Jochem Stam: “Het leukste vind ik dan om tussen de linies te spelen”

Door de competitie bij het amateurvoetbal is al een flinke streep gehaald. Zwaar teleurgesteld Jochem Stam van het Bornse NEO?

Het is heel jammer dat we de reguliere competitie niet hervat wordt. Ik denk dat het een heel mooi jaar had kunnen worden met de groep die we nu bij elkaar hebben, maar we leven nu in een rare tijd en we moeten accepteren dat het dit seizoen anders is gelopen.

Kunnen jij en de selectie wel vinden in het besluit en hoe zijn jullie daarmee omgegaan?

Ja, we zullen wel moeten. Ik ben geen viroloog en ik vertrouw erop dat de maatregelen die genomen worden op dit moment nodig zijn om het virus onder controle te krijgen. Al hoop ik wel dat onderzoek aan gaat tonen dat de kans om het virus te verspreiden minimaal is in de buitenlucht, zodat we gewoon kunnen blijven voetballen in groepsverband.

Toen de competitie door de tweede lockdown werd stil gelegd waar stonden jullie toen?

We hadden nog maar twee wedstrijden gespeeld waarvan we de eerste verloren van Schalkhaar en de tweede wonnen we uit bij Bon Boys.

Maar vertel eerst eens even wat je naast het voetballen zo in het dagelijks leven nog meer doet?

Ik werk als Teamleider bij de AH in Borne en studeer nog op het Saxion in Deventer. Waar ik Sociaal Juridische Dienstverlening studeer en volgend jaar februari hoop ik mijn diploma te behalen

Kan de gehele selectie, nu er getraind mag worden tot en met 26 jaar, nu wel samen trainen?

Nee wij hebben twee personen die ouder zijn dan 26 jaar en dus ook niet mee mogen trainen.

Deden jullie nog meer om de conditie op peil te houden?

Toen we in tweetallen mochten trainen hebben we wel nog een circuittraining gedaan om onze conditie toch nog op peil te houden. Toen er helemaal niet getraind mocht worden in groepsverband heb ik veel hardgelopen om zo toch nog mijn conditie op peil te houden.

Wat is jouw geliefde plek in het team?

Mijn geliefde plek in het team is voorin aan de buitenkant, of dat linksbuiten of rechtsbuiten is maakt mij niet heel veel uit. Het leukste vind ik dan om tussen de linies te spelen.

Is al bekend of het team inclusief staf ook volgend jaar in deze samenstelling doorgaat?

Onze keeper Bob Peterman gaat volgend jaar naar HSC’21. Verder blijft het team wel intact en onze trainer heeft nog voor een jaar verlengd. Dus het belooft een heel mooi seizoen te worden.

Hoe vaak zien jullie elkaar op het veld in de week?

Wij trainen vanaf het heden twee keer in de week op dinsdagavond en op de zondag. Het is wel heel fijn en leuk dat we weer in groepsverband mogen en kunnen trainen.

Als je jezelf als voetballer mag omschrijven, wat zou je dan zeggen?

Een voetballer die graag tussen de linies speelt, graag de combinatie zoekt en elke wedstrijd 100% geeft. Ook wil ik altijd beter worden en eis ik veel van mezelf om ook beter te worden.

Als er weer gevoetbald mag worden, dan denkt de KNVB om te spelen in een soort toernooi vorm. Een goed idee?

Elk idee wat ervoor zorgt om weer wedstrijden te kunnen spelen is in mijn ogen een goed idee. Daarvoor zit je ook op voetbal, om wedstrijden te spelen. Of dat nou in een toernooi vorm is of een oefenwedstrijd dat maakt voor mij niet uit.

Heeft bijvoorbeeld NEO ideeën om een eigen toernooi te organiseren nu de KNVB zo lang op zich laat wachten?

Ik weet dat er misschien nog een regionaal toernooi kom waar NEO aan gaat deelnemen. Maar daar heb ik verder nog niks over gehoord of dit doorgaat of hoe en wat.

Waar en wanneer trapte je voor het eerst in competitieverband tegen een bal?

NEO had altijd een onderlinge competitie voor de hele kleine kinderen en daar heb ik mijn eerste wedstrijden gespeeld. Pas later werd ik gescout voor de selectie teams in de E-jeugd.

Altijd bij NEO in Borne gespeeld?

Als eerste ben ik gaan voetballen bij NEO. Daarna heb ik vroeger 4 jaar in Curaçao gewoond en daar heb ik toen ook gevoetbald. Toen ik terugkwam ben ik weer gaan voetballen bij NEO en op dat moment werd ik ook gescout voor de E1, wat nu de O11-1 is. Sindsdien alle selectieteams van NEO doorlopen en uiteindelijk in het eerste elftal gekomen van NEO.

Had je een steuntje in de rug nodig om te gaan voetballen?

Nee ik had geen steuntje in de rug nodig om te gaan voetballen. Het is heerlijk om lekker buiten op het veld te staan om te doen wat je heel erg leuk vindt. Dat vond ik als kind al en nu nog steeds.

Nog ambities gehad om het hoger op te zoeken in het voetbal?

Tuurlijk wil ik altijd het beste uit mezelf halen en daarvoor train ik ook hard. Maar er moet wel een hele mooie club komen om me weg te halen bij NEO, want ik heb het heel erg naar mijn zin. We hebben een leuk team die al jaren met elkaar voetbalt en ik denk dat wij nog hele mooie resultaten kunnen behalen met het team wat we nu hebben. Er zijn nog groeimogelijkheden bij NEO.

Verricht je nog andere functies binnen NEO?

Ik geef ook nog techniektraining aan de O11 selectieteams. Het is leuk om de jeugd een goede techniek aan te leren waar ze hun hele leven nog profijt van gaan hebben.

Doet NEO in deze abnormale tijd nog andere zaken om de band met de leden vast te houden?

NEO kijkt naar de opties en mogelijkheden die er op dit moment zijn en proberen daarin nog leuke activiteiten te organiseren. Zo is er bijvoorbeeld nog een online NEO-bingo georganiseerd. Voor de jeugd was er nog meer mogelijk, omdat de coronamaatregelen voor hen wat soepeler was.

Hoe zou jij NEO als vereniging willen omschrijven. Sociaal betrokken?

NEO is een hele leuke, gezellige vereniging. Er hangt een goede sfeer en het geeft altijd een goed gevoel om het sportpark weer op te lopen.

Wie zijn jouw grootste fans?

Mijn ouders en broer zijn er wel bijna elke thuiswedstrijd dus als ik iemand moet aanwijzen wie mijn grootste fans zijn dan zullen zij dat zijn.

Waar ben je de grootste fan van, FC Twente of toch misschien Heracles Almelo en waarom?

Nou…… geen van beiden. Ik ben voor Ajax. Dat is toch gekomen door mijn tijd in Curaçao. Daar was een van mijn beste vrienden voor Ajax en zo is dat toch wel ontstaan.

Heb je nog aan andere sporten gedaan?

Ik heb ook nog 4 jaar op hockey gezeten. Verder heb ik vooral veel sporten geprobeerd zoals tennis, judo en tafeltennis, maar verder dan een training een keer meedoen is dit niet gekomen.

Nog een ultieme wens?

Mijn ultieme wens is dat zo snel mogelijk de competitie gestart kan worden en dat de kantine open kan gaan. Het is heerlijk om op zondagochtend wakker te worden met een gezonde spanning voor de wedstrijd. Ook op de vrijdagavond een biertje drinken in de kantine na een training of na een zware wedstrijd op zondag met een paar teamgenoten nog ergens een biertje nuttigen en samen uiteten gaan is wel iets dat ik heel erg mis.

Foto’s: met dank aan NEO

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer