Rob Hoekschop in gesprek met: Alfons Kruiper

Spelersprofiel:

Naam: Alfons Kruiper

Geboortedatum: 11-04-1966

Voetbalperiode

Op 17- jarige leeftijd ben ik doorgestroomd naar het 1ste elftal van STEVO. Dit was ook de club waar ik mijn grootste gedeelte van mijn loopbaan heb doorgebracht. Tussentijds heb ik 5 jaar bij andere clubs gezeten. 4 jaar bij VV Reutum waar ik functioneerde als trainer/speler. Het andere jaar heb ik bij DETO gevoetbald, hier speelde ik als laatste man. Dit was vrij uniek, aangezien ik mijn hele loopbaan op verschillende posities in de aanval heb gespeeld.

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ik ben gestopt op mijn 34e bij het eerste elftal van STEVO. De reden hiervan was dat ik steeds meer te maken kreeg met knieklachten. Vanaf dit moment ben ik verder gegaan als trainer.

Mis je het zelf voetballen?

Natuurlijk, er is namelijk niks mooier om het spelletje zelf uit te voeren. Specifiek de glorietijd van STEVO.

Ben je liever trainer of speler?

Speler. Een mooi alternatief wanneer je zelf het spelletje niet meer kunt uitoefenen, is om als trainer aan de slag te gaan.

Waar ben je het meest trots op?

Dat ik bij een geweldige club als STEVO heb mogen spelen en uiteindelijk het trainerschap hier heb mogen uitvoeren. Ook de 4 jaar, die ik bij VV Reutum heb mogen beleven, ervaar ik als een mooie gebeurtenis.

Heb je, met de kennis van nu, alles eruit gehaald?

Dit vind ik vrij moeilijk te zeggen. Als ik er op terug kijk, ben ik tevreden.

Heb je ooit de kans gehad bij een BVO?

Op 17- jarige leeftijd ben ik gevraagd door Heracles. Zij boden me een C-contract aan.
Aangezien er op dat moment al 2 jongens het team gingen verlaten, die een A-contract kregen, vond onze toenmalige voorzitter, dat het verstandiger was dat ik bleef. De voormalige voorzitter zei destijds; “Ie komt dr toch wa”.

Waarom besloot je om 1 seizoen STEVO te verlaten voor DETO?

Hans Bossink, de destijds trainer van DETO, zocht nog een laatste man. Wij kenden elkaar van de STEVO periode, waar we samen hebben gevoetbald.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Vanaf de tijd dat corona roet in het eten gooide, ben ik gestopt als trainer zijnde. Mocht er in de toekomst nog een mooie uitdaging als trainer komen, zal ik er zeker over nadenken. Verder trap ik op zondagmorgen nog een balletje bij STEVO, dit is niet in competitie verband.

Wat is jouw top 3 van beste amateurs; waar je mee-of tegen gespeeld hebt?

Bennie Wigger. Een fantastisch aanspeelpunt op het middenveld en daarnaast zette hij altijd de lijnen uit.
Tonnie Elferink, iemand die altijd een neusje voor de goal had.
Edwin Nieland, één van de beste verdedigers waar ik tegen gespeeld heb.

Wat is je mooiste herinnering aan een trainer?

Ik heb zeer genoten van iemand als Epi Drost. Een man met een geweldige persoonlijkheid en een trainer, die zich helemaal thuis voelde bij STEVO. Hij had iets in zich waardoor iedereen net wat extra kon en wou geven. Verder heb ik als assistent samen met hoofdtrainer Geert Veldhuis samen mogen werken. Voor mij een bijzondere man aangezien hij een trainer is die het tactische en plezierige gedeelte goed samen kon laten verlopen.

Wat was je mooiste sportpark?

Is en blijft voor mij De Peuverweide.

Wat was jouw specialiteit?

Mijn sterkste punt was een aanspeelpunt in de voorhoede. Ook had ik een goede 1 op 1 actie, die vaak resulteerde in een doelpunt.

Had je een bijnaam?

Ik heb geen idee.

Waar moet een goede aanvaller aan voldoen, volgens jou?

Je bent bevoorrecht wanneer je een behoorlijke snelheid hebt, goed een man kunt uitspelen en een neusje voor de goal hebt.

Wat is jouw advies aan de talentvolle spelers van nu?

Geef niet te snel op bij een teleurstelling. Bijvoorbeeld qua wissel staan of blessures.

Wil je nog iets kwijt?

Voetballers stoppen al snel op vrij jonge leeftijd in een eerste elftal. Zorg dat je er geen spijt van krijgt!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer