Marleen Baas en Jermaine Kleine: “Team NL opmaat naar Internationaal en Olympische Spelen”

Baas en Kleine in Nationale selectie. Het was maar een klein kop, maar wel eentje met positieve gevolgen voor Marleen Baas en Jermaine Kleine, de pareltjes van AC TION. Of zie ik dat verkeerd Marleen en Jermaine?

Ja dat klopt! Het betekent weer voor een groot deel dat er meer kan in deze nare periode. Grote wedstrijden komen eraan en het is tijd om weer eens records te verbreken.

Wat betekent het voor jullie dat jullie nu in Team NL zit?

MB: We worden gezien door de nationale top en zijn speciaal uitgenodigd omdat ze potentie zien. We weten dat we nog veel meer hiermee kunnen bereiken. Ze houden ons dit jaar weer een beetje in de gaten zodat ze ons kunnen begeleiden naar grotere wedstrijden en ook contact kunnen houden.

JK:  Ik vind het erg gaaf om deel te nemen aan team NL en was aangenaam verrast.

Veel privileges?

MB: Het geeft ons wel een boost dat we bij de top horen maar veel meer dan een training met wat testjes was het dit keer niet echt.

JK: We worden nu meer in de gaten gehouden door de atletiekbond (of we veel progressie maken en de prestaties). Het betekent ook dat we regelmatig naar nationaal trainingscentrum Papendal rijden, maar we trainen nog wel op eigen baan. We leren nu ook van de bondscoaches van Papendal en kunnen ook samen trainen met de nationale top.

Blijven jullie nog wel onder de hoede van Marcel Dost en Rik Hardon?

MB: Voorlopig is dat wel ons plan om in Enschede te blijven trainen. Het is ons erg vertrouwd geworden.

JK: Voorlopig blijf ik inderdaad trainen met als coach/trainer Rik, Marcel Dost, Vincent Kerssies, en Harry Dost.

Wat was hun reactie?

MB: Ze blijven ons heel goed ondersteunen en proberen ook zo goed mogelijk de training aan te bieden aan onze ambities en doelen. Zij vinden het ook mooi hoe ze het maximale uit ons kunnen halen. Ook altijd een stuk plezierbeleving.

JK: Ze vonden het erg gaaf en waren erg blij voor ons, en zijn ook nieuwsgierig wat dit gaat brengen in de toekomst.

Eigenlijk betekent ook dat zij goede trainers zijn, een stuk erkenning toch?

MB: Wij zijn erg trots op onze trainers! Zij weten vaak wat we nodig hebben en kunnen er ons goed mee helpen of adviezen geven.

JK: Zeker weten. Ik heb veel respect voor mijn trainers voor de tijd die ze er insteken, en hoe ze met fanatisme op de baan staan net zoals ik. Ik heb al enorm veel van ze geleerd en zal nog een lange weg samen bewandelen. Had niet zover kunnen komen zonder hen.

Maar vertel eerst nog even wie jullie zijn en wat jullie naast het atletiek nog meer doen.

MB: Ik doe nu iets meer dan 4,5 jaar aan atletiek en voor die tijd deed ik een hele poos turnen. Mijn leven is vooral gebaseerd op sport waarbij ik voor een mooi Vwo- diploma wil gaan om later ook nog iets aan kan hebben.

JK: Wanneer ik niet train op de baan voetbal ik wel eens met vrienden, luister ik naar veel soorten muziek en game ik veel. Drie keer per week ga ik met de trein naar Enschede Johan Cruyff college waar ik een opleiding sport en bewegen doe.

 

Hebben jullie al kennisgemaakt op Papendal?

MB: Ik ben hier al 2 keer eerder geweest waardoor ik alles al wel redelijk kende. Je ziet dat de groepen verschillen en dat je daar steeds beter iedereen kent. De trainers kennen je beter en weten wat ze van je kunnen verwachten en hoe je langzamerhand naar de top toe kunt gaan.

JK: We zijn pas geleden samen twee keer naar Papendal geweest voor een paar testen en leerzame trainingen, waar we veel hebben kunnen praten met alle top trainers daar en waar we ook de rest van de nationale top zagen.

Kunnen jullie aangeven wat er nu verandert ten opzichte trainen bij AC TION, want jullie trainen(den) tot nu toe ook al vijf keer in de week bij het Regionaal Talent Centrum Oost?

MB: We trainen nu door en er is niet heel erg veel veranderd. Je kunt de tips opvolgen in deze trainingen en bespreken hoe je die nu kunt toepassen. We proberen ook op een effectieve manier te trainen wat bij onszelf past, wat we nodig hebben.

JK: Mijn trainingsweek ziet er hierdoor nog niet anders uit, draaien wel af en toe een training met TeamNL op zaterdag.

Wat zijn jullie specialismen?

MB: Mijn specialisatie is nog niet aan de orde. Ik zou graag nog een hele poos meerkamp willen doen omdat ik het echt heel erg leuk vind om alles te doen. Maar als ik toch zou moeten kiezen wat er nou bovenuit steekt is het speerwerpen.

 

JK: Ik specialiseer me op de meerkamp en de 400m horden waarop ik Nederlands kampioen ben geworden en een EK limiet op gelopen heb.

Wat zijn jullie aansprekende resultaten tot nu toe?

MB: Laatste jaar was voor mij een somber jaartje. Corona was in het begin van het jaar iets wat mij tegenhield van mijn trainingen en later in het jaar wanneer we buiten wedstrijden konden doen (en weer normaal konden trainen) had ik een blessure. Voor corona had ik mooie prestaties gehaald in mijn meerkamp en speer was ook wel goed gegaan.

JK: Ik ben Nederlands kampioen geworden op de 400m horden en heb hierop een 7de aller tijden record gelopen en het EK limiet gehaald. Ik heb ook de gouden medaille gepakt op de 300m horden 2 jaar terug.

We zitten nu al ruim een jaar opgescheept met het corona virus. Hoeveel impact heeft dat op jullie gehad?

MB: De trainingen waren in het begin matig want we konden de baan niet op. Nadat alles weer een beetje open ging konden we normaal de baan op en trainen zoveel we wilden. Er zijn weinig wedstrijden waardoor je moeilijk kon richten op waar je voor wou gaan trainen.

JK: Qua training niet veel maar we hebben hierdoor geen wedstrijden kunnen doen en ook is helaas mijn EK in Italië gecanceld.

Kan er nu wel goed getraind worden en worden jullie vaak getest op het virus?

MB: Alleen op Papendal werden we getest. We kunnen nu vaker dingen samen doen als er steeds meer geopend wordt.

JK: We kunnen gelukkig nog wel volop trainen, we worden hierin niet belemmerd dus de progressie blijft komen. We worden zelden getest op corona alleen als dit nodig is. Toen we naar Papendal gingen toen werden we wel getest.

Dit jaar is officieel het EK junioren in Rieti. Hebben jullie je al geplaatst en op welke onderdelen?

MB: Jammer genoeg was er vorige week een aankondiging dat de EK niet door gaat. Er staat nog een EK u20 in Tallinn in juli maar de limieten staan daar iets hoger. We willen het proberen om een kwalificatie te halen maar we kijken hoe het afloopt.

JK: Ik heb me geplaatst voor de 400m horden, deze limiet heb kik gelopen op een NK die ik won met een tijd van 53,42 sec.

Marleen: Jij hebt een Poolse moeder, kwam dat even goed uit vorig jaar want je werd zo maar uit het niets Pools meerkamp kampioene.

Ja dat klopt, in Nederland deden ze indoor alleen maar voor de senioren, die limieten kunnen halen voor de olympische spelen, een NK. Hierdoor heb ik nagedacht om in Polen mee te doen in mijn eigen categorie en een prestatie neer te zetten. Het ging een beetje stroef omdat ik al een jaar lang geen meerkamp had gedaan. Maar ik ben heel erg blij met de prestatie die ik heb geleverd en het was ook leuk om weer eens wat ervaring op te doen in het buitenland.

Jermaine: Jij moest plotseling zonder jouw actieve vader, en ook AC TION, Raymond door?

Mijn vader is in oktober in snel tempo ziek geworden en overleden dit was een erg heftige tijd en ik mis hem enorm; hij motiveerde me altijd en hielp me in alles, ook schreef hij vaak stukjes voor de krant, niemand schreeuwde zo hard als hij langs de kant bij een wedstrijd. Hij ging zelfs nog met me mee naar het NK 400 m horden terwijl hij toen eigenlijk al erg ziek was.

Jullie hebben beiden al in eerder gesprek met mij aangegeven dat meedoen op de Olympische Spelen een streven is. Kun je zeggen dat opname in Team NL de eerste opmaat is?

MB: Ja dat is al een stap dichterbij de top. Op Papendal proberen ze ons voor te bereiden op hoe je van toptalent naar topatleet kunt ontwikkelen. Het betekent voor een groot deel dat je van nationaal niveau groeit naar internationaal niveau.

JK: Ja dit is al wel een stap richting dat doel inderdaad, ik train erg hard om zo goed te worden dat ze niet meer eromheen kunnen en ik wil dan later graag intern gaan bij Papendal en daar volledig gaan trainen, en dan EK titels pakken en me kwalificeren voor de olympische spelen.

Dit jaar gaan de FBK Games, al of niet met publiek, wel door. Gaan we jullie bewonderen (misschien wel als een alternatief voor het behalen van limieten voor het EK)?

MB: Op de FBK Games zijn er jammer genoeg alleen maar een selectief aantal onderdelen die voor, vooral, de ‘elites’ zijn. Dit jaar kunnen we alleen maar focussen op het NK met daarbij een categorie hoger een EK-limiet proberen te halen.

JK: De FBK Games is een internationaal evenement waar de afgelopen 10 jaar geen Tukkers aan mee hebben gedaan. Eigenlijk alleen senioren toppers die ook internationaal meedoen zoals Dafne Schippers, Nadine Visser en Churandy Martina komen hier voor Nederland aan de start. Uiteindelijk is mijn doel “internationaal starten bij de senioren” dus t.z.t. verwacht ik wel een uitnodiging.

Neem aan dat jullie allebei nu gefocust zijn op atletiek. Misschien toch nog een andere sport als afleiding?

MB: Het is altijd goed om een keer iets anders te doen maar op dit moment zijn we daar niet echt mee bezig. De meerkamp is al een hele kunst om alles te doen in de week. Voor vrouwen zijn dat 7 onderdelen en de mannen zelfs 10! De variatie is groot omdat je heel veel verschillende oefeningen kunt verzinnen op een onderdeel.

JK: Ik heb een cross fiets besteld zodat ik binnenkort dor het bos kan scheuren, en ook ga ik vaak voetballen met vrienden, ook vind ik leuk om te skeeleren.

Misschien een overbodige vraag, maar als jullie een ultieme wens mochten uitspreken in deze niet normale tijd, welke zou dat zijn?

MB: Ik zou heel graag zekerheid willen hebben over de wedstrijden die dit jaar komen en dat je niet bang hoeft te zijn om gaan reizen en andere onnodig heden vanwege corona.

JK: Waar ik echt blij mee zou worden is als ik mee mag doen met het 400m horden EK onder 20 jaar, dan zou ik op hogere hordes moeten lopen maar dat moet geen probleem zijn!

Foto’s archief Coen Schilderman/@atletiekunie/Kleine en Baas.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer