

Er wordt vaak gezegd dat echte topsporters het spelletje nooit vergeten. Denk jij er ook zo over?

Zeker, ze zeggen vaak : waterpolo a way of live” en dat ik ook zo bij mij. Stop je, dan mis je wat! En als dan de club Ravijn weer belt…

Terug naar de tweede “Covid” stop. Hoeveel wedstrijden hadden de heren gespeeld gespeeld en wat was het resultaat tot op dat moment?

Ze hebben met Jan twee wedstrijden gespeeld en beide gewonnen. Dus we staan er goed voor. Het is nu aan ons/mij om het een goed vervolg te geven.

Het afgelopen seizoen werd ook al abrupt afgebroken. Het moet opnieuw een teleurstelling zijn geweest voor de spelers?

Ik denk dat het voor heel sportend Nederland een hard gelag is. Op elk niveau missen mensen hun sport. Hopelijk gaan we dit jaar weer terug naar het oude normaal!!

Hebben de spelers zelf nog iets gedaan, voor zover je weet, om de conditie op pijl te houden?

Het vergt nogal wat discipline voor iedereen om jezelf fit te houden. Zeker met andere sporten als je waterpoloër bent. Ze hebben zeker wat gedaan. En vergeet niet de jongens (Emiel, Yoran en Kenai) op de academie in Eindhoeven en Jorn Muller bij Oranje hebben “gewoon” doorgetraind! Die zijn top fit!

Hoe vaak trainen jullie nu in de week?

Nu trainen we drie keer per week. Ik wil ook gelijk gebruik maken om de overige kader te benoemen Patrick Kleine Staarman is toegevoegd aan het kader. Ik ben dan ook zeer blij dat hij de maandagtraining doet incl. het fysieke gedeelte. Van hem krijgen ze iedere week een workout die ze thuis kunnen doen. Ook keeperstrainer Bert van Eijk en teammanager Jan Heerdink zijn voor mij belangrijk. En Adam Zaidi gaat mij assisteren bij de trainingen en wedstrijden!

Zitten de systemen er nog goed in denk je of ga je, op termijn, iets veranderen?

Nee, ik zal verder gaan op de ingeslagen weg. Dezelfde die we in het seizoen 2019-2020 zijn gestart.

Hoeveel tijd denk je nodig te hebben om de spelers wedstrijd gereed te krijgen?

We hebben tot aan de competitie nog best wel wat weken te gaan. En de bekerwedstrijd van 23 januari is de eerste echte test. We gaan hard trainen en met elkaar er voor zorgen dat we er klaar voor zijn!

Het thuispubliek is heel belangrijk. Dat is nu wel even anders.

Ja, dat is jammer, het zal zeker anders zijn. Gelukkig worden de wedstijden via een livestream uitgezonden dus kan het publiek ons wel volgen.

Waterpolo is en blijft een contactsport. Denk je dat de genomen corona maatregelen afdoende, voldoende, zijn om het virus buiten het bad te houden?

Als we ons allemaal aan de protocollen houden, en je geen risico opzoekt, moet het goed te doen zijn. Helemaal voorkomen zal nooit lukken. Dat zie je in heel Nederland ondanks allerlei maatregelen en de huidige lockdown. En het geeft een geruststellend gevoel dat we iedere vrijdag getest worden en dus op dat moment corona vrij kunnen trainen en met elkaar omgaan

Hoe is de opzet van de competitie. Inclusief kampioenspoule en degradatiepoule en play-offwedstrijden?

Zoals ik het nu begrijp gaan we een halve competitie spelen inclusief play-offs.

Toch even terug naar betere tijden. Wanneer gooide jijzelf je eerste bal in het water en bij wie?

Oehh dat is al erg lang geleden. Ik was denk ik 12 jaar (1974) was toen ik ben begonnen met waterpolo. Dat was bij BZ&PC nu BZC in Borculo. Ik kan zoveel namen noemen maar o.a. met Gerard Middelbos, Marcel Kox,

Jij bent in Borculo bij BZC ook hoofdcoach geweest. Successen behaald?

Samen met technisch directeur Jan Mensink hebben we Borculo van de derde naar de eerste klasse gebracht. Twee keer de bekerfinale gehaald. En later ben ik terug geweest toen Zeno Reuten hoofdcoach was (nu weer coach van BZC) om de jeugd te trainen. Ook dat was een prima samenwerking.

Op welke manier ben je door het “waterpolovirus” besmet geraakt?

Door een toenmalig klasgenootje die al waterpolo speelde. Ik ben een keer met hem mee geweest om te mee te trainen en ben toen gelijk verknocht geraakt aan het spelletje.

Heb je zelf nog aan andere sporten gedaan?

Voor mijn waterpolotijd voetbalde ik. En nu om fit te blijven train ik twee keer per week met een personal trainer.

Wie zijn jouw trouwste fans?

Mijn vrouw Ruth! En verder weet ik het eigenlijk niet zo goed ik vraag er nooit naar!

Nog een ultieme wens?

Als sportman wil je altijd het hoogst haalbare. Hoe mooi zou het zijn als de club een prijs zou winnen!!!

Foto’s: Wim Beunk

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer