Jan-Peter Jonkman: “Aangezien ik geen hopper ben en mij prima kan beoordelen in de periode dat ik bij een club zit waren we er snel uit”

In deze abnormale tijd heeft hij toch besloten om als Hoofdtrainer bij Vroomshoopse Boys door te gaan. Een weloverwogen besluit Jan-Peter Jonkman?

Voor mij is deze “abnormale” tijd zoals je hem beschreven hebt geen leidraad voor een andere keuze te maken hoe ik tegen werken bij een club aan kijk. Ik kijk vooral wat ik de club kan brengen en wat de club mij brengt. Echter deze COVID tijd vraagt soms aanpassingen maar staat los van het uiteindelijke doel. Samen komen tot een goed beleid waarbij ieder zijn rol goed in kan vullen.

Heb je lang moeten nadenken?

Aangezien ik geen hopper ben en mij prima kan beoordelen in de periode dat ik bij een club zit waren we er snel uit. Mijn kortste periode bij clubs is drie jaar en dat is al weer even geleden. Bij mijn vorige 2 clubs heb ik respectievelijk 5 en 4 jaar gezeten.

Wat gaf de doorslag, of beter gezegd wat trok je aan om het contract te verlengen?

Belangrijkste reden om mijn contract te verlengen is dat ik vind nog toegevoegde waarde heb voor Vroomshoopse Boys in ontwikkeling van de selectie en van de speler als individu. Waarbij presteren boven aan staat. Daarbij ben ik ook blij dat de gehele technische staf intact blijft voor het komende seizoen.

En de selectie. Al enig idee of die in tact blijft?

Met de spelers zowel binnen de huidige selectie als potentiële interne spelers van andere prestatie elftallen volgend gesprekken met spelers. Grote verschuivingen verwacht ik niet op dit moment.

 

Al doelstellingen voor het volgend seizoen bepaald?

Aangezien de selectie niet op veel plekken zal wijzigen en ik geen andere reden zie om doelstellingen uit de laatste twee jaar dat ik trainer ben (mee spelen voor de bovenste plaatsen om uiteindelijk te promoveren naar de 1e klasse) zie ik geen reden om de doelstellingen aan te passen.

Jouw eerste seizoen in Vroomshoop kon je niet afmaken en nu is er weer een kink in de kabel gekomen. Moet zeer frustrerend zijn?

Ja heel frustrerend om de belangrijkste bijzaak in het leven 3x per week niet te kunnen uitoefenen. Maar denk dat er heel veel meer mensen zijn die er slechter, gefrustreerder of simpelweg emotioneel meer last van hebben. Denk alleen maar eens aan alle amateurvoetbalclubs………

Hoe zijn jullie als selectie met beide lockdowns omgegaan?

We zijn naar omstandigheden goed met beide lockdowns omgegaan. Tot aan het per 4 tallen trainen konden we dat goed volhouden. Op moment van tweetallen trainen en de avondklok staat het met groepen of groepjes trainen totaal stil. Van spelers verwachten wij dat men de juiste invulling geven om fit te blijven. In het verleden (laatste twee jaar) moet ik zeggen dat spelers van de Boys wat dat betreft heel loyaal waren om zo fit mogelijk aan de herstart van de competities te beginnen. Nu na langere lockdown en einde is nog niet in zicht zal dat weer moeten blijken.

Maar vertel eerst even wie Jan-Peter Jonkman en wat hij naast het voetballen nog meer doet.

Ik ben Jan-Peter Jonkman, 52 jaar oud (dit jaar word ik 53). Wonende te Meppel, vader van een zoon. En samenwonende met Angela

Zijn je werkzaamheden te combineren met je werk?

Naast voetbal, directeur van een Security bedrijf in Hoevelaken waar 80 medewerkers werken. Valt voor mij prima te combineren met mijn hoofdtrainerschap. Totaal verschillende banen die in combinatie met het gezinsleven goed te doen is.

Hoe vaak trainen jullie “normaal” gesproken in de week?

Trainen in de voorbereiding 3x per week en 1 wedstrijd, later 2x per week trainen en zaterdags spelen

De KNVB heeft al een streep gehaald door de B-categorie voor het lopend seizoen. Als er weer gevoetbald mag worden op lager niveau, denken ze aan het invoeren van een Regio-Cup. Pleister op de wonde?

Voor de B-selectie zit het er al op. Wij hebben ons geïnformeerd in eerste instantie voor diverse regio competities. Dat de KNVB nu ook met oplossingen komen is denk ik prima. Maar of er überhaupt nog gespeeld gaat worden is de vraag of de pandemie zich binnenkort laat indammen.

Als je jezelf als trainer mag omschrijven, wat zou je invullen?

Andere verenigingen/of spelers en bestuursleden zouden wat moeten zeggen over wie ik ben en waar ik voor sta… Zelf vind ik het volgende: Ambitieuze en gedreven trainer die alles van zijn spelers en staf vraagt om het maximale uit de selectie te halen en waarbij er genoeg ruimte is voor plezier en persoonlijke ontwikkeling van iedereen inclusief de trainer.

Waar ben je nog meer trainer geweest?

Voormalig hoofdtrainer van Alcides 3 jaar (en 10 jaar jeugdtrainer), 3 jaar bij Den Ham, 3 jaar bij Nieuwleusen, 5 jaar bij SCD’83 Dedemsvaart en 4 jaar bij sv Gramsbergen.

Zelf ook gevoetbald?

Jarenlang speler geweest bij Alcides Meppel, zowel in de jeugd als in de senioren en na drie knieoperaties en diverse andere blessures op mijn 23ste gestopt.

Van welke club ben jezelf de grootste fan?

Ik ben Feyenoorder in hart en nieren

Nog een ultieme wens?

Als laatste een wens? Zo snel mogelijk weer de velden op, geen lockdown meer en iedereen gezond blijven of weer worden!

Foto’s: Erwin Heuver

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer