Hans Kloosterman: “We proeven dat de stad en het bestuur weer trots is op de FBK Games. Dat voelt heel fijn”

Foto: Jaap Gönning

In 2020 viel ook de FBK Games ten offer aan de corona pandemie. Dit jaar was de organisatie er vroeg bij om met de Provincie en gemeente Hengelo om tafel te gaan zitten of het dit jaar, een jubileumjaar, wel door kon gaan. En Hans Kloosterman, met succes toch?

We zijn vroegtijdig gaan denken in scenario’s en wat die scenario’s financieel betekenen. Minder toeschouwers, minder sponsoren, hogere kosten als gevolg van testen en lagere hotelkamerbezetting.

Daar zijn we vervolgens met onze partners (Gemeente Hengelo, Provincie Overijssel en FBK Businessclub) mee in overleg gegaan. Daarnaast hebben we contact gelegd met het Ministerie van VWS, NOCNSF en Atletiekunie. Dankzij al deze partijen is er een basis gelegd om FBK Games 2021 (onze 40ste verjaardag) door te kunnen laten gaan.

Maar vooralsnog zonder publiek?

Er is op het moment van schrijven nog niks zeker, maar het lijkt erop dat we toch groen licht gaan krijgen om binnen de bestaande corona-regels (1,5 meter) en Testen voor Toegang, toch een deel publiek binnen te mogen laten.

Wanneer komt daar uitsluitsel over en hoe gaan jullie dat met een “go” organiseren?

We zijn helemaal voorbereid. Qua vergunningen met de Gemeente, qua kaartverkoop met onze ticketpartner en ook alle sponsoren houden we continu op de hoogte.

Welke bijzondere maatregelen moeten jullie treffen voor atleten, maar ook voor de pers?

Voor atleten best veel. We creëren een atletenbubble in onze hotels. Daar komt niemand anders binnen. Iedereen wordt getest. Het FBK terrein is straks ingedeeld in zones: 1 voor atleten, 1 voor de pers en 1 voor het publiek. Een beperkt aantal medewerkers kan switchen tussen de zones.

En ook hier wordt iedereen getest. Dat doen we al vanaf dag 1 van de opbouw. Veiligheid van onze medewerkers, vrijwilligers en alle andere betrokkenen staat voorop.

Jullie zijn één van de weinige grote evenementen, met uitzondering van het EK voetbal, die wel doorgaan. Hadden jullie een goed en beter verhaal?

Ja, wij behoren natuurlijk tot het sporterfgoed van Nederland, zijn een belangrijk kwalificatie-moment voor de Nederlandse atleten, en maken sinds vorig jaar deel uit van de World Athletics Continental Tour Gold. We konden en wilden geen twee keer achter elkaar cancelen.

Hoe reageerde de atletiekwereld, want het geldt voor vele Olympische atleten misschien ook wel een laatste cheque om te kijken hoe de vlag erbij hangt.

Voor Nederlandse en voor buitenlandse atleten staan deze FBK Games in het teken van de Olympische Spelen van Tokyo. Er zijn veel wedstrijden die niet door kunnen gaan, dus de behoefte aan onze wedstrijd is groot. Dat zien we ook aan het deelnemersveld. Dat is echt top dit jaar.

Maar vertel eerst eens even wie Hans Kloosterman is en wat hij naast het organiseren van de FBK Games nog meer doet of gedaan heeft.

FBK Games is de belangrijkste bijzaak in mijn leven. Met vrouw en dochters woon ik al bijna 25 jaar in Ambt Delden. Ik heb daarnaast een eigen bedrijf in vastgoedontwikkeling.

Hoe ziet op dit moment de organisatie bij jullie eruit?

Samen met Ellen van Langen sturen we een team aan van 6 tot 8 mensen, die zich bezighouden met atleten, de wedstrijdorganisatie, het stadion en de inrichting, de sponsorwerving en de communicatie. En verder zijn er zo’n 350 vrijwilligers, aangestuurd door 25 coördinatoren zonder wie een evenement als FBK nooit mogelijk zou zijn.

Foto: Jaap Gönning

Als ik Ellen van Langen en Jos Hermens zeg, wat zeg jij dan?

Twee collega’s met een enorme passie en drive voor topatletiek en voor de FBK Games, met wie ik heel fijn samenwerk.

Kun je al een paar toppers noemen die 6 juni naar Hengelo komen?

De nummer 1 in de wereld bij de vrouwen is al meer dan een jaar Sifan Hassan. En bij de mannen is dat Mondo Duplantis, de wereldrecordhouder Polstokhoogspringen. Met deze twee atleten komt dus echt het allerbeste naar Hengelo. Verder zijn we heel bij dat Dafne Schippers het weer zo goed doet. Ik persoonlijk zie echt uit naar haar race. Op 25 mei zullen we het hele deelnemersveld presenteren.

Foto: Jaap Gönning

Menig atleet heeft in het verleden in Hengelo zijn/haar persoonlijk record gebroken, maar ook een nationaal en een Europees of Wereldrecord gelopen. Kun je er een paar noemen zonder een ander tekort te doen?

Uit de oude doos: Edwin Moses, Carl Lewis, Haile Gebrselassie, Kenenisa Bekele, Eliud Kipchoge, Ellen van Langen, Nellie Cooman, Elly van Hulst en vele anderen.

En meer van deze tijd: Churandy Martina, Renaud Lavillenie, Dafne Schippers, Sifan Hassan, Maria Lasitskene, Irving Saladino en Sam Kendricks.

Is er op 6 juni uitsluitend een hoofdprogramma en geen bijprogramma ook al is er publiek toegestaan?

Omdat alleen topatletiek is toegestaan, hebben we een hoofdprogramma en een voorprogramma. In het voorprogramma organiseren we 5 onderdelen met vooral nationale toppers, die zich willen kwalificeren voor diverse toernooien.

Even terug naar het begin. Ik schreef al dat dit een jubileumjaar is, want het begon allemaal in 1981.

Ja, de eerste editie van de Fanny Blankers-Koen Games was in 1981.

Het had toen ook een andere naam.

Niet helemaal. In 1981 heetten we de Fanny Blankers-Koen Games (nog niet afgekort). In 1987 werd dit de Adriaan Paulen Memorial, vernoemd naar oud-atleet, verzetsheld en topbestuurder Adriaan Paulen. Toen Fanny Blankers-Koen in 1999 internationaal atlete van de eeuw werd, hebben wij besloten haar naam weer aan het evenement te verbinden, nu als FBK Games.

De echte internationale doorbraak kwam dacht ik in 1994 toen jullie de Grand Prix II status kregen en in 2003 opgewaardeerd werden tot Grand Prix I, mede, misschien wel dankzij, de vele wereldrecords die Haile Gbrselassie in Hengelo liep. Hoe is het met hem, hebben jullie nog steeds goede contacten met Mister Hengelo?

Jazeker! Haile is een paar jaar geleden nog op bezoek geweest bij ons, en zal nu op 4 juni aanstaande ook weer onze gast zijn tijdens onze digitale viering van onze 40ste verjaardag! Vanaf 15.00 uur live te volgen via onze website.

Het laatste wereldrecord dat in Hengelo gelopen is, is die van 31 mei 2004 van Kenenisa Bekele op de 5000 meter. Tijd om er op 6 juni verandering in aan te brengen?

Haha, zeker. Maar records breek je niet zomaar…

Eigen foto

2013 is denk een jaar met git zwarte bladzijde in het bestaan van de FBK Games. Wat heeft dat persoonlijk met je gedaan?

2013 was een heftig jaar, waarin we hard hebben moeten knokken voor het behoud van het FBK Stadion. Megalomane plannen van Joop Munsterman waar veel mensen achter aanliepen. Ik ageerde daarop, onder andere openlijk in de pers en op TV. Dat werd me niet in dank afgenomen. Ik ben FC Twente fan, stond langs de A1 de ploeg op te wachten na het kampioenschap. Maar toen schaamde ik me diep. Dat je later gelijk krijgt is een schrale troost.

Zijn de verhoudingen met de gemeente Hengelo weer zoals het behoort te zijn?

Op dit moment waait er een totaal andere wind door de gemeente. We werken weer echt samen. Als FBK helpen wij om Hengelo internationaal op de kaart te zetten. In de atletiekwereld zijn we echt een begrip. En lokaal willen we onze rol spelen in het verbinden en inspireren. Topsport als inspiratie voor kinderen (FBK Schoolatletiek) en volwassenen (FBK dubbele mijl). We proeven dat de stad en het bestuur weer trots is op de FBK Games. Dat voelt heel fijn”.

Wanneer zijn voor jouw de Games geslaagd. Als het eerste startschot valt en stilletjes hopen op een WR?

Ik ben niet zo bezig met wereldrecords. Voor mij gaat FBK om een dag topatletiek, waar mensen van genieten. Publiek dat enthousiast naar huis gaat, atleten die tevreden zijn over hun prestaties en blij zijn met de organisatie van de wedstrijd. En een hoge waardering van de kijkers thuis.

Dit jaar gaan we live in meer dan 75 landen. Dat is nieuw en best spannend. Als de TV-uitzending dan succesvol is, is dat misschien wel de ultieme beloning.

Ben je zelf een actieve sporter (geweest)?

Hoewel mijn postuur anders doet vermoeden, ben ik redelijk sportief. Ik fiets graag (racefiets), doe aan Yoga en fitness. Eigenlijk doe ik iedere week minstens 2 keer aan sport. Maar ik blink nergens in uit. Ook nooit geweest. Dus dat organiseren is een beetje compensatiegedrag (haha).

Nog een ultieme wens?

We hebben vanaf 2013 best veel onrustige jaren gehad, waarin er altijd geknokt moest worden voor het voortbestaan van de FBK Games. Financieel vaak niet gemakkelijk. Dit jaar laten we zien dat we ook onder heel moeilijke omstandigheden een topevenement kunnen neerzetten. Ik hoop dat dat de opmaat is naar rustiger vaarwater. Meer stabiliteit en vertrouwen. Daar zijn we als organisatie wel aan toe. En hebben we mijns inziens ook wel een beetje recht op.

Overige foto’s: sportfoto-oost.nl/Ron Jonker

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer