Rob Hoekschop in gesprek met: Xander ten Hove

Spelersprofiel:

Xander ten Hove, 16-10-1978

De Zweef 1997-2004; DETO 2004-2009; De Zweef 2010; DETO, 2010-2012 en De Zweef 2012-2014

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Nadat ik op m’n 35ste met De Zweef het kampioenschap behaalde en het jaar erop een studie voor mijn werk ging volgen waardoor ik maar 1x in de week zou kunnen trainen heb ik besloten definitief met selectievoetbal te stoppen.

 

Omschrijf jezelf eens als speler?

In mijn jongere jaren een dynamische middenvelder die het spel naar zich toe trok en ook veel in de 16 van de tegenstander te vinden was. Later een echte ‘6’ waar de opbouw begon, zorgde voor balans en probeerde de ritme van de wedstrijd te bepalen.

Wat was jouw specialiteit?

In mijn jongere jaren had ik als middenvelder een behoorlijk rendement (doelpunten, assists). Op later leeftijd een leider in het veld die de ritme van de wedstrijd bepaalde, voor balans zorgde maar ook voetballend z’n steentje bijdroeg.

Wat is je mooiste herinnering?

De kampioenschappen met de Zweef en DETO. De meest unieke herinnering is toch de helikoptervlucht van Utrecht naar Wierden om zo toch de nacompetitiewedstrijd tegen SVZW te kunnen spelen.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik ben binnen FrieslandCampina verantwoordelijk voor een investeringsportfolio om de fabrieken van een bepaald netwerk toekomstbestendig te houden. Dat wil zeggen in samenwerking met collega’s opstellen van een meer jaren portfolio en met mijn team zorgen dat de projecten uit het portfolio ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. Wat betreft voetbal zit ik bij De Zweef in de technische commissie en ben verantwoordelijk voor de senioren selectie teams. Dus aanstellen trainers, selecties samenstellen en overige randzaken organiseren zodat de teams optimaal kunnen presteren.

Over welke eigenschappen dient een goede middenvelder, naar jouw mening, te beschikken?

In ieder geval comfortabel aan de bal en sterk/slim in de duels. Daarnaast is veel afhankelijk van zijn rol in het team. Het belangrijkste is wat mij betreft dat een middenveld complementair aan elkaar is.

Wat is jouw top 3 van amateurs, waar je mee of tegen gespeeld hebt?

Een hele lastige vraag omdat ik met en tegen zoveel goede voetballers heb gespeeld. Ik kan dan ook niet echt kiezen. Spelers waar ik altijd een zwak voor heb gehad zijn de voetballers die naast hun voetballend vermogen iets bijzonders aan een team gaven, zowel binnen als buiten het veld. Dan kom ik uit bij Niels Kolkman, Jan Herm Zomer en Arjen Pastink. Alle 3 zijn unieke persoonlijkheden die op hun geheel eigen wijze een mooie bijdrage aan het team gaven.

Heb je het maximale eruit gehaald?

Dat denk ik niet. Destijds in de jeugd bij FC Twente zelf gekozen om niet naar de senioren te gaan maar een studie op te pakken. Ook in mijn tijd bij DETO kon ik naar clubs die op dat moment nog net een treetje hoger speelde maar doordat ik me zo goed thuis voelde bij DETO heb ik dat nooit gedaan.

DETO of De Zweef?

Zonder meer de Zweef omdat ik daar vanaf m’n geboorte rondloop. Mijn vader heeft er jaren gespeeld, mijn broer speelt er en daarnaast is mijn opa 1 van de oprichters van de club. Neemt niet weg dat ik me heel erg thuis voelde bij DETO.

Wat is jouw mooiste herinnering aan een trainer?

Niet echt 1 herinnering, maar ik kijk met een heel goed gevoel terug naar mijn jaren met Anton Wennemers als hoofdtrainer. Zijn gedrevenheid, warme persoonlijkheid en zijn diepe intrinsieke echte wil om te winnen werkte bij mij enorm aanstekelijk. In de voorbespreking zat hij al midden in de wedstrijd, echt uniek!

Had jij een bepaald bijgeloof/ritueel voor de wedstrijd?

Nee, dat had ik niet.

Had jij een bijnaam?

Niet echt, ze noemde me wel meestal Hové.

Speelde je liever op zaterdag of op zondag?

Maakte me niet zoveel uit. Je past je weekend erop aan.

Wat is het grote verschil tussen het zaterdag- en zondagvoetbal?

Je merkte met name dat er op de zaterdag meer publiek aanwezig was en ook meer derby’s of wedstrijden met een lange historie.

Wat was het mooiste sportpark?

VVOG in Harderwijk vond ik altijd wel wat hebben. Het hoofdveld ligt in een soort kuil.

Wat was je mooiste goal?

Voor DETO thuis tegen SDVB Barneveld. Ik veroverde de bal op zo’n 25 meter van de goal en met een stift verschalkte ik de keeper. Met dat doelpunt werd het 2-1 wat uiteindelijk ook de eindstand bleef.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Dat je er met talent alleen niet komt. Ik hoop dat ze beseffen in welke bijzondere situatie ze zich bevinden. En bovenal hoop ik dat de jeugd elke dag met plezier en volle overgave op het veld staat ondanks alle afleidingen wat ze tegenwoordig hebben.

Heb je nog ergens spijt van?

Ik heb prachtige tijden bij de Zweef en DETO meegemaakt en heb absoluut geen spijt dat ik andere clubs in die tijd heb afgewezen. Achteraf had ik wel na 4 jaar voetballen in de jeugd bij FC Twente mezelf minimaal 1 jaar in de senioren moeten gunnen om goed in te kunnen schatten of ik dat niveau wel/niet aan had gekund. Ik zal nu nooit weten of ik ook op dat niveau mee had kunnen komen.

Wil je nog iets kwijt?

Nee hoor. Succes!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer