Rob Hoekschop in gesprek met: Peter Vreeswijk

Spelersprofiel:

Naam: Peter Vreeswijk

Geboortedatum: 2 augustus 1971

Voetbalperiode: 1989-2004.

Clubs: UD Weerselo, verder geen andere club.

Positie: Spits

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Gestopt: Ergens in 2004; teveel kleine achillespees- en hamstringblessures, kortom leeftijd

Mis je het zelf voetballen?

Mijn tijd in het eerste vond ik een mooie tijd. Maar als ik nu het 1e elftal van UD kijk, dan ben ik blij dat ik niet meer mee hoef te doen, ze rennen me er allemaal dik uit haha. Ik voetbal zelf nog wel in het veteranenteam van Quick 20 op zondag.

Hoe zou je jezelf als speler omschrijven?

Efficiënt en effectief. Krachten goed verdelen om op het juiste moment toe te slaan. Kon goed ballen vasthouden. Beetje René Eijkelkamp type, niet de meest mooie stijl om te zien.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben het meest trots op mijn gezin natuurlijk, maar als je het over voetbal hebt; de kampioenschappen en promoties. En een keer degradatie via nacompetitie ontlopen met 6 doelpunten in twee wedstrijden, was ook wel aardig.

Ik was stiekem ook wel gevleid, dat een club tienduizend gulden voor me over had om bij hen te komen voetballen. En in zijn algemeenheid de mooie herinneringen, die ik op heb gedaan met medespelers, supporters, trainers, leiders, verzorgers, bijzondere grensrechters en dito scheidsrechters.

Opmerkelijk is dat ik een kampioenschap helaas niet heb mogen meemaken. Na een half uur voetballen in de kampioenswedstrijd, nog bij 0-0, kopte de verdediger van Borne niet tegen de bal, maar tegen mijn achterhoofd. Een paar uur later lag ik in het ziekenhuis met een hersenkneuzing en mocht een nachtje blijven. Het schijnt dat ik na 40 minuten nog de 1-0 heb gemaakt, met het hoofd nota bene. Daarna ging ik erbij liggen.

Heb je, met de kennis van nu, alles eruit gehaald?

Tja, wat is alles…, ben wel gevraagd om hoger te komen spelen, maar vanwege andere hobby’s, studie of werk niet gedaan. Ik wilde er ook niet alles uithalen, ik was realistisch denk ik.

Heb je ooit de kans gehad bij een BVO?

Nee, mijn lichaam was daar niet geschikt voor.

Speel je liever in de zaal of op het veld?

Veld, alhoewel bij Jong Eagles Oldenzaal in de zaal wel erg gaaf was; vooral in het busje op de terugweg van een verre uitwedstrijd (Utrecht, Heerenveen) was gezellig.

 

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik werk bij de Belastingdienst Grote Ondernemingen. Ik tennis en voetbal nog, alles met een bal is leuk. Ambitie en wens is om zolang het nog kan door te kunnen sporten, endorfine is fijn.

Wat is jouw top 3 van beste amateurs; waar je mee-of tegen gespeeld hebt?

Ik kan wel 20 namen noemen, maar een ranglijst kan ik niet maken. Ik heb samen met mijn broer Gerald veel gespeeld. De wedstrijden tegen Rossum, Losser (de van Mookjes) en Borne (Louwes en Swienink) vond ik altijd wel bijzonder.

Wat is je mooiste herinnering aan een trainer?

Als ik moet kiezen zijn dat Bert Boes en Peter Schulte. Met Bert Boes werden we kampioen. Bert Boes kon een team mentaal erg sterk maken, ik hoor hem zo nog schreeuwen langs de lijn, super fanatiek en wat leefde hij altijd mee.

Sportief gezien was dat Peter Schulte. Hij was tactisch sterk en kon een team echt beter maken. Helaas moest hij al na 7 wedstrijden wegens privéomstandigheden stoppen; we stonden dik bovenaan toen. Andre Paus is ook nog een keer trainer geweest van ons. Van hem moesten we een keer de “halve maan” tactiek spelen tegen Hector. Binnen een kwartier stonden we met 4-0 achter haha.

De vraag wordt niet gesteld, maar ik wil ook twee verzorgers noemen. Dat zijn Bennie Analbers en Gerrit Leusink, die stonden de hele week voor je klaar. Wat een fijne mensen! Heel bijzonder is, dat Bennie Analbers mij op een zaterdagmiddag laat nog (op mijn speciaal verzoek) ging masseren, maar twee uur later in de kerk overleed aan een hartstilstand. Zoiets vergeet je nooit weer natuurlijk.

Wat was je mooiste sportpark?

Niet specifiek. Ik lette daar nooit zo op. Ook niet op de verdedigers die bij mij stonden. Ze zeiden wel eens “Hoi Peter” tegen mij, maar ik kon alleen maar “Hoi” terugzeggen omdat ik hun naam niet kende. Slecht eigenlijk, haha.

Wat was jouw specialiteit?

Ik denk scoren met binnenkant rechts, rustig en strak of met een curve in de hoek in plaats van hard schieten met de wreef. Een schot moet altijd op goal zijn, niet ernaast of erover. En op de goede plek staan en dan de kracht en de rust hebben om te scoren.

Had je een bijnaam?

Toen niet, later in een lager teams werd ik door mijn zwager Dusic genoemd (verbastering van “doe eens iets”).

Waar moet een goede aanvaller aan voldoen, volgens jou?

Intelligent, snel en een goede coördinatie. De bal erin schieten is niet zo moeilijk, maar de bal snel en goed stoppen zodat ie direct goed ligt en je lichaam goed staat om te schieten of koppen, is belangrijk.

Wat is jouw advies aan de talentvolle spelers van nu?

Talent is een gave, geniet ervan. Maar keuzes zijn belangrijker. Als het even tegenzit, raak dan niet in paniek, morgen is er weer een dag.

Wil je nog iets kwijt?

Mijn ouders, die leefden destijds ook altijd mee. Ze haalden me zelfs een keer op uit Tilburg om me na een tentamen, zo snel mogelijk voor een bekerwedstrijd naar Weerselo te krijgen. En het hielp ook nog, ik redde het om de tweede helft mee te doen toen het nog 0-0 stond, we wonnen met 4-1 en ik scoorde meen ik drie keer.

Dat we voor mijn gevoel toen allemaal liefhebbers waren en van elke zondag een speciale dag maakten. De partners gingen ook altijd mee en waren er na tijdens de 3e helft ook altijd bij, dat was altijd super gaaf en gezellig!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer