Nieuw wandelinitiatief in Almelo: Walk & Talk!

Het nieuwe wandelinitiatief Walk & Talk brengt Almelose wandelaars en kwetsbaren coronaproof bij elkaar. Een wandelaar wordt gekoppeld aan bijvoorbeeld iemand die zich eenzaam voelt of een vluchteling die de stad Almelo en haar inwoners beter wil leren kennen. Samen maken ze al wandelend en kletsend kennis met elkaar én met de stad Almelo. Initiatiefnemers Stichting Present en Sportbedrijf Almelo willen op deze sportieve wijze een maatschappelijk steentje bijdragen aan integratie en het tegengaan van vereenzaming.

Sporten en bewegen is een prachtig middel om sociale ontmoetingen tot stand te brengen. “Nu het sociale treffen op sportverenigingen veelal is weggevallen, willen we graag op andere manieren voorzien in sportieve ontmoetingen”, vertelt Jan Willem Dangremond, wandelcoördinator van Sportbedrijf Almelo. Hij vervolgt “Wandelen is nog een van de weinige sporten die jong en oud in deze coronaperiode zonder aanpassingen kan beoefenen. Met Walk & Talk willen we mensen in beweging brengen en waardevolle ontmoetingen tot stand brengen.”

Vereenzaming is in deze coronaperiode helaas een groeiend probleem. “Denk aan alleenstaanden, ouderen, maar ook bijvoorbeeld inwoners van het asielzoekerscentrum of statushouders die nieuw in Almelo komen wonen. Zij zijn vanwege corona gebonden aan huis”, zegt Ruth Dam, algemeen coördinator van Stichting Present. Zij kunnen met Walk & Talk op laagdrempelige wijze de Nederlandse taal oefenen, de stad Almelo beter leren kennen en andere Almeloërs ontmoeten.

Ook voor vrijwilligers, de zogeheten wandelbuddies, is dit een mooi project. “Er zijn daarnaast veel Almeloërs die zich graag voor een ander willen inzetten, maar veel vrijwilligerswerk is door de crisis stil komen te liggen. Met Walk & Talk snijdt dat mes dus aan twee kanten”, aldus Ruth.

Zowel deelnemers als vrijwilligers die zich graag willen inzetten als buddy kunnen zich opgeven. Stichting Present maakt vervolgens een passende match. “Hierbij houden we uiteraard rekening met de wensen van de wandelbuddy, zoals een voorkeur voor een bepaalde wijk of tijdstip”, legt Dam uit. “Samen met Sportbedrijf Almelo geven we hen verschillende tips & tricks mee, over bijvoorbeeld het voeren van een goed gesprek of het uitstippelen van een geschikte wandelroute. Dankzij een mooie financiële bijdrage van Stichting IBN horen ook twee veiligheidshesjes en een koffiekannetje bij de uitrusting. Zo gaat de buddy altijd goed voorbereid op pad.”

Het project duurt vier weken, waarbij er (minimaal) één keer per week wordt gewandeld. Een wandeling duurt ongeveer 20 minuten, maximaal 30 minuten. Na deze vier weken kunnen de deelnemers zelf bepalen of ze op eigen initiatief doorwandelen. Uiteraard zorgen de initiatiefnemers voor een goede en juiste opvolging. Ook tijdens Walk & Talk staan zij paraat voor vragen en mogelijke begeleiding.

Behoefte aan meer sociaal contact en lijkt het je fijn om met een wandelbuddy coronaproof op pad te gaan? Geef je dan op als deelnemer. Lijkt het jou mooi om als wandelbuddy van betekenis te zijn voor een ander? Maak je graag contact, ook als iemand geen Nederlands spreekt? En vind je het leuk om de stad Almelo aan anderen te laten zien? Geef je dan op als wandelbuddy.

Opgeven kan via www.presentalmelo.nl/walk-en-talk. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden. Deelnemers krijgen zelfs een gratis wandelverrassingspakket.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer