Jolien Knollema: “Later een mooie buitenlandse carrière bij een topteam als prof volleybalster. Dat zie ik helemaal zitten”!

De volleybalsters zijn sinds 9 januari weer aan de competitie begonnen. Ook Eurosped uit Vroomshoop. Verrast Jolien Knollema dat jullie weer mochten opstarten?

Ja, zoals iedereen al zegt is het natuurlijk dubbel. Nu ook met de avondklok. Maar we houden ons aan de regels. Er wordt voor iedere wedstrijd getest, zodat we zo veilig mogelijk kunnen volleyballen. Persoonlijk vind ik dat erg fijn, omdat ik mij verder wil ontwikkelen en een lange stop betekent stilstand. En volleybal vind ik het leukste wat er is.

En team en staf?

Die denken er hetzelfde over. We hebben veel overleg gehad over wel of niet starten, want je moet de neuzen wel dezelfde kant op hebben staan. Uiteindelijk waren we het allemaal eens dat er gespeeld ging worden.

Maar na drie gespeelde wedstrijden staan jullie op een voorlaatste plaats. Dat moet toch wel een beetje teleurstellend zijn toch?

We begonnen erg goed met de winst tegen Apollo. Afgelopen twee wedstrijden hebben we verloren helaas. De blessures bij teamgenoten helpen ook niet mee. Je moet toch zoeken naar de juiste opstelling, maar we moeten onze kop niet gek laten maken en gewoon goed gaan volleyballen. De focus moet terug. Om zoveel mogelijk punten nog te pakken. Aanstaande zaterdag tegen Sneek gaan we voor de winst!

Afgelopen zaterdag ging het in drie sets mis tegen TTP. Een oorzaak aan te wijzen?

Vooral serverend en passend hadden we het lastig waardoor we niet ons eigen spel konden spelen. Daar hadden we het onszelf wat makkelijker kunnen maken. Minder fouten en een betere focus. En TTP had het wel op orde.

Even leek erop dat jullie, net als thuis tegen Apollo 8, de wedstrijd in de derde set nog een goede wending konden geven.

Ja helaas is het niet elke week zo’n feest. We hadden toen veel veerkracht getoond en speelden elkaar er weer helemaal in. Dat is zaterdag helaas niet gelukt.

Maar vertel eerst eens even wie Jolien Knollema is en wat zij naast het volleyballen nog meer doet.

Ik ben dus Jolien, net 18 geworden en kom uit Haren. Verder studeer ik Toegepaste Psychologie op het Saxion in Deventer. Ik doe mijn eerste jaar in twee jaar. Dit is beter te combineren met het volleyballen en dat gaat heel goed. Eind dit jaar hoop ik mijn propedeuse halen. Naast het volleyballen mag ik ook heel graag zeilen, zwemmen, lezen en skiën. Alleen dat laatste zit er voor de aankomende jaren niet in, in verband met de risico’s.

Terug naar de tweede “Covid” stop. Hoeveel wedstrijden hadden jullie gespeeld en wat was het resultaat tot op dat moment?

We hadden eigenlijk alleen een paar oefenwedstrijden gespeeld en de Supercup. Dat is een weekend waar op zaterdag de halve finale en op zondag de finale wordt gespeeld. Boven verwachting wonnen we de halve finale tegen Apollo waardoor we zondag in de finale tegen Sliedrecht speelden. De eerste set was voor ons, maar helaas hebben we de wedstrijd toch met 3-1 verloren. We kunnen heel tevreden op deze wedstrijden terugkijken. We moeten zorgen dat we datzelfde niveau en de vechtlust terugkrijgen.

Jullie mochten wel beperkt trainen, maar dat was denk niet direct een succes, behalve dan de sociale contacten die niet onbelangrijk zijn in deze gekke tijd.

Je bent inderdaad wel een heel stuk beperkter, maar je bent dan blij dat je weer wat mag doen en elkaar weer kunt zien. Momenteel moeten we onze contacten buiten het team zoveel mogelijk beperken, zodat we kans om het virus te krijgen minimaliseren.

Wat hebben jullie nog meer gedaan om de conditie op peil te houden?

We mochten met 4 meiden per veld trainen. We hebben een schema gemaakt, zodat iedereen minimaal 3 keer kon trainen. Verder kregen we ook een conditie en kracht schema mee voor thuis op de dagen dat je niet trainde. Zelf mocht ik op Papendal met Jong Oranje zonder beperkingen in een groep trainen en dat was erg fijn.

Hoe vaak trainen jullie nu in de week?

Nu trainen we van maandag tot vrijdag en een wedstrijd.

Zitten de systemen er nog goed in?

Was weer even wennen om met zijn allen te trainen aangezien we dat al lang niet meer gedaan hebben. Dus we moesten weer even refreshen, maar het zit er weer in. Volleyballen verleer je gelukkig niet zomaar.

Hoe vaak wordt er nu getest op Covid-19?

We testen een dag voor de wedstrijd. Je moet voor elke wedstrijd negatief getest zijn. Dus wanneer we in een week 3 wedstrijden hebben betekent dat 3 keer testen.

Toch even terug naar betere tijden. Wanneer sloeg jij je eerste bal over het net in de zaal?

Op mijn elfde ben ik begonnen bij Oranje Nassau in Groningen. Daarna heb ik drie jaar bij Sudosa gespeeld in Assen. Eerst als midden en toen als diagonaal en ben uiteindelijk passer loper geworden wat ik de allerleukste positie vind.

Op welke manier ben je door het “volleybalvirus” besmet geraakt?

Ik ben mee geweest naar een volleybaltraining met een schoolvriendinnetje. Kijken hoe ik het vond. Begonnen bij de mini’s en zo mijn weg vervolgd tot de huidige eredivisie. Dus geen spijt dat ik toen met haar mee ben geweest!

Wat is jouw positie in het team en wat houdt dat in?

Ik ben passer loper, Dat houdt in dat je de serve van de tegenstander opvangt en dan de punten moet scoren middels een harde aanval of tip bal, zodat de tegenstander de bal niet kan verwerken voor hun eigen aanval. Mijn rol is vooral veel punten te maken, leiding nemen en positief zijn.

Jij bent, als ik het goed begrijp, één van de aanvoersters. Wat betekent dit?

Ja klopt, als aanvoerder ben je vooral aanwezig in het veld en help je iedereen zo goed mogelijk. Verder bespreek je ook randzaken en algemene dingen voor het team. Gelukkig zijn we daarvoor met twee aanvoersters. Een voor de thuiswedstrijden en een voor de uitwedstrijden. Ik ben de thuisaanvoerster.

Kijkend naar de toekomst en hopend dat de competitie mag worden afgemaakt. Wat zijn jouw doelstellingen in het algemeen en die van het team in het bijzonder?

Door Corona ziet de competitie er anders uit. Vorig jaar bestond de kampioenspoule uit 6 teams en nu is dat teruggegaan naar 4. Na afgelopen 2 wedstrijden verloren te hebben, moeten we erg hard aan de bak om hier nog een plekje te bemachtigen. We gaan er natuurlijk nog voor de volle 100% voor.

Jij hebt al in verschillende U teams voor Oranje gespeeld. Wat waren voor jouw de mooiste ervaringen?

Mijn eerste toernooi waar ik aan mee mocht doen was het EK onder 17 in Bulgarije 2017. Dat was erg leuk om mee te maken. We hebben de 5e plaats behaald. Het 8 landen toernooi in Wiesbaden Duitsland in 2019 waar we 2de zijn geworden met Jong Oranje was ook erg mooi. In juni is het WK voor meiden onder de 20 in Nederland en België.

Doordat wij het gastland zijn mogen we daar automatisch aan deelnemen en dat is natuurlijk geweldig. Het is alleen wel te hopen dat dit in deze corona tijd door kan gaan… Afgelopen zomer mocht ik met het Nederlandse damesteam meetrainen op Papendal. Dit was voor mij een hele mooie ervaring om met de beste Nederlandse volleybalsters te mogen trainen. Hoog niveau waar ik veel van leer en waar ik beter van word. Het spel wordt daardoor nog mooier en daar beleef ik erg veel plezier aan. Dit motiveert extra om door te gaan!

Je bent nog jong. Denk je al aan een volleybal carrière in bijvoorbeeld Duitsland/Italië na?

Mijn doel is het hoogste niveau halen bij een topclub in het buitenland. Aansluiting bij het Nederlandse damesteam zou ik ook erg mooi vinden. Dat vergt veel trainingsarbeid en daar moet je veel voor laten en dat heb ik er zeker voor over. Wanneer ik de stap naar het buitenland ga maken weet ik nog niet.

Nog aan andere sporten gedaan?

Ik vind veel andere sporten erg leuk. Vroeger getennist, geschaatst en gevoetbald. En in de zomer, zoals ik eerder al zei zeil ik graag. Heerlijk om op en in het water te zijn!

Wie zijn jouw trouwste fans?

Mijn ouders en mijn zus zijn er altijd voor mij. En mijn oudste trouwe fans zijn mijn opa en oma. Ze kijken altijd alle wedstrijden en zijn altijd enthousiast. Gelukkig weten ze hoe IPad en livestreams werken zodat ze niks missen. Erg leuk en betrokken is iedereen!

Nog een ultieme wens?

Later een mooie buitenlandse carrière bij een topteam als prof volleybalster. Dat zie ik helemaal zitten!

Foto’s met dank aan @Jan van den Noort en @Rudy van ’t Rood

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer