Pluvius regeert boven De Vossenbos

Elize van de Mheen op weg naar de zege bij de young riders. Foto © Ashley Claus/Claus Close Up

Op een dag dat Pluvius met harde hand regeerde boven de Vossenbos in Wierden, werden de organisatoren van het Dutch Youngster Festival gedwongen over te schakelen op plan B. De twee geprogrammeerde rubrieken om de Grote Prijs, voor junioren en young riders, werden in de agenda gewisseld voor de proeven in de Small Tour van vrijdag.

Het betekent dat bijna de hele vrijdag, vandaag, in het teken staat van de strijd om de Grote Prijs. Die wordt dan achtereenvolgens verreden voor de junioren, young riders, children en ponyruiters. Daarvoor komen nog eerst de children en ponyruiters voor de Small Tour in actie.

Wedstrijdleider Marinus Vos (foto) over het besluit: “Het was beter vandaag rubrieken af te werken met minder hoge hindernissen, die minder kracht van de combinaties vereisten. Het duurde nu vrij lang voordat het water van het terrein weg was en daarom kozen we liever voor lichtere proeven.” Na een pauze van twee uur kon het sein ‘water redelijk meester’ worden gegeven en het gewijzigde programma worden hervat. De chefs d’équipe van de deelnemende landen toonden volop begrip voor de beslissing.

Foto © Willem Pfeiffer/Hippisch Twente

Young riders
De slotrubriek voor young riders voor de Small Tour over 1,40 werd beheerst door Nederlandse ruiters. Elize van de Mheen (foto intro) zegevierde met haar negenjarige schimmelruin Helloo B (v. Berlin), voor Mel Thijssen op de elf jaar oude donkerbruine merrie Cortolana (v. Catapult 7) en Jeffrey Schmitz met zijn acht lentes tellende schimmelhengst Carneol L (v. Cardento 933). Ook Iris Hakvoort met de negenjarige schimmelruin en Hessel Hoekstra met de een jaar jongere vosruin Irocco Blue S (beide v. VDL Zirocco Blue) eindigden voorin de uitslag. Ze werden respectievelijk vijfde en achtste.

Junioren
Vier Nederlandse combinaties eindigden in de top vijf in de rubriek over 1,35 meter voor de Small Tour bij de junioren om de Bouwbedrijf Hofman Prijs. Maar stuk voor stuk moesten ze hun meerdere erkennen in de Belg Tristan Guisson met Corrychella van ter Hulst. Jenna Everse kwam op 1,06 seconde met de tienjarige schimmelhengst Grodino (v. Eldorado van de Zeshoek) het dichtst bij de winnaar in de buurt. Liesje Vrolijk volgde als nummer drie met de elfjarige donkerbruine hengst Farfan M (v. Cantos). De amazone uit Almen legde voor haar rit nog eerst het eindexamen Engels af aan het Center for Sports and Education (CSE) in Zwolle.

Mila Everse werd vierde met de negenjarige bruine ruin Heldorado (v. Eldorado van de Zeshoek) en Yannick Janssen van Grunsven vijfde met de twaalf jaar oude schimmelhengst Eloma’s Blue SFN (v. Mr. Blue). Thijmen Vos verzekerde zich in eigen omgeving van de zevende positie met de betrouwbare vijftienjarige bruine ruin Calgary 56 (v. Carinjo).

Children
Met een derde plaats was Britt Schaper op haar negenjarige schimmelruin Bad Boy (v. Zilverstar) donderdag de beste Nederlandse deelnemer in de rubriek voor children in de Big Tour om de Ensink Catering Prijs. De overwinning in de wedstrijd over twee fasen (1,30 meter) ging naar de Engelsman Robert Russell met Bally Robin. Daan Adams klasseerde zich als zesde met de negenjarige bruine merrie Ginette van de Kempenhoeve (v. Non Stop).

Quinten ter Harmsel legde met de dertienjarige bruine ruin Dorus (v. Sam R) beslag op de vierde plaats op het traject voor de Small Tour over 1,25 meter om de Baan Twente Prijs. Jersey Kuijpers werd achtste met de tienjarige bruine merrie Alice du Wonderland JKHZ (v. Aristo) en Daan Adams stuurde de veertien jaar oude zwarte ruin Cherokee (v. No Limit) naar de achtste plek. De zege was voor de Spanjaard Carlos Borho Giron met Eberlin M.

Ponyruiters
De ponyruiters kwamen donderdag slecht een keer in actie en reden direct een twee fasenparcours over 1,30 meter voor de Big Tour. Van de Nederlandse ruiters veroverde alleen Renske van Middendorp een plekje in de top tien. Ze werd gedeeld negende met haar tienjarige schimmelmerrie Jolly.

Behalve vier keer een rubriek om de Grote Prijs staat voor vrijdag een proef in de Small Tour voor zowel de children als de ponyruiters op het programma. Een optimistische Marinus Vos tot slot: “De weersprognoses voor de komende dagen zijn prima. We verwachten dat de regen nu wel ongeveer op is.”

Zie ook www.dutchyoungsterfestival.com

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer