Rob Hoekschop in gesprek met: Ronald Corte

Spelersprofiel:

Naam: Ronald Corte

Geboortedatum: 03-02-1966

Voetbalperiode

Seizoen 84/85 tot en met 87/88 Zuid-Eschmarke; Seizoen 88/89 tot en met 89/90 Heracles ‘74; Seizoen 90/91 tot en met 96/97 STEVO; Seizoen 97/98 tot en met 19/20 Zuid-Eschmarke en Seizoen 20/21: PW.

Voetbalposities:

Bij Zuid-Eschmarke: centrale middenvelder; Bij Heracles: rechtsbuiten, rechtshalf en rechtsback; Bij STEVO: rechtshalf en rechtsback; Bij Zuid-Eschmarke: laatste man en Bij PW: middenvelder en laatste man.

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Wanneer ik precies ben gestopt in een selectie elftal weet ik niet. Ik werd assistent trainer en daarna hoofdtrainer, maar moest door blessures of schorsingen nog wel eens meedoen met het 1e elftal van Zuid-Eschmarke (Als invaller ha, ha, ha). De groep was niet zo groot dus vandaar. Wel een mooie groep en een fantastische tijd.

Mis je het voetbal?

Ja, best wel. Hoewel ik nu nog recreatief speel, maar vooral de trainingen, het toewerken na de zondag en dan moest het natuurlijk gebeuren. De wedstrijd spanning (gezonde) mis ik dus wel.

Wat is je mooiste herinnering?

Het allermooiste was het kampioenschap met STEVO in het seizoen 93/94. Toen werden we ook landskampioen van de zondag amateurs. Tegenstanders waren Meersen en Tonegido. We wonnen uit van Meersen. Speelden thuis gelijk tegen Tonegido. Vervolgens speelden we thuis tegen Meersen, die mochten we niet verliezen. Na 88 minuten stond het 0-2. Na 90 minuten + blessure tijd stond het 2-2. De beker stond al klaar voor Meersen, maar die werd snel weer ingepakt ha, ha, ha! We wonnen vervolgens uit van Tonegido, toen waren we landskampioen. Wat was het een feest in Geesteren toen we ’s nachts terugkwamen. Het duel tegen Katwijk verloren we uit met 2-0 en wonnen we thuis met 3-2. Helaas geen algeheel Nederlands kampioen. Met Heracles nog tegen Real Madrid gespeeld met spelers als Hierro, Butragueno, Sanchez, Camacho, Schüster en trainer Leo Beenhakker.

Hoe zou je jezelf als speler omschrijven?

Ik was hard en snel en kon me goed vastbijten in een tegenstander. Ik speelde rechtsback maar kwam er geregeld overheen. Ook al omdat we bij STEVO met 2 spitsen speelden, dus de back stond toch naar  binnen geknepen.

Ben je liever trainer of speler?

Speler!

Heb je, met de kennis van nu, alles eruit gehaald als speler?

Nee, denk het niet.

Hoe verliep de overstap van Zuid- Eschmarke naar SC Heracles’74?

Ik heb eerst 3 maanden meegetraind en een oefenwedstrijd gespeeld. Toen kon ik op amateur basis naar Heracles. Ik ging van twee keer trainen in de week na vijf keer trainen in de week. Dus de belasting ging fors omhoog, dat was wel wennen. Zuid-Eschmarke speelde 5e klasse TVB en toen ging ik naar Heracles in de 1e divisie.

Hoe verliep de overstap van SC Heracles’74 naar STEVO?

Dat ging wel goed. Ik kwam bij een prachtige club met een mooie accommodatie en een fantastische groep. Ik heb er een schitterende tijd gehad.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Op voetbalgebied ben ik alleen nog speler. Ik werk bij Wouter Witzel. Ambities weet ik zo niet. Wensen is gezond blijven, maar dat geldt voor iedereen.

Wat is jouw top 3 van beste amateurs; waar je mee-of tegen gespeeld hebt?

Bij STEVO hadden we een hele mooie en goede groep. Ik heb er met veel samengespeeld die het verschil konden maken, maar die konden ook goed functioneren omdat de andere spelers zich ondergeschikt maakten voor het team. Verder liepen er bij de andere clubs ook genoeg rond. Dus ik noem geen namen dan doe ik ook niemand te kort.

Wat is je mooiste herinnering aan een trainer?

Ik heb diverse trainers gehad en zal met elke trainer wel een mooie herinnering hebben meegemaakt. Maar met Epi Drost, dat was speciaal. Hij schoot van 16 meter op de goal. Marcel Beernink was keeper (geweldige keeper). Epi schoot hem in de kruising. Marcel zei; dat lukt je niet weer. Zegt Epi, waar wil je hem hebben dan? Marcel zegt de andere kruising. Wat dacht je? Bam, Epi schiet hem er vast in de kruising in. Geweldig toch!

Wat was je mooiste sportpark?

De Peuverweide van STEVO.

Had jij een bijnaam?

De terriër/pitbull van STEVO.

Wat was jouw specialiteit?

Ik kon de hele rechterkant bespelen. Rechtsback en hup er dan weer overheen. Geweldig vond ik dat. Helemaal als er ook nog eens uit gescoord werd.

Hoe heb je het opheffen van Zuid-Eschmarke beleefd?

Pijnlijk, het was een grote klap. Ik ben er 47 jaar lid van geweest, dus dan doet het wel pijn als de club ophoudt te bestaan.

Waar moet een goede verdediger, volgens jou, aan voldoen?

Hij moet het spel goed kunnen lezen om de juiste keuze te maken. Je ziet veel verdedigers, die alleen met hun eigen man bezig zijn en dan te laat zijn om te reageren op wat er om hun heen gebeurd. Paar meter meer naar links of rechts kan al genoeg zijn, om soms het gevaar er direct uit te halen.

Wat is jouw advies aan de talentvolle spelers van nu?

Goed luisteren naar de ervaren spelers, die advies willen geven (al hebben ze niet altijd gelijk). Houd voor altijd het positieve erin, ook al is dat niet altijd gemakkelijk. Ook jij maakt fouten, blijf jezelf ontwikkelen.

Wil je nog iets kwijt?

Ik hoop dat iedereen weer kan doen wat hij wil doen, zonder beperkingen. Maar vooral dat iedereen gezond blijft.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer