Rob Hoekschop in gesprek met: Tonnie Elferink

Spelersprofiel:

Naam, Tonnie Elferink
Geboortedatum  18-11-1968

Voetbalperiode:

Vanaf mijn 16e jaar 1 seizoen in VV Diepenheim 1, daarna vertrokken naar Heracles, waar ik in het tweede ben begonnen, maar op 18 jarige leeftijd al bij het eerste van Heracles werd gehaald. Diverse inval beurten gehad en basis plaatsen. Na 1 seizoen Heracles, was er belangstelling van De Graafschap waar ik 1 seizoen heb gespeeld (Voornamelijk in het tweede, wegens dienstplicht en dus helaas geen goede combinatie voor mij). Ik ben toen weer terug gekomen  bij Heracles, mede dankzij Rudi Degenaar , die mij graag terug zag bij Heracles.

Na 1 jaar Heracles kon ik blijven, maar heb toen gekozen voor de amateurs van DOS’19 (Denekamp), om weer meer plezier in het voetbal te krijgen. Ik heb daar twee jaar gevoetbald.
Na DOS’19 ben ik naar STEVO gegaan waar Epi Drost toen trainer was, hij zag mij in een oefenwedstrijd (DOS’19 tegen STEVO) en wilde mij er graag bij hebben. Ik heb er 8 jaar met plezier gevoetbald!

Na STEVO ben ik via via bij de Koninklijke UD in Deventer gekomen waar Kees van Kooten trainer was. Ik heb hier ook nog drie seizoenen in de zondag Hoofdklasse gevoetbald. Daarna vond ik het wel genoeg om elke keer maar weer verre reizen te moeten maken met de bus en ben ik gaan afbouwen bij SC Markelo, waar ik al veel mensen kende. Ik heb dit gedaan omdat ik er nog niet aan toe was om van hoofdklasser naar 6e klas amateurvoetbal te gaan. Ik heb twee jaar bij Markelo gevoetbald en ben daarna terug gekeerd bij mijn oude club vv Diepenheim, waar ik nog 1 seizoen heb gevoetbald.

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ik ben gestopt om de vele blessures die ik had( spier en enkel voornamelijk).

Mis je het zelf voetballen?

Nee niet echt, ik kijk graag naar mijn zoon en dochter, waar ik veel plezier uit haal.

Hoe zou je jezelf als speler omschrijven?

Een slimme speler, die een echte team speler was…ik werd in de spits gezet omdat ik makkelijk scoorde, maar zag mijzelf liever als aanvallende middenvelder, aangever en dan zo nu en dan scoren.

Waar moet een goede spits aan voldoen, naar jouw mening?

Egoïstisch , snel ,kopsterk, technisch en als het niet anders kan , oog voor een medespeler.

Had jij een specialiteit als speler?

Ik zou het niet echt weten…..ik liep veel , was redelijk snel met goede techniek, waardoor ik balvast was….goed inzicht.

 

Was de stap van de amateurs naar de profs destijds goed te doen voor jou?

Jazeker…ik was leergierig en luisterde goed naar wat de ervaren spelers vertelden…..minpuntje was dat ik fysiek niet zo sterk was, en doordat ik in de spits werd gezet was dat soms wel lastig…bij STEVO in een twee spitsen systeem kwam ik beter tot mijn recht.

Hoe verliep de stap van de profs weer terug naar de amateurs?

Zeer goed. Je merkt dat je meer bagage bij je hebt en fysieke/technisch; een betere basis hebt dan bij de amateurs.

STEVO, Koninklijke UD Deventer, Markelo, DOS’19 of toch Diepenheim?

Beste herinneringen bij STEVO. Voor mij de mooiste tijd.

Waar ben je het meest trots op?

Landskampioen / Kampioen Hoofdklasse en natuurlijk de eerste divisie ervaring bij Heracles.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Nee; ik denk zeker, dat ik langer betaald voetbal had kunnen spelen, maar ik ben tevreden met wat ik gedaan heb.

Wat is je mooiste herinnering?

Er zijn vele mooie momenten, maar het algehele landskampioenschap met Stevo was wel erg uniek!

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik werk momenteel alweer 13 jaar bij Ideavelop, waar ik het erg naar mijn zin heb, verder niet echt ambities, wel ben ik veel (nu dan even niet i.v.m. corona) met muziek maken bezig, waar ik veel plezier uit haal.

Wat is jouw top 3 van beste amateurs; waar je mee-of tegen gespeeld hebt?

Rene Roord, Alfons Kruiper, Koen Reinerink, Dennis Sepp, Bert Schippers en veel meer die ik niet heb genoemd.

Wat is je mooiste herinnering aan een trainer?

Belangrijke trainers voor mij waren Guus Hoevenberg en Epi Drost.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Nee geen ritueel. Alleen in de jeugd van Diepenheim had ik een bijnaam en noemden ze mij tik, tak, tone.

Wat was je mooiste sportpark?

Dan ga ik toch voor de Peuverweide in Geesteren (STEVO).

Wat was je mooiste goal?

Uit bij Quick’20 . Het was de kampioenswedstrijd van Quick, maar wij wonnen met een fraai doelpunt van mij op aangeven van Clemens Wigger. Ik scoorde uit de draai. Op een soort gelijke manier ging de bal erin, als destijds op het EK ’88 bij het doelpunt van Marco van Basten.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Altijd proberen je droom waar te maken, maar dan zal je wel een dosis discipline bij je moeten hebben! Blijf vooral genieten!!

Heb je ergens spijt van?

Gelukkig nergens spijt van, alleen als je bij zoveel clubs hebt gevoetbald, is het moeilijk om contacten te onderhouden….

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer