Joy Beune pakt brons op de 1500 meter en wordt uiteindelijk vijfde. Antoinette de Jong prolongeert haar titel

Joy Beune heeft haar eerste EK allround afgesloten met een vijfde plek. De schaatsster uit Borne had op de slotdag kansen om het podium te halen, maar moest uiteindelijk veel toegeven op de afsluitende 5 kilometer in een leeg Thialf. De 21 jarige schaatsster pakte verrassend de bronzen medaille in een tijd van 1.55,89 seconden. De winst ging naar Antoinette de Jong met een tijd van 1.54,83 seconden.

Op de afsluitende vijf kilometer werd Beune vijfde met een tijd van 7.06,79 seconden. De winst ging naar Martina Sábliková met een tijd van 6.53,22 seconden. Irene Schouten werd tweede,  die in een direct duel om de titel Antoinette de Jong versloeg. Het verschil was minimaal, namelijk 6.55,38 om 6.57,72 seconden.

De Europse tiel ging echter opnieuw naar Antoinette de Jong. Ondanks dat De Jong op de 5000 meter trager was dan de Tsjech Martina Sábliková en Irene Schouten, was haar voorsprong in het algemeen klassement aan het einde van de rit bijna 8 seconden op Schouten, die het zilver veroverde. Het brons was voor Sábliková.

Joy Beune was op de eerste dag, waarop de 500 meter en 3 kilometer werden verreden, als zesde geëindigd, maar schoof na de 1500 meter twee plekjes op. Uiteindelijk moest ze in de eindrangschikking genoegen nemen met een vijfde plaats, en daar kan ze met voldoening terug zien.

Foto’s: Jaap Gönning

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer