Marit Zander en Jette Kuipers: “Kampioen worden met Apollo 8 dat zou mooi zijn”

Foto: Apollo 8

Na het vertrek van Kim Klein Lankhorst heeft Apollo 8 met de komst van Marit Zander en Jette Kuipers snel gehandeld en heeft haar selectie compleet. Verheugd Marit en Jette om bij de nummer twee van het afgelopen seizoen te spelen?

M: Ja, ik heb er enorm veel zin in!

J: Ik heb er heel veel zin in om volgend seizoen onderdeel te mogen zijn van Apollo dames 1. Ik wil met dit team strijden om de hoogst haalbare prijzen, en mezelf door ontwikkelen tot een profvolleybalster.

Foto: Apollo 8

Wat gaf bij jullie de doorslag om voor Apollo 8 te kiezen?

M:Vanaf de mini’s speel ik al bij Apollo 8 en had ik het doel om in Dames 1 te spelen waardoor de keuze voor mij niet moeilijk was.

J: Apollo 8 kan mij veel ontwikkelingsmogelijkheden bieden. Ik vind het een mooie club om voor uit te komen en te gaan strijden met een team dat afgelopen seizoenen meespeelde om de prijzen.

Marit, jij komt vanuit de eigen jeugdopleiding, dus geen onbekend terrein?

Dat klopt. Vanaf mijn 7e ben ik begonnen bij Apollo 8. Ik heb daar de hele jeugdopleiding bij Apollo 8 doorlopen. Naast de trainingen bij Apollo 8 heb ik ook 5 jaar bij het RTC Almelo getraind. Apollo 8 is voor mij een hele gezellige vereniging met een mooie ambitie waar het opleiden van jeugd een belangrijk speerpunt is en ik mij echt thuis voel.

Maar jij Jette komt van Talentteam Papendal dus jij hebt al mogen ruiken aan dit niveau. Een voordeel?

Zeker is dit een voordeel, ik weet welk niveau me te wachten staat.

Maar vertel eerst eens even wat jullie naast het volleybal nog meer doen. Misschien nog op school?

M: Op dit moment zit ik in het laatste jaar van de middelbare school op ’t Noordik in Almelo en doe eindexamen. Natuurlijk vind ik het ook leuk om met vrienden en familie leuke dingen te doen.

J: Naast het volleybal ben ik nu bezig met de opleiding onderwijsassistent.

Terugkijkend op de afgelopen twee seizoenen. Jij Marit hebt misschien weinig in competitie verband gespeeld maar jij Jette, zij het in afslankende vorm, wel. Hoe kijken jullie daar op terug?

M: Helaas heb ik dit seizoen maar 1 wedstrijd met dames 2 mogen spelen en toen werden vanwege de toename van het aantal corona besmettingen de competitie stop gezet. Ik heb geluk gehad dat ik vanaf december 2020 al mocht meetrainen bij Dames 1. Een enkele wedstrijd heb ik nog een invalbeurt gehad. Hierdoor heb ik dit jaar al kunnen proeven aan de sfeer bij Dames 1.

J: Ik kijk heel positief terug op de afgelopen jaren waarbij ik uitkwam voor het Talentteam, ik heb er super veel geleerd en heb zin in de nieuwe uitdaging.

Hoe voelde spelen zonder publiek, Jette?

Het voelde stil, je mist toch echt wel het publiek dat nog zorgt voor extra sfeer en de spirit in het team.

Wat voor typespeelsters zijn jullie?

M: Ik ben een enthousiaste speelster die heel veel wil leren en hard wil werken.

J: Ik ben een erg fanatieke, gedreven en enthousiaste speelster.

Op welke plekken spelen jullie het liefst?

M: Mijn positie in het veld is spelverdeelster.

J: Mijn positie waarvoor voor ik bij Apollo 8 uit ga komen is Passer- Loper, dit is ook de positie die ik het leukst vind omdat je alle basisonderdelen doet op deze positie.

Verwachten jullie veel concurrentie?

M: Jazeker. Dit is mijn eerste seizoen dat ik Eredivisie ga spelen. Mijn concurrent Fleur Meinders, die ook spelverdeler is, speelt al meerdere jaren in de Eredivisie. Dit seizoen hoop ik veel van Fleur te leren.

J: Tuurlijk verwacht ik concurrentie, maar dit zet mij ook weer scherp.

Hoe kijken jullie tegen de trainersstaf aan met o.a. de broers Oosting?

M: Afgelopen jaren heb ik al regelmatig mee mogen trainen bij Dames 1 waardoor de broers Oosting geen onbekenden voor mij zijn. De manier van trainen vind ik fijn.

J: Ik hoop dat ik veel van de gebroeders Oosting kan leren, ze zijn gedreven in de ontwikkeling van talenten. Zo zie je dat er meerdere speelsters van het Talentteam in de afgelopen jaren ook overgekomen zijn naar Apollo.

Hebben jullie al kennis gemaakt met de overige selectiespeelsters en hoe ging dit (ouwe jongens krentenbrood)?

M: Afgelopen seizoen heb ik al met de dames getraind en ik heb ook al veel geleerd van de dames. Het is een heel leuk team.

J: Ik heb nog geen kennis gemaakt met de selectiespeelsters. Ik ken al wel een aantal meiden waar ik mee heb gespeeld bij het Talentteam.

Toch even terug naar het begin. Jij Jette begon bij Dynamo in Tubbergen en ging toen naar Talentteam. Een bewuste keus?

Dit was een zeer bewuste keus, toen ik de kans kreeg om me verder door te ontwikkelen op Papendal , en in te stappen in een fulltime trainingsprogramma en aan te sluiten bij het Nationaal team van mijn leeftijd, heb ik deze kans met twee handen gegrepen. Bij Dynamo Tubbergen speelde ik 1e divisie en op Papendal kreeg ik de kans om bij het Talentteam Eredivisie te gaan spelen op jonge leeftijd.

Maar jij Marit bleef “gewoon” in Borne. Ook een bewuste keus?

M: Het is zoals eerder aangegeven altijd mijn doel geweest om in Dames 1 te spelen. Op het moment dat ik gevraagd werd hoefde ik hier natuurlijk niet lang over na te denken.

Al verwachtingen voor het komend seizoen, want volgens mij moet er een keer een eind komen aan de hegemonie van Sliedrecht Sport toch?

M: Na het behalen van de beker is nu ons doel om ook de nummer 1 van Nederland te worden.

J: Ik hoop dat we Nederlands kampioen gaan worden en er zo een eind gaat komen aan de hegemonie van Sliedrecht Sport. En net zoals afgelopen seizoen weer de beker te veroveren en een ticket te halen voor Europees volleybal.

Regio Twente is landelijk gezien sterk vertegenwoordigd bij het dames volleybal. Kunnen jullie een reden aanwijzen?

M: Het competitieniveau in het oosten van Nederland is hoog. Daarnaast hebben we goede trainers bij de verenigingen en het RTC in Almelo geeft hier zeker ook een belangrijke bijdrage aan. Deze combinatie maakt dat regio Twente goed is vertegenwoordigt.

J: Misschien wordt hier in deze regio extra aandacht besteed aan talenten. Zoals bij RTC Almelo waar talentvolle speelsters extra trainingsuren kunnen maken.

En waarom lukt het dan bij de heren niet, denken jullie?

M: Misschien heeft dat te maken met dat we minder heren teams hebben dan dames teams.
J: Gemiddeld de meeste jongens in onze buurt gaan op voetbal. Maar daar zullen ongetwijfeld ook wel talenten bij zitten voor de volleybal.

Nog aan andere sporten gedaan?

M: Ik ben begonnen met turnen bij Borne ’28. Doordat de turntraining samen viel met de volleybalwedstrijden moest ik kiezen tussen volleybal of turnen. Het is dus volleybal geworden.

J: Ja, ik heb ook vanaf jongs af aan in de selectie groep van Turnen gezeten. Maar uiteindelijk gekozen voor volleybal.

Wie zijn jullie grootste fans?

M: Dat zijn mijn ouders, zus en mijn oma. Ze kijken zoveel mogelijk wedstrijden.

J: Mijn ouders, ze doen er alles aan om mij de mogelijkheden te bieden om een profvolleybalster te worden.

Nog een ultieme wens?

M: Persoonlijk wil ik dit seizoen mij zo ontwikkelen dat ik een basisplek in dit team verover, met het team wil ik zoveel mogelijk prijzen pakken.

J: Mijn ultieme wens is om voor het Nationaal dames team uit te komen.

Foto’s Marit: Jan Bredewoud. Foto’s: Jette: Rudy Biekart

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer