Tom Brinkman speelt vanaf eerste editie Jumping Schröder Tubbergen dubbelrol

Als stalruiters van de BWG Stables opperden Tom Brinkman en Jesper Romp het idee om op de fraaie accommodatie in Tubbergen een heus springconcours te realiseren. Hoewel ze ondertussen al enkele jaren een eigen bedrijf bestieren, zijn beiden nog steeds verantwoordelijk voor de organisatie van Jumping Schröder Tubbergen.

“Het plan ontstond, toen we met Gerco Schröder bij de Global Tour in Valkenswaard waren”, verklaart Tom Brinkman het ontstaan van het evenement. “Op de springwei in Tubbergen hebben we het parcours van Valkenswaard nagebouwd en de broers de suggestie gedaan er een keer een concours te houden. Dat vonden ze goed, als we het allemaal zelf zouden regelen.”

Eendjes in het water
In 2014 begon de eerste editie voortvarend. “Maar op vrijdag zwommen er zelfs echte eendjes in het water op het terrein, zoveel regen viel er. We konden niet anders dan de wedstrijd afbreken. Het jaar erop wisten we dat we in elk geval de bodem beter in orde moesten hebben. De broers Schröder lieten daarom een eb- en vloedbak van 3000 vierkante meter aanleggen, met een volledige infrastructuur aan stroom, toiletten, verhardingen en wasplaatsen. Nu kan het regenen wat het wil, maar het concours kan doorgaan.”

“De jongens, Jesper en ik zijn natuurlijk wel overal geweest en wisten wat we wilden. Er is een goed secretariaat en veel mensen uit de buurt zijn er bij betrokken. We hebben prima vrijwilligers om ons heen.”

Brinkman, zelf in 2015 met Upgrade tweede in de Grote Prijs achter Willem Greve, vindt zijn dubbelrol als ruiter én organisator best lastig. “Dat was het zeker toen we nog een landelijk concours waren. Nu het internationaal is, geeft dat meer rust. Het is hectisch op de dag dat iedereen aankomt, maar daarna heb je eigenlijk alleen nog te maken met het publiek dat komt. Als het eenmaal aan de gang is, loopt het voor de rest vanzelf. Vooraf is het wel gruwelijk veel werk. Maar dat doen we met veel plezier, omdat we zien dat iedereen echt van het concours geniet en graag komt kijken. Mijn buurman bijvoorbeeld komt nooit op een concours, maar wel bij Jumping Schröder.”

Net als vorig jaar gooide ‘corona’ ook dit jaar roet in het eten en werd het evenement opnieuw van de agenda geschrapt. “Als het hopelijk binnenkort weer mogelijk wordt wedstrijden als die van ons te organiseren, kunnen we misschien altijd nog een keer een Grote Prijs over 1,40 meter houden. En anders kijken we vol goede moed uit naar volgend jaar.”

Fotobijschrift
Tom Brinkman, hier met Kentucky, bestiert al vier jaar samen met zijn vrouw Emma Clark zijn eigen bedrijf TB Stables op het erf van Ans en René Schlichter in Tubbergen.

Foto’s: (C) Kiek4Fun en Willem Pfeiffer (www.hippischtwente.nl)

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer