Jorien ter Mors wint 1000 meter op EK all round en staat vierde in het algemeen klassement

Jorien ter Mors uit Enschede heeft de eerste dag van de EK sprint heeft als invalster van Susanne Schulting uitstekend gepresteerd. Zij won de 1000 meter in een tijd van 1.14,10 seconden en klokte op de 500 meter de zevende tijd (38,08 seconden). In het algemeen klassement staat Ter Mors nu vierde.

Titelhoudster Vanessa Herzog uit Oostenrijk reed de derde tijd: 37,56. Ter Mors moest op deze afstand ook haar landgenoten Femke Kok en topfavoriete Jutta Leerdam voor laten gaan. Zij kwamen na respectievelijk 37,52 en 37,70 over de meet.

Op de 1000 meter, haar favoriete afstand, kwam Ter Mors veel beter voor de dag. Ze noteerde de snelste tijd op de afstand waarop ze ook olympische kampioene is. Leerdam werd ondanks een voor haar doen tegenvallende rit alsnog knap tweede in 1.14,15. Femke Kok eindigde als derde (1.14,62) en daarmee stond er een compleet Nederlands podium op de 1000 meter.

In het algemeen klassement na de eerste dag staat Ter Mors net naast het podium. Golikova gaat aan de leiding, maar wordt op de hielen gezeten door Leerdam, Kok en dus Ter Mors. Zondag wordt er wederom gestreden op de 500 en 1000 meter.

Foto: Jaap Gönning

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer