Carlijn Koebrugge: “Ik wil het beste uit mezelf halen en dan zie ik wel waar mijn top is”

“Door onze goede serve-druk konden we VC Sneek vanaf het begin onder druk zetten. Daardoor konden we onze blokkering en verdediging goed neer zetten. Ook was de sfeer in het team goed, zowel binnen als buiten het veld”, Het klinkt zo eenvoudig, maar was het ook zo, Carlijn Koebrugge?

Ik denk dat wij als team een goede wedstrijd hebben gespeeld. Van te voren was er een plan gemaakt hoe we het beste tegen VC Sneek konden spelen. Dit plan hebben we als team goed uitgevoerd en heeft gewerkt. Ik denk dat dit eenvoudiger klinkt dan dat het is.

Jullie hebben je door de 3-0 overwinning al geplaatst voor de kampioenspoule. Dat moet niet alleen voldoening geven, maar ook rust in het team?

Dit is een heel fijn gevoel, dit was onze eerste doelstelling en die is behaald. Of het zorgt voor rust weet ik niet, het seizoen is pas net begonnen en we hebben nog steeds andere doelen staan die we graag willen halen. Dit geeft zeker wel vertrouwen voor de kampioenspoule.

Zijn jullie beter uit de tweede “Covid”stop gekomen dan de andere ploegen (misschien met uitzondering van Sliedrecht Sport)?

Doordat we voor de tweede stop nog maar 1 wedstrijd gespeeld hebben kan ik niet inschatten hoe de andere teams ervoor stonden. Ik denk dat wij ons niveau van voor de stop weer snel opgepakt hebben en hebben onszelf beloond door ons te plaatsen voor de kampioenspoule.

Maar vertel eerst eens even wie Carlijn Koebrugge is en wat zij naast het volleyballen nog meer doet.

Ik ben 23 jaar en kom uit Almelo. Naast de volleybal volg ik een studie aan het Saxion in Enschede. Ik zit nu in het tweede jaar van de opleiding integrale veiligheidskunde, toevallig samen met Juliët Huisman. Door corona is er op dit moment weinig mogelijk om andere dingen te doen. Maar als het kan vind ik het wel leuk om iets af te spreken met anderen. In de zomer met mooi weer vind ik het ook leuk om een stuk te rijden op de motor.

Terug naar de tweede “Covid” stop. Hoeveel wedstrijden hadden jullie gespeeld en wat was het resultaat tot op dat moment?

Het seizoen begon voor ons met de halve finale van de supercup, die wij met 3-2 hebben verloren mede doordat wij niet ons beste spel hebben gespeeld. Een week later was de start van de competitie, direct een moeilijke wedstrijd, Sliedrecht uit. Dit team heeft de afgelopen jaren bijna alle prijzen gepakt. De eerste set verloren wij met een groot punten verschil, toch bleven we als team rustig en begonnen we de tweede set alsof de eerste set niet gespeeld was. Deze wedstrijd wonnen we met 1-3, een beter begin voor het nieuwe seizoen kon niet. Helaas werd daarna de competitie stil gelegd en moesten we wachten tot dat we weer mochten trainen en spelen.

Het afgelopen seizoen werd ook al abrupt afgebroken. Was het nu opnieuw een teleurstelling?

Zeker waren we teleurgesteld, iedereen had zin in het seizoen. Onze voorbereiding begon in augustus. We hebben de hele voorbereiding kunnen doen, wel aangepast aan de corona maatregelen. Om dan vervolgens na één wedstrijd alweer te moeten stoppen is voor iedereen vervelend. Maar we wisten ook dat dit zou kunnen gebeuren, dit hebben we vaak besproken tijdens de voorbereiding.

Jullie mochten wel beperkt trainen, maar dat was denk niet direct een succes, behalve dan de sociale contacten die niet onbelangrijk zijn in deze gekke tijd.

Wij mochten in twee en drie tallen trainen, deze training hebben we vooral gebruikt om aan individuele ontwikkelingen te werken. Dit was voor iedereen wennen maar om het leuk te houden hebben we ook andere activiteiten gedaan naast volleybal.

Wat hebben jullie nog meer gedaan om de conditie op peil te houden?

Tijdens de trainingen deden we ook krachttraining en een circuit waarin we kracht oefeningen combineerden met conditie. Ook zijn we naar buiten gegaan om hardloop vormen te doen.

Heel bijzonder is dat er bij de dames van Apollo 8 twee kapiteins op het schip staan en het zijn nog broers ook?

Ik denk dat Thijs en Bart elkaar goed aanvullen en daardoor het team goed kunnen begeleiden.

Kun je in het kort aangeven wat het verschil tussen Bart en Thijs en dan vooral de taakverdeling is?

Ze geven beide de trainingen en voor de wedstrijden hebben ze de taken verdeeld. Bart zorgt vaak voor het wedstrijdplan en kijkt tijdens de wedstrijden naar acties en patronen in het spel van de tegenstanders. Thijs staat aan de lijn te coachen.

Hoe vaak trainen jullie nu in de week?

Wij trainen vier keer per week, tijdens deze trainingen doen wij ook krachttraining.

Zaten de systemen er nog goed in?

De afstemming in het team was door de voorbereiding goed. Toen we na de corona-stop weer mochten trainen was deze afstemming al snel weer op een goed niveau.

Hoe vaak wordt er getest op Covid-19?

Wij testen elke week de dag voor de wedstrijd.

Is er een soort bubbel of houdt iedereen zich goed aan de corona regelingen maar ook aan de gemaakte afspraken om besmettingen te voorkomen?

Aangezien sommige mensen werken is moeilijk om alle contact met anderen te voorkomen. Maar iedereen houdt zich wel aan de gemaakte afspraken. De meesten van ons volgen een studie vanuit huis en zorgt ervoor dat we met minder andere mensen in contact komen.

Omdat we mogen volleyballen hebben we een uitzonderingspositie. Als team beseffen we dit heel goed en iedereen houdt zich daarom ook goed aan alle maatregelen.

Toch even terug naar betere tijden. Waar en wanneer sloeg jij je eerste bal over het net in de zaal?

Ik ben in Almelo bij Aastad begonnen met volleybal toen ik 7 jaar was.

Op welke manier ben je door het “volleybalvirus” besmet geraakt?

In mijn familie waren meerdere mensen die actief waren binnen de volleybal. Ik ben een keer meegegaan met een vriendinnetje naar haar training en vond het direct leuk.

Wat is jouw positie in het team en wat houdt dat in?

Ik ben midden. Dit houdt in dat ik vooral moet blokkeren en aanvallen. Na mijn serve komt de libero in het veld voor mij om te passen en verdedigen, daarna mag ik weer het veld in om weer te blokkeren en aanvallen.

Ondanks jouw nog jonge leeftijd loop jij al lang mee op het hoogste volleybal niveau en ben je via Set-Up’65, Eurosped nu al weer met je derde seizoen in Borne bezig. Een bewuste keus?

Zeker. Na twee jaar Eurosped kwam ik in contact met Apollo 8. Ik heb toen een leuk gesprek gehad met Bart en Thijs. Na het gesprek was ik gelijk enthousiast en had ik een goed gevoel bij de vereniging. Er waren vanaf dat moment al duidelijke plannen die mij aanspraken. Als ik kijk naar de ontwikkelingen van de club en het team denk ik dat het knap is wat we tot nu toe hebben bereikt en waar we nu staan.

Kijkend naar de toekomst en hopend dat de competitie mag worden afgemaakt. Wat zijn jouw doelstellingen in het algemeen en die van het team in het bijzonder?

De doelstelling is het beste uit het team halen, “met dit team denk ik dat we genoeg kwaliteit hebben om te strijden voor het kampioenschap”.

En nu komt er alsnog een bekertoernooi in het Paasweekend. De slagroom op de taart?

De beker is altijd een aparte competitie waarin alles mogelijk is. Het is een extra kans op een prijs. Ikzelf maar ook de rest van het team is blij dat er toch een manier is gevonden om voor de beker te kunnen spelen. Dit jaar wordt het anders gespeeld dan voorgaande jaren maar dat is wel passend bij deze tijd.

Wat wil je uiteindelijk bereiken in het volleyballen?

Ik wil het beste uit mezelf halen en dan zie ik wel waar mijn top is. Ik heb vooral gemerkt dat het plezier het belangrijkste is. Niet alleen om gemotiveerd te blijven maar ook om jezelf te ontwikkelen.

Waar ligt voor jouw de volleybaltoekomst. Buitenland, Duitsland/Italië, of toch Nederland?

Voor nu ligt mijn toekomst in Nederland. Er zijn weinig mensen die met volleybal hun geld kunnen verdienen en daarom wil ik graag mijn studie afmaken. Daarna kijk ik wel verder.

Nog aan andere sporten gedaan?

Ik ben begonnen met turnen, ik kwam er al snel achter dat dat niets voor mij is. Ook heb ik een tijdje aan paard gereden maar doordat ik meer ging volleyballen was daar geen tijd meer voor.

Wie zijn jouw trouwste fans?

Ik kan hier natuurlijk niet één iemand noemen. Mijn hele familie, ze volgen alle wedstrijden op dit moment via de livestream.

Nog een ultieme wens?

Mijn ultieme wens voor nu is met Apollo 8 dit jaar een prijs pakken en daarmee een Europees ticket te bemachtigen.

Foto’s: Jan Bredewoud

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer