Rob Hoekschop in gesprek met: Marc Tiggeler

Spelersprofiel:

Naam: Marc Tiggeler
Geboortedatum: 25 juli 1975.

Clubs en positie:

Ik ben altijd keeper geweest en heb gespeeld van F /m A -jeugd bij Vosta. Daarna 1 jaar Enschede Boys om vervolgens naar Sparta Enschede te gaan.

1993-1994 Enschedese Boys
1994-2008 Sparta Enschede

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ben gestopt in 2008 ( volgens mij). Voor mij waren er meerdere redenen om te stoppen. Allereerst de opkomst van kunstgras, dat vond en vind ik echt verschrikkelijk! Verder was mijn motivatie om 2 keer in de week te trainen en de hele zaterdag op pad te zijn wel een beetje weg. Had het wel een beetje gezien met al die verre uitwedstrijden.

Mis je het voetbal?

Ja en nee. Het spelen van een wedstrijd en de gezelligheid eromheen zeer zeker, maar als ik zie hoe de sfeer is rondom het voetbal nu en in mijn tijd; dan zie ik toch wel grote verschillen. Ik was nogal van de 3e helft en dat is nu wel veranderd, denk ik.

Heb je, met de kennis van nu, alles eruit gehaald als keeper?

Ja zeker. In de jeugd heb ik allerlei selectiewedstrijden gespeeld voor wat destijds de Twentse selectie heette. Ik werd telkens uitgenodigd maar viel ook even zo vaak af, omdat ene Sander Westerveld in mijn leeftijdscategorie zat. Daar werd me dus al wel duidelijk, dat hij de top was en dat ik daar wel een heel eind vanaf zat.

Heb je ooit de kans gekregen bij een BVO?

Elk jaar krijg ik post van FC Twente, maar telkens met de vraag of ik mijn seizoenskaart weer verleng. En dat is het dan ook wel. Die droom heb ik ook snel laten varen, nadat ik het altijd moest afleggen tegen Sander.

Jij bent bij Sparta Enschede de persoon met de meeste wedstrijden in het eerste ooit; hoeveel waren het er en wat doet dat met jou?

Volgens mij 340 wedstrijden, maar daarmee ben ik inmiddels ingehaald door Tim Jongman.  Het is natuurlijk leuk om in dat soort lijstjes te staan, maar meer ook niet. Het geeft denk ik aan, dat ik het erg naar mijn zin heb gehad bij Sparta.

Heb je geen spijt, dat je zolang bij één club gebleven bent?

Nee absoluut niet. Bij Sparta heb ik de voor mij ideale mix gevonden van voetballen op goed niveau , gezelligheid en de mogelijkheid om de wedstrijden van FC Twente te bezoeken.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik ben getrouwd met Marloes en heb 2 dochters van 5 & 7 jaar. Helaas zijn ze (nog) niet echt voetbal minded…  Inmiddels werk ik meer dan 12.5 jaar bij SAP Software als sales manager en in mijn vrije tijd speel ik padel en golf.
Echte wensen of ambities heb ik niet echt naast gezondheid uiteraard. Wel hoop ik dat mijn dochters sporten leuk vinden en dat ik daar iets in kan bijdragen ( zou wel mooi zijn als ze iets beter met verlies kunnen omgaan dan hun vader 😉 ).

Wat is jouw top 3 van beste amateurs; waar je mee-of tegen gespeeld hebt?

Qua tegenstanders zou ik het niet weten, ik ben niet zo goed in het onthouden van die namen. Als ik dan kijk met wie ik heb samengespeeld dan denk ik aan Jaro Beijes, Rene Sterken, Jan-Willem van Holland en Geerco Holtkamp.  Dat waren zeer goede spelers waaraan je ook kon zien, dat ze op hoog niveau hebben gespeeld.

Daarnaast hebben we bij Sparta ook nog een Noorse student gehad die bij ons kwam spelen ( Tom-Erik Nordberg), die ook van een topniveau was. Zelf had ik ook altijd wel zwak voor de echte clubspelers als Marco Volbers , Stefan Kok etc. Voetballend misschien wat minder , maar altijd voorop in de strijd en aanwezig in de 3e helft.

Wat is je mooiste herinnering aan een trainer?

Pfff, dat is een hele lastige om daar er 1 uit te kiezen. Moest altijd erg lachen om Peter Bokma, die we wat weg heeft van uiterlijk van keeper David Seaman( oud- Arsenal) en dat vond hij zelf kennelijk ook! Hij ging bij partijtjes wel eens op doel staan en dan had ik ook een keeperstrui aan van David Seaman.

Maar ook Leo de Boer die altijd prachtige technische ideeen had , zo hebben we wel eens geoefend op een hele speciale variant van de aftrap en op het spelen “ gestaffeld in de ruit naar voren”.
Daarnaast had je als keeper ook nog keeperstrainers, nou ze zeggen dat keepers gek zijn….   Maar die trainers??  Ook aan Dirk Vrielink en Roy Elferink bewaar ik goede herinneringen.

Wat was je mooiste redding?

Het was denk ik niet een specifieke redding , maar meer de beslissingswedstrijd om promotie tegen AZSV die we met 2-0. Volgens mij pakte ik in eerste helft paar goede ballen waardoor we het in de tweede helft konden afmaken. Kan me ook nog herinneren dat we eens een penalty tegen kregen terwijl de overtreding buiten de 16 was; na 5 minuten discussie, legde de scheids de bal op de stip, althans dat was de bedoeling. Er was geen stip en dus ging hij meten en ik ook. Uiteraard dachten we er anders over en lag de bal vervolgens op 9 meter ipv 11 meter. Toch stopte ik de penalty en toen kon ik het uiteraard niet nalaten om te zeggen, dat hij de volgende penalty maar op 6 meter afstand moest leggen…..  kostte me ook nog een gele kaart..
Zien we jou ooit nog terug als keeperstrainer?

Nee, dat denk ik niet. De tijd ontbreekt me daar voor.

Wat is jouw advies aan de talentvolle keepers van nu?

Allereerst is het belangrijkste dat je er lol aan hebt en dat je keepen leuk vindt. Als dat het geval is, zou ik aanraden om je aan te melden bij een keepersschool om zo specifieke training te krijgen.

Wat was je mooiste sportpark?

Denk Excelsior in Rijssen, door de mooie tribunes en de hoeveelheid mensen, die daar altijd kwamen kijken.

Foto: sportfoto-oost.nl

Wil je nog iets kwijt?

Ik wil je bedanken voor de uitnodiging, het heeft weer wat leuke herinneringen bij me naar boven gehaald (zou er wel een boek over kunnen schrijven). Daarnaast is dit natuurlijk superleuk concept en denk dat als je door je lijst voetballers heen bent je nog door kan gaan met clubiconen van het amateurvoetbal.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer