Martin Reesink: “”Knap wat we in dit Coronajaar hebben neergezet, prijzen pakken in finales is altijd extra spannend”

Afgelopen seizoen was voor de dames van het Bornse Apollo 8 een seizoen om niet snel te vergeten. Ze wonnen de beker, maar kwamen in de strijd om de landstitel nog te kort tegen favoriet Sliedrecht Sport. Heb ik teveel gezegd…….?

Martin Reesink, voorzitter: “Knap wat we in dit Coronajaar hebben neergezet, prijzen pakken in finales is altijd extra spannend. Mooi en leerzaam jaar”!

Hoe kijken jullie als bestuur/technische staf terug op dit niet normale competitieverloop in verband met corona?

Bart Oosting D1: “Wij kunnen met een positief gevoel terug op dit seizoen. Wij zijn enorm dankbaar dat wij afgelopen seizoen, dan wel in aangepaste vorm, hebben kunnen spelen. We wisten voor de start van de competitie dat het een seizoen zou gaan worden van onverwachte momenten en daarop moeten aanpassen. De voorbereiding was wat dat betreft een voorbode”.

“We moesten het schema verschillende keren omgooien omdat we bijvoorbeeld niet in rood gekleurde gebieden in België mochten spelen. Als je dan gezien de situatie toch je hobby en passie mag uitoefenen dan kunnen we daar alleen maar dankbaar voor zijn”.

Vanaf welk moment mocht er weer volop door de dames getraind worden?

Bart Oosting D1: “Dat moment was in de tweede helft van december. Al met al kwam dat redelijk onverwacht. We trainden op dat moment in groepjes van maximaal 4 speelsters. Binnen 2,5 week moesten we wedstrijd klaar zijn. Dat was even schakelen, maar voelde ook als een bevrijding omdat we eindelijk weer wedstrijdgericht konden gaan trainen. Uiteindelijk is het spelen van wedstrijden toch waarom we zoveel trainingsuren maken”.

Hadden jullie direct het gevoel van “wij gaan hoge ogen gooien”?

Bart Oosting D1: “We wisten dat we een sterke selectie hadden. Maar wisten ook dat we tijd nodig hadden om als team te groeien. De eerste wedstrijd speelden we twee sterke sets tegen Eurosped. Maar aan het einde van set 3 kwam er zand in de motor. Helaas kregen we de motor tijdens deze wedstrijd niet meer aan de praat. Dit in onze ogen onnodige verlies daar waren we best even teleurgesteld over. Vanaf dat moment is de lijn omhoog ingezet en hebben we stappen gemaakt in met name stabiliteit. We leerden om de rust te bewaren als het even een aantal punten minder goed liep. Hier konden we in verschillende wedstrijden op terugvallen waardoor de prestaties constant waren”.

Heeft het team nog last gehad van dames of stafleden die getroffen zijn door het virus?

Martin Reesink, voorzitter: “Volop getest en er goed doorheen gekomen. Wel dat we soms een wedstrijd moesten verzetten”.

De beker kende een verrassende ontwikkeling door het uitschakelen van Sliedrecht Sport, maar echt gemakkelijk hadden jullie het ook niet?

Bart Oosting D1: “De beker is voor geen enkel team een makkelijk toernooi. Iedere wedstrijd is er weer de druk dat je moet winnen. Een misstap betekent simpelweg uitschakeling terwijl we als doel hadden om in dit seizoen een prijs te pakken. De eerste wedstrijd tegen Setup speelden we geen goede wedstrijd. We stonden 2-0 voor en dat was het moment dat Setup alles of niets ging spelen. Het werd 2-1 in sets en dan wordt het een wedstrijd op mentaliteit.

Het mooie volleybal dat we graag willen spelen is er dan niet meer bij. Maar zoals gezegd op zo’n moment telt maar 1 ding en dat is een ronde doorkomen en dat hebben we gedaan. Over de hele wedstrijd gezien een verdiende overwinning. Een dag later troffen we in Zwolle een tegenstander die maar 1 doel had en dat was pieken. In de competitie hadden zij geen kans meer om de play-offs te halen. De bekerfinale halen was de enige mogelijkheid om in dit seizoen nog een prijs te kunnen winnen.

Zwolle heeft een ervaren team met een aantal speelsters die al jaren in de Eredivisie spelen. Het was een ongelofelijk spannende wedstrijd waarbij we uiteindelijk best een redelijk niveau haalden. De finale was een wedstrijd die bol stond van de spanning. Ze zeggen finales spelen dat moet je leren. Wij zijn ervan overtuigd dat dat klopt. Ook na afloop van deze wedstrijd denk ik dat wij terecht als winnaar van het veld stapten”.

Even terug naar 1968 het ontstaan van volleybal in Borne. Was daar behoefte aan?

Martin Reesink, voorzitter: “Zeker, een aantal fanatiekelingen wilden graag volleyballen. Nico Gerritsen is een man van het eerste uur en nog steeds actief in de vereniging”.

De naam Apollo 8 deed menigeen op het verkeerde been zetten, want ze dachten dat het over het achtste team ging. Maar de naam is welbewust gekozen.

Martin Reesink, voorzitter: “Haha, in 1968 ging Apollo8 naar de maan, een droom werd werkelijkheid, een ambitie werd waargemaakt. In onze kernwaarden vind je dat nog steeds terug: Vriendschap, Ambitie en Trots”.

Uit hoeveel leden bestond Apollo 8?

Martin Reesink, voorzitter: “Dat weet ik niet precies, maar gestart werd er met 3 teams”.

Werd er direct al om de punten gestreden of was alles voorlopig recreatief?

Ingrid Oude Vrielink: “1e jaar deed 1 Heren- , 1 Dames- en 1 Meisjesteam mee met de reguliere competitie. Jaar erop werden H1 en D1 ongeslagen kampioen, promotie naar de hoogste klasse in de onderafdeling. Er werd dus zeker gestreden om de punten”.

Waren er wel leden die een beetje verstand hadden van regels reglementen?

Martin Reesink, voorzitter: “Jazeker die waren er zeker bij”.

Als ik het goed heb begonnen jullie met een meisjesteam en een dames en herenteam. Maar dat was van korte duur.

Ingrid Oude Vrielink: “Klopt, 5 jaar later waren er al 14 teams”.

Jullie hadden volgens mij ook moeite om een goed tenue te vinden, maar vooral de kleur wisselde nog wel eens.

Martin Reesink, voorzitter: “Haha, dat heeft zich nu mooi ontwikkeld”.

Waaruit bestaat nu de nieuwe huisstijl en is die al helemaal doorgevoerd?

Martin Reesink, voorzitter: “Huisstijl is helemaal Apollo8, met ons logo. Volledig doorgevoerd in al onze uitingen”.

Jullie hebben een enorme lijst van ereleden. Zonder iemand tekort te doen, noem er eens een paar.

Martin Reesink, voorzitter: “Daar wil ik eigenlijk geen keuze in maken, allemaal grote namen binnen de vereniging, maar als je erom blijft vragen noem ik Wolter van Tarel is onze ere-voorzitter. Recent is een erelid overleden, Harrie Lentfert, we hebben er nog bij stilgestaan in de wedstrijd van ons D1 tegen Set-up, want ook daar is hij zeer actief geweest. Harrie heeft flink aan de ambitie van onze vereniging gebouwd op het technische vlak”.

Op dit moment hebben jullie ruim 600 leden en zijn misschien wel één van de grootste volleybalverenigingen in het Oosten van het land en misschien wel van Nederland. Dat schept natuurlijk veel verplichtingen zowel van de organisatie als van de leden volgens mij.

Martin Reesink, voorzitter: “Ja dat klopt helemaal. We hebben een bestuur en veel commissies, 250 vrijwilligers zijn actief in de vereniging. Bijvoorbeeld de technische commissie, sponsorcommissie, de sportcafé commissie, commissie communicatie en PR, D1 commissie, ICT commissie, wedstrijdsecretariaat en beheerders sporthal”.

“We hebben een professionele jeugdopleiding met een sportcoach in dienst. We zijn zoals Nevobo dat noemt een “ Superclub”, hebben een ondersteunende taak richting andere verenigingen en trainers in de regio. Samen met Stichting Sporthal de Veste runnen we de hal en het sportcafé”.

“Vrienden van Apollo8 zorgen voor support van de vereniging, gaaf om te zien hoe die er telkens weer in slagen mooie zaken te steunen. Business Club Apollo8 heeft er mede voor gezorgd dat we financieel erin slagen op eredivisieniveau te spelen. Ook de kweekvijver geweest voor nieuwe professionaliteit binnen de vereniging, echt top”.

Hoe ziet Apollo 8 er organisatorisch er op dit moment uit en op welk niveau spelen de andere diverse teams?

Joyce Hulsman TC: “Apollo 8 heeft komend seizoen 6 herenteams, 13 damesteams en 5 recreantenteams. In de jeugd hebben wij 3 jongensteams, 12 meisjesteams en ongeveer 100 mini-leden. Door de omvang van onze verenging bieden wij, passend bij onze kernwaarden vriendschap, ambitie en trots, volleybal op verschillende niveaus aan. Wij hebben dus zowel prestatie- als breedteteams, waarbij wij zowel landelijk als regionaal spelen. Op die manier streven wij er naar ieder lid op zijn of haar niveau te kunnen laten spelen”.

Hoe is het met de jeugd? Klopt er al talent op de deur voor een stapje hoger?

Joyce Hulsman TC: Voor komend seizoen is Marit Zander (16 jaar) toegevoegd aan de selectie van dames 1. Zij heeft de hele jeugdopleiding binnen Apollo 8 doorlopen en dat zij deze stap nu kan maken is natuurlijk iets waar wij als vereniging trots op zijn. Ook stromen komend jaar een aantal talentvolle jeugdleden al door naar de senioren, waar zij in de 3 e divisie of topdivisie gaan spelen”.

“Daarnaast is Roos Grooters (14 jaar) geselecteerd voor het Nederlands team voor meisjes onder de 16 jaar. Roos speelt in meisjes B1 bij Apollo 8. Een aantal jongens van Apollo 8 waren uitgenodigd om deel te nemen aan de selectietrainingen voor de Nederlandse jeugd jongensteams en hebben zich voor de toekomst daar mooi in de kijker kunnen spelen”.

“Naast talent heeft Apollo 8 ook oog voor de behoefte van de jeugdleden uit onze breedteteams. Het afgelopen seizoen is er voor het eerst een extra training voor deze leden aangeboden”.

Als ik kijk naar de samenstelling van dames 1, dan zie ik veel talent uit eigen kweek en eventueel aangevuld uit de directe omgeving (Marit Zander en Jette Kuipers). Blijven jullie dat ook als uitgangspunt houden?

Martin Reesink, voorzitter: “Het is helemaal ons idee om vanuit onze eigen opleiding talenten de kansen te geven om door te groeien. Vanuit onze kernwaarden Vriendschap, Ambitie en Trots past dat ook helemaal. D2 speelt bij ons in de topdivisie en dat is natuurlijk geweldig, want zo kunnen we spelers opleiden”.

Ook hebben de gebroeders Oosting voor langere tijd bijgetekend. Een zekerheitje?

Martin Reesink, voorzitter: “Niets is zeker in deze wereld, maar we bouwen er samen aan om de ambities die we hebben met D1 van Apollo8 te gaan waarmaken. Dat geeft iedereen energie”!

Toch weer even terug naar dames 1 het vlaggenschip van Apollo 8. Hoe wordt momenteel de tijd opgevuld tot dat er weer om de punten wordt gestreden?

Martin Reesink, voorzitter: “Met een uitgebalanceerd programma aan teambuilkding, trainingen voor team, individueel en op technisch vlak en natuurlijk krachttraining. Overigens in goede afstemming met de krachttrainer van Fysiotherapie praktijk Het Dijkhuis. Verder is het zo dat Jette en Marije ook trainen op Papendal bij jong Oranje. En Florien zit in de nationale selectie, en die dames hebben een stevig programma voor de boeg”.

Al doelstellingen voor het nieuwe seizoen gesteld?

Martin Reesink, voorzitter: “We mogen nog niet alles verklappen, maar we doen weer serieus mee”.

Hoe is het met de sponsoring of kan er nog iets bij?

Martin Reesink, voorzitter: “Zeker, dat is groeiende dankzij nieuwe pakketten en meer exposure nu D1 het zo goed doet. We kunnen nog zeker sponsoren gebruiken, zeker nu we ook de kans krijgen om in Europa mee te doen. Hoofdsponsor zoeken we nog steeds, we hebben zelfs nog een belangrijke plek open op het shirt van D1, dus als iemand interesse heeft dan horen wij dat graag. Business Club is jong en dynamisch en heeft een mooie mix en diversiteit aan leden, echt top hoe dat gaat.

En de PR?

Martin Reesink, voorzitter: “De livestream van wedstrijden is een groot succes, dat zal komend seizoen zich doorzetten”.

Nog een ultieme wens als Apollo 8?

Martin Reesink, voorzitter: “Dat we allemaal weer mogen volleyballen en elkaar ontmoeten!! Ooooh wat zien we hier naar uit”.

Foto’s: Jan Bredewoud

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer