Rob Hoekschop in gesprek met: Guido Wevers

Spelersprofiel:

Naam: Guido Wevers
Geboortedatum: 11-12-1959
Voetbalperiode:
Avanti; Ik was toen 15 jaar.
– Sportclub Enschede
– HVV Hengelo
– SC. Heracles
– GW Lünten
– RW Nienborg
– ASV Ellerwick
– PW laatste jaren
– Twentse Voetbal Veteranen vanaf mijn 32e jaar
Op bijna alle posities gespeeld; behalve linksbuiten en keeper, maar overwegend aan de rechterkant en laatste man.

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Toen ik 42 was als speler-trainer ben ik gestopt. Ik wilde later niet terug kijken en denken ’had ik maar meer tijd met mijn kinderen doorgebracht’.

Hoe zou je jezelf als speler omschrijven?

Als een lastige tegenstander. Haha. Ik denk explosief, snel, graag in één-twee combinatie, altijd de blik naar voren.

Je hebt op meerdere posities gespeeld, welke had je voorkeur?

Als rechtervleugelverdediger de hele zijkant bestrijken.

Had jij een specialiteit als speler?

Vanuit de mandekking over je tegenstander heen gaan.

Wat is het grootste verschil tussen voetballen in Duitsland en Nederland?

Ik praat over mijn tijd en ken niet de laatste ervaringen van Nederlanders op dit moment in Duitsland. Daar is momenteel de opleiding ook beter geworden. Ik was altijd speler/trainer. Duitse spelers namen toen minder verantwoordelijkheid. Opdracht staat voorop. “Befehl ist Befehl”. Eigen verantwoordelijkheid nemen, kende men haast niet. Verrassende tactiek of bluffen, bijvoorbeeld sterke hoge druk zetten tegen een veel betere tegenstander, was hen ook vreemd.

Zit het verschil in de mate van respect of iets anders?

Nee, opleiden in Nederland was beter. Wel krijg je daar als trainer automatisch respect, terwijl je het in Nederland meer moet verdienen.

Zou je spelen in Duitsland aanbevelen voor iedereen of moet je bepaalde eigenschappen hebben om daar te slagen?

Ik zou het zeker iedereen aanbevelen. Het is de enige manier om je fiets terug te krijgen, haha, nee, alle gekheid. Vooral in kleine dorpjes was het alleen het Schützenfest, der Stammtisch en het voetbal dat voor reuring zorgt. Dus binnen zo’n gemeenschap vinden ze wat jij doet belangrijk. En van die verantwoordelijkheid leer je ook weer veel.

Het is niks voor trainers die gericht zijn op conditie, de zgn. “karakter”trainers, want daarvan lopen er daar genoeg. Ik was verrast door zoveel leuke mensen. Met onze pedagogische, tactische inbreng en nadruk op verantwoordelijkheid nemen in het voetbal, is de kans op succes groot. En bescheidenheid vinden ze prettig. Met Nederlands “westerse” praatjesmakers hebben ze niets. Ze vinden ons daar wel heel erg “Locker”.

Waar ben je het meest trots op?

Dat ik alleen maar vrienden heb overgehouden aan het voetbal. Dat ik overal welkom ben op de velden. En dat ik in mijn hele carrière maar 1 gele kaart( officiële waarschuwing) heb gehad. Ook nog onterecht, haha.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Nee, kon niet en hoefde ook niet. Ik vond voetbal altijd mooi, maar vond muziek maken ook leuk en uitgaan en plezier maken ook. Alhoewel ik die kritiek, die ik hierover altijd kreeg, voornamelijk van mijn trainers hoorde. Ik vond zelf dat ik nog wel aardig serieus was. ….meestal.

Wat is je mooiste herinnering?

Voorwedstrijd gespeeld in een vol Engels stadion met de Twentse selectie met o.a. Manuel Sanchez Torres en Rudie Schepers. En de autoritjes naar en van de training bij Heracles met Rudie Degenaar, Dennis Brilhuis en soms Ben Weber (foto). Zo veel gelachen.

 

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Nu ben ik opleidingsmanager bij Sport en bewegen Enschede(CIOS) en voorzitter van de Federatie van Enschedese voetbalverenigingen. Ik heb niet echt ambities, maar meer levensmotto’s. Wees aardig voor elkaar, en je kunt beter spijt hebben van iets dat je gedaan hebt, als van iets dat je niet hebt gedaan.

Wat is jouw top 3 van beste amateurs, waar je mee-of tegen gespeeld hebt?

– Rudie Tip bij Avanti, ik was nog maar 15 en je kon altijd de bal aan hem kwijt. Hij deed er altijd wat goeds mee.
– Volkert Velten, onze tactiek bij Heracles was “alle ballen op oos Volkert”.
– Henry Schlömer, onnavolgbare en ongrijpbare linker spits van Hengelo.

Wat is je mooiste herinnering aan een trainer?

Herman Schouwink. Was zo’n leuke, aardige, spontane teambuilder, dat het zijn mindere tactisch en technische kant “d’rop of gin vret’n”, compenseerde.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Bij Heracles begon het publiek vaak indianenstrijdkreten te maken als ik aan de bal kwam en in Duitsland was ik “der Indianer aus Holland”. Snap niet waarom 😊

 

Wat was je mooiste sportpark?

Bij de amateurs het sportpark van HVV Hengelo met de houten tribune en de Bult voor de kantine.

Wat was je mooiste goal?

Fallrückzieher vanaf de 16 in de kruising in Duitsland tijdens een Abstieg Spiel. Kon 3 weken geen adem krijgen.

Was de stap naar SC Heracles’74 een grote destijds? Of kon je het makkelijk aan?

Ik was al ouder, 27 en iets wijzer, vooral eigenwijzer. Omdat ik ook werkte in het onderwijs en ik vond dat ik ook een week vakantie verdiende, ging ik de voorbereidingsweek naar Griekenland. Kon daardoor direct de eerste 2 maanden berouw tonen in het 2e elftal. Is daarna wel weer goed gekomen.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Ik denk dat de kwaliteit van opleiden beter is geworden. Ik denk dat het niveau moeilijk te vergelijken is ,maar het rendement dat uit een minder grote groep voetballers wordt gehaald is groter. Ik geloof niet in dat het vroeger allemaal beter was. Er wordt nu wel veel meer slap geouwehoerd over voetbal.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Doe anders, probeer je te onderscheiden, maar doe dat wel met een ontzettende drive en doorzettingsvermogen. Talent alleen is nooit genoeg. Houd er lol in en luister vooral goed naar ervaren spelers.

Zien we jou ooit nog eens terug als trainer?

Misschien wel, maar dan alleen met jeugd omdat dat zo leuk is. Of als trainer in mijn rolstoel bij Walking Football of sleeping football, want dat wordt de volgende stap!

Heb je ergens spijt van?

Ja, van die 4 laarzen bier bij Sgt Pepper, mijn kroeg toen ik 17 was. Daardoor een ongeluk gekregen, bijna een jaar op krukken gelopen en weg was mijn kans op betaald voetbal.

Wil je nog iets kwijt?

Ja: trainers moeten zich op de training profileren en daar het verschil maken en niet tijdens de wedstrijd langs de lijn.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer