Bijzondere tijden voor Almelose Atletiek Talenten

Foto Tobias Bakx. De atletengroep van RTC Atletiek Oost.

In Almelo en omgeving zijn de afgelopen jaren meerdere atleten die zich in de nationale atletiektop zijn gaan nestelen. Allen trainen bij het Regionaal Talent Centrum te Enschede waar oud nationaal kampioen horden en Almeloer Vincent Kerssies 1 van de trainers is.

Corona-tijd: wat doen talentvolle atleten? Hoe hou je de motivatie? 6x pw trainen zonder korte termijn doel, wat nu?

Oprichter en coach van het RTC is de Almelose oud-atleet Rik Hardon. Hij geeft aan dat gedurende deze corona winter er bewust is gekozen om meer aan de basis te gaan werken. Conditie, kracht en techniek staan centraal. Snelheid & explosiviteit alsmede wedstrijdgericht trainen (maximaal) slaan we over. Deze laatste vormen zijn erg blessure gevoelig en train je met name in de aanloop richting belangrijke wedstrijden. Voor nu zorgt ons trainerscorps voor een gevarieerd aanbod waarbij de focus op lange termijn doelen ligt. Hoe zorg je dat atleten in de opbouwfase van hun carrière doorgroeien en gemotiveerd blijven is onze huidige uitdaging.

Foto: Rik Hardon

Als RTC vullen we dit vooral in door regelmatig testwedstrijdjes te doen op deel-oefeningen (stand-sprongen, kogelstoten, sprint tests) waarbij we dus de vooruitgang tussentijds goed kunnen meten maar ook de atleten regelmatig kunnen prikkelen in de traininsgweken.

5x pw rijdt het atletenbusje van Almelo naar Enschede, daarnaast draaien de atleten vaak nog 1 of 2 extra core/circuit trainingen thuis. 5 atleten die in Enschede trainen in een groep van 35 jeugdigen die allen als doel hebben in de zomer zo goed mogelijk te presteren op de nationale kampioenschappen. Olympiër Marcel Dost en oud top meerkamper en voormalig nationaal kampioen Joost van Bennekom verzorgen mede de trainingen.

 

Jermaine Kleine tijdens zijn gouden NK 400 horden race foto: Coen Schilderman

Jermaine Kleine is 1 van de vaandeldragers in de groep. Hij werd afgelopen september met bijna 2 seconden voorsprong nationaal kampioen op de 400 meter horden. Op dit onderdeel staat hij top 10 aller tijden maar ook op de 10-kamp was hij de beste van zijn jaargang in 2020. Jermaine heeft een lastige fase achter de rug door het plotseling overlijden van zijn vader. Tevens scheurde hij kort daarna eind oktober een enkelband bij het polsstokhoogspringen. Onder de vleugels van coach Hardon wil Jermaine zich plaatsen voor het EK jeugd atletiek (onder 18). De limiet voor dit EK te Rieti-Italie ligt op 53.75 waarbij het persoonlijk record van Kleine waarmee hij goud won op de NK op 53.49 staat. Deze europese kampioenschappen worden van 26 tot 28 augustus georganiseerd. Ergens vanaf het voorjaar zal Jermaine dus nog een keer de 53.75 moeten weten te slechten. Jermaine zit momenteel op het Johan Cruyff college te Enschede waar studie en sport goed te combineren zijn. Doorgroeien naar de internationale atletiektop is zijn grote doel.

Nienke Braamhaar uit Enterbroek is als oud turnster inmiddels aardig onderweg om een blijvertje te zijn in de atletiektop. Dit jaar een 7de plek op de Nationale Meerkamp kampioenschappen maar vooral hoor gouden sprong van 1.61 tijdens de Nationale Indoorkampioenschappen onder 16 van februari (vlak voor ook de atletiek stil viel) bevestigen haar potentie. De gymnasium studente van het Pius is een echte alleskunner.

Nienke Braamhaar in actie op haar favoriete onderdeel het hoogspringen. Foto Coen Schilderman

Joan Hardon won in 2018 de nationale verspringtitel maar is de afgelopen 2 jaar vooral doorgebroken als hordenspecialiste. Joan zit op het Noordik te Almelo en kan dankzij haar LOOT status (Landelijk Orgaan Ontwikkeling Topsport) de trainingen in Enschede goed combineren. Joan is een allround atlete met snelheid en sprongkracht, voor de meerkamp dient haar werpen verbetert te worden aldus coach (en vader) Hardon. Voor Joan is het vooral breed trainen in de basis nu en kijken of haar voorliefde op de horden later ook haar specialisatie wordt. Met 12.36 op de 80m horden heeft ze in 2020 de 3de plek op de nationale ranking in haar leeftijdsgroep afgesloten. Voor Joan is in 2021 het doel om zich op 1 van de horden nummers te plaatsen voor het Nationale team onder 16.

Joan Hardon in het blauw tijdens een nationale 80 horden race. Foto Tobias Bakx

Cavo van Mastrigt combineert zijn loopvermogen met de vele horden trainingen: de atleten trainen 2 a 3x per week horden omdat dit de basis voor het atletisch vermogen is. Cavo is van nature al een sterke lange afstandsloper dus lijkt vanuit deze combi gemaakt te zijn voor de lange horden (400) of zelfs de 3000m steeplechase.

Cavo van Mastrigt Foto Tobias Bakx

De jongste van de 5 Almelose atleten die zich klaarstomen voor de zomer NK’s is Faye Hardon, zij was bij de pupillen al 1 van de betere meerkampers van het land. Ze volgt de route van zus Joan bij het Noordik. Faye heeft aanleg voor speer en vindt polsstokhoogspringen vooral 1 van de leukste onderdelen. Hierbij komt de acrobaat in haar goed van pas. Het hordenlopen is als onderdeel van de meerkamp vanzelfsprekend ook een onderdeel waar ze goed mee uit de voeten kan.

Foto: Rik Hardon

Corona en wedstrijden:

Rik Hardon en de trainersstaf van het RTC verwachten dat het indoor NK van februari in het Omnisport te Apeldoorn door corona waarschijnlijk zal vervallen. We hebben daarom vroegtijdig de keuze gemaakt om het vizier te verleggen naar de zomer en deze winter dus als bouwperiode te gebruiken. Sport houdt de jeugd atleten fit, het kleine offer van missen van wedstrijden en iets minder korte termijn mogelijkheden voor de wedstrijdsport moeten we voor lief nemen. “De echte topsporters zijn natuurlijk de mensen in de zorg maar onze atleten nemen het estafette stokje wanneer het weer kan graag over”.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer