Rob Hoekschop in gesprek met Bert Stokkingreef

Spelersprofiel

Bert Stokkingreef

Geboren 01-06-1969 te Almelo.

Clubs: 

1973-1993 PH Almelo (2e klasse); 1993-1995 De Zweef (1e klasse+Hoofdklasse); 1995-1996 FC Groningen (eredivisie); 1996-1998 BV Veendam (eerste divisie); 1998-1999 STEVO (Hoofdklasse); 1999-2001 Achilles”12 (1e klasse); 2001-2002 STEVO (Hoofdklasse); 2002-2003 Achilles”12 (1e klasse) en 2003-2004 PH Almelo (1e klasse)

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ik ben in 2004 gestopt met voetballen omdat een langslepende knieblessure dusdanig erg werd, dat voetballen niet meer raadzaam was. Voor mij was wel belangrijk dat ik mijn voetbalcarrière  heb kunnen stoppen bij PH , de club waar ik ooit ben begonnen.

 

Mis je het zelf voetballen?

Ik mis het zelf voetballen nog elke dag, maar het lukt niet meer. Als trainer van de jeugd 0-17-1 speel ik nog wel eens partijtjes mee.

Hoe zou je jezelf als speler omschrijven?

Als voetballer moest ik het altijd van mijn inzet hebben, zocht altijd de grens van het toelaatbare op en kon redelijk hard schieten. Ondanks mijn lengte, was koppen niet mijn sterkste punt. Kon in de 16 meter aardig een bal vasthouden en kort wegdraaien.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben er wel trots op dat ik met die kwaliteiten betaald voetbal heb mogen spelen en daarin prachtige momenten heb mogen beleven zoals; spelen tegen Barcelona, Intertotowedstrijden met Groningen en daarnaast heb ik mooie wedstrijden met Veendam gespeeld.

Heb je, met de kennis van nu, alles eruit gehaald?

Ik geloof dat ik wel kan zeggen, dat ik met mijn voetbalkwaliteiten alles er uit heb gehaald. Ondanks dat ik bij beide clubs kon bijtekenen ben ik er na 3 jaar uitgestapt omdat ik toen vond dat betaald voetbal niet mijn wereldje was.

Hoe verliep de overstap van De Zweef naar FC Groningen destijds?

Ik ben er natuurlijk een beetje raar ingerold. Het begon eigenlijk bij de Zweef , Ik zat toen nog bij de Marine waar ik op een onderzeeër voer, Ik moest nog tot oktober dienen en toen kon ik weer gaan trainen, wat ik 4 jaar bijna niet had gedaan. We speelden toen 1e klasse en promoveerden direct naar de Hoofdklasse. Ik draaide daar persoonlijk een goed seizoen met als gevolg, dat ik werd opgemerkt door een aantal BVO’s.

Na 2 proefwedstrijden bij de Graafschap en gesprekken met Groningen; koos ik voor het laatste en stond ik ineens tussen spelers als Erwin Koeman, Joop Gall, Harris Huizing en Patrick Lodewijks. Heel bijzonder! De meeste wedstrijden heb ik daar bij de beloften gespeeld en werd daar topscorer. Kreeg helaas weinig kans bij het 1e.  Er kwam veel belangstelling uit de 1e divisie en ik besloot naar Veendam te gaan. Heb daar een erg leuke tijd gehad, maar na een aanvaring met de toenmalige voorzitter ben ik vertrokken na 2 seizoenen.

Hoe verliep de overstap van Veendam naar STEVO?

Stevo toonde al een tijdje belangstelling en ik ben daar gaan spelen. Daar bleek achteraf, dat ik de tijd bij Veendam niet geheel ongeschonden door was gekomen; zo bleek dat mijn meniscus kapot was. Aangezien ik de hoge verwachtingen daar dus niet kon waarmaken, ben ik daar vertrokken.

Stom toevallig kwam ik mijn oude trainer Hans Bossink tegen en na die 2 jaar bij de Zweef, ging ik met hem mee naar Achilles’12, waar ik een paar prachtige seizoenen heb gespeeld met een geweldige spelersgroep. Na een afgescheurde kruisband en diverse meniscusoperaties was het qua voetbal over en moest uiteindelijk stoppen.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik zat destijds in de bouw als timmerman en na diverse omzwervingen, zit ik nu prima op mijn plek bij timmerfabriek Ter Harmsel in Holten als cad-tekenaar. Verder train ik de jeugd bij PH Almelo waar ik volgend seizoen JO-19-1 ga doen.

Wat is jouw top 3 van beste amateurs; waar je mee-of tegen gespeeld hebt?

Een top 3 drie samenstellen van spelers waar ik mee heb gespeeld vindt ik lastig omdat ik op een enkeling na altijd wel heb genoten van de jongens waar ik mee speelde.

PH of de Zweef?

Kiezen tussen PH en de Zweef doe ik niet omdat beide clubs iets speciaals hebben. PH is speciaal omdat ik daar begon en er nu nog steeds ben en de Zweef is speciaal omdat dat de club is, waar ik naar het betaalde voetbal ging en uiteraard de legendarische playbackshows en Sinterklaas avonden beleefde.

Wat is je mooiste herinnering aan een trainer?

De trainer die mij gevormd heeft is Hans Bossink. Ik heb geloof ik zeker 6 à 7 seizoenen onder hem gespeeld en het waren prachtige jaren. Ik vergeet nooit meer dat hij mij voor een wedstrijd vroeg, of ik op stap was geweest. Ik zei ja, maar was vroeg thuis. Hij dacht dat ik niet genoeg bier had gehad en bestelde er 1 aan de bar, hij zei snel opdrinken en niks zeggen. Ik scoorde 3 keer die middag, hahaha!

Wat was  je mooiste sportpark?

Het mooiste sportpark vond ik De Zweef omdat daar elke thuiswedstrijd gemiddeld 1000 man stond, kun je je in deze tijd niet meer voorstellen.

Achilles’12 of STEVO?

Dan kies ik voor Achilles’12 omdat ik bij Stevo voetballend mijn draai nooit heb kunnen vinden, het was een leuke club met aardige mensen maar bij Achilles kon ik als voetballer beter mijn ei kwijt, mede te danken aan de ervaring die daar ook rond liep, het klikte gewoon beter.

Wat was jouw specialiteit?

Ik denk dat mijn specialiteit wel mijn schotkracht was, als ik de bal vrij kreeg rond 20 meter was het vaak wel raak. Ik kon ook wel redelijk vervelend zijn voor mijn tegenstander, zocht altijd de grens op.

Had je een bijnaam?

Ik werd wel eens Battistuta genoemd; ik leek qua speelstijl wel iets op Battistuta en die kon de bal ook wel aardig raken.

Waar moet een goede aanvaller aan voldoen, volgens jou?

Tegenwoordig zie je veel grote en sterke spitsen en ik denk dat je dat ook wel nodig hebt, want het voetbal wordt steeds sneller en fysieker; ze moeten goed een bal vast kunnen houden en snel zijn.

Wat is jouw advies aan de talentvolle spelers van nu?

Je ziet bij de jeugd tegenwoordig, dat ze vrij snel opgeven als het even niet gaat zoals zij willen. Heeft in mijn ogen ook veel te maken met de ouders die vaak denken, dat hun kind Messi is. Mijn advies is om lekker zo lang mogelijk bij je eigen club te blijven en als je goed genoeg bent vinden de BVO’s je heus wel. Ook bij een aantal voetbalscholen wordt de spelers gouden bergen beloofd, die ze niet eens waar kunnen maken. Kijk maar naar de PFA; ik vind dit een hele slechte ontwikkeling voor het voetbal. Gelukkig zijn er ook wel goede voorbeelden hoor.

Wil je nog iets kwijt?

Ik hoop van harte dat we gauw weer in competitieverband kunnen spelen want dat is toch wel het allermooiste.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer