Rob Hoekschop in gesprek met: Michel Jansen

Spelersprofiel:

Naam: Michel Jansen,
Geboortedatum: 03-03-1966
Clubs:
1982-1983 v.v. DETO
1984-1986 s.c. Heracles ’74 (2e Elftal)
1986-1988 v.v. DETO
1988-1992 r.k.s.v. Stevo
1992-1993 v.v. DETO
1993-1994 r.k.s.v. Stevo
1994-1997 s.v. Excelsior ‘31
Posities; wisselend linker middenvelder en linker vleugel verdediger. Laatste jaren bij Excelsior ’31 centrale verdediger.

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Op mijn 30e. Problemen met mijn fysieke gesteldheid. Slijtage aan de enkel.

Mis je het zelf voetballen?

Nog elke dag, ondanks mijn 54 jaar. Voetballen blijft uiteindelijk het mooiste wat er is.

Ben je liever speler of in de begeleidende sfeer actief?

Ben liever speler, maar dat station ben ik dus al lang en breed gepasseerd en de rollen die ik inmiddels heb bekleed binnen het voetbal komen dicht bij het actief speler zijn.

Waar ben je het meest trots op?

Bovenal op mijn gezin en sportief gezien op mijn periode bij HHC. Daar ben ik niet alleen als trainer/coach gegroeid, maar vooral als mens. Mogen werken in een omgeving; waar dit bij elkaar kwam, heeft me grotendeels gevormd tot wie ik nu ben.

Heb je, met de kennis van nu, alles eruit gehaald?

Nee absoluut niet. Als ik zie wat er nu allemaal mogelijk is om je te kunnen ontwikkelen op allerlei vlakken, had er mijn inziens meer ingezeten.

Had je veel last van de overstap van de amateurs naar SC Heracles’74 ?

In 1e instantie niet, maar toen het hele circus studie en voetbal van start ging wel. Met name mijn periode op het CIOS. Je zit op een sportopleiding, welke op geen enkele manier rekening houdt met je leven als sporter. Zo lag ik bijvoorbeeld de hele ochtend in het zwembad te ploeteren, als ik ’s avonds met Jong Heracles een wedstrijd moest spelen. Bizar achteraf, dat hier vanuit school op geen enkele manier in meegedacht werd en men ook niet wilde meedenken. Tevens werkte de promotie van de Eerste Divisie naar de Eredivisie destijds niet in mijn voordeel, wanneer je aansluit vanuit het amateurvoetbal.

Speelde je liever op zaterdag of op zondag?

Mooiste tijd absoluut bij STEVO gehad op zondag.

 

Deto, Excelsior’31 of toch STEVO?

Zonder twijfel: STEVO.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Werkzaam zijn binnen het betaalde voetbal. Bij voorkeur als trainer/coach of de rol die ik nu bekleed als HO-Pro.

Wat is jouw top 3 van beste amateurs waar je mee-of tegen gespeeld hebt?

1. Koen Reinerink (STEVO)
2. Jan Wetering (DETO)
3. Bennie Wigger (STEVO)

 

Wat is je mooiste herinnering aan een trainer?

Wim Adolfsen; niet om een specifiek moment. Gewoon hoe je als trainer graag zou willen zijn en ik hoop dat er over mij net zo gedacht wordt,  zoals ik nu op Wim terugkijk. Niet alleen veel vakkennis, maar daarnaast ook; bovenal een goed mens.

Wat was je mooiste sportpark?

Kan niet kiezen tussen HHC Hardenberg en Excelsior ’31 Rijssen.

Wat was jouw specialiteit?

In mijn jongste jaren techniek gekoppeld aan loopvermogen. Techniek gekoppeld aan inmiddels steeds beter inzicht heeft me de laatste jaren erg geholpen.

Waar moet een goede verdediger aan voldoen, volgens jou?

Vooraf goed kunnen regelen, dat je zo min mogelijk in kwetsbare situaties terecht komt en als het dan voorkomt ; resoluut in kunnen grijpen (geen twijfel kennen). Liever met overtuiging een keer mis zitten, dan vanuit twijfel. En in Nederland moet je daarnaast een basis hebben om mee te kunnen voetballen. Tegenwoordig kun je als verdediger niet meer volstaan met alleen een man uitschakelen. Je moet aan de bal vaak opereren als middenvelder of een back zelfs als buitenspeler!

Wat is jouw advies aan de talentvolle spelers van nu?

Jaag je droom na. Is dat betaald voetbal? Wees je ervan bewust, dat het meer is dan alleen goed kunnen voetballen. Ben je bereid er alles voor over te hebben? Laat je dan door niemand tegen houden!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer