“Roeki”Marèll Glaubitz: “Mij lijkt in Europa spelen wel heel gaaf, en van Oranje droom ik natuurlijk ook”.

Als 17 jarige maakte ze vorig jaar de overstap van Landstede Zwolle naar het Tubbergse Jolly Jumpers. Twee weken geleden werd ze door haar vertrekkende coach Mart Kieftenbeld genoemd als de “rookie” van het team. Dat moet een hele eer zijn Marèll Glaubitz?

Ja dat is mooi om zo genoemd te worden, dat betekent dat hij het wel in mij ziet zitten.

Je speelde afgelopen seizoen met een dubbele licentie, namelijk bij de U20 in Zwolle en bij dames 1 in Tubbergen. Is dit niet een te zware belasting?

Ik heb voor het seizoen goede gesprekken gehad met de beide trainers. We hebben gekeken naar een gezamenlijk programma van beide clubs, wat voor mij het beste was voor mijn ontwikkeling. Landstede traint 9 keer en Tubbergen 3 keer in de week, toen is besloten dat ik 3 trainingen in Zwolle mocht laten vallen zodat het niet een te grote belasting zou worden. Het wedstrijdprogramma kwam goed uit zodat ik met beide teams elk weekend een wedstrijd had.

Je komt en woont in Rijssen dan neem ik aan dat je bij Risne Stars bent begonnen. Hoe oud was je toen?

Klopt, ik ben begonnen bij Risne Stars toen ik 9 was. Ik heb hier gespeeld tot mijn 15e.

Was je een geboren talent?

Ik speelde altijd met een bal, toen hebben mijn ouders gezegd dat ik daar een sport bij moest zoeken.

Door wie ben je bij Risne Stars gehaald?

Door mijn vader, hij komt zelf uit een basketbal gezin. Mijn opa heeft in het bestuur gezeten en mijn vader en oom hebben hier ruim 30 jaar gebasketbald.

Eigen foto: Marèll Glaubitz

Maar vertel eerst eens even wie je bent en wat je naast het basketballen op top niveau nog meer doet?

Ik ben Marèll Glaubitz, 18 jaar en kom uit Rijssen. Naast het basketballen werk ik nog bij de Albert Heijn in Rijssen en geef ik voor mijn school ook nog training bij Risne Stars aan de u10 en de twee u14 teams. Als ik dan nog tijd heb zoek ik mijn vrienden en familie op.

Ben je uit je zelf naar Jolly Jumpers gegaan of hebben ze je gescout?

Ik ben gevraagd om eens mee te trainen, om te kijken of ik het niveau aan kon en of ik het leuk vond. Ik ben zo goed door het team ontvangen dat ik me er thuis voelde, hierdoor heb ik besloten om dubbele licentie aan te vragen.

Terugkijkend op het afgelopen seizoen, geslaagd ondanks dat jullie in de kwartfinales voor de titel zijn uitgeschakeld?

Ik vind dat we trots kunnen zijn hoe we ons als team hebben ontwikkeld. Uitgeschakeld worden is altijd zuur maar hoe we in de serie gespeeld hebben laat zien hoe erg we gegroeid zijn gedurende het seizoen.

Volgens Mart hebben jullie het in de eerste play-off wedstrijd eigenlijk laten liggen. Meen eens?

Ik denk dat we het daar achteraf als team allemaal wel mee eens kunnen zijn.

Vlak voor het begin van de strijd om het kampioenschap werd bekend dat hij moest vertrekken. Hoe kwam dit bij jouw en het team over?

Het was wel even schrikken, ik had dit zeker niet zien aankomen. Ik denk niemand niet. Ik kende Mart al vanuit Zwolle en heb altijd veel bij hem kunnen leren en hij heeft mij ook deze kans gegeven waar ik nu sta. We hebben wel snel de knop om kunnen zetten als team want de play-offs gingen bijna beginnen.

Al kennis gemaakt met de nieuwe trainer Chris Stomp en de twee assistenten?

We hebben met Chris 1x een kennismaking gehad, de andere twee hebben we nog niet gezien of gesproken.

Terug naar jezelf. Wat voor type speelster ben je?

Ik speel op de point-guard positie en moet het hebben van mijn snelheid en ik heb een goed 3 punts schot.

Ik zag op een foto een dribbelende Marèll die de bal goed afschermde met haar lichaam voor de tegenstandster. Ben je een goede dribbellaarster of ben je liever een afrondster of spelverdeelster?

Ik ben graag de spelverdeelster en daar hoort een goede dribbel bij.

Wat zijn de verwachtingen voor het komend seizoen, want het moest het oogstjaar worden met Mart toch?

Het is jammer dat we dat niet meer met Mart kunnen doen. Er is nu een nieuwe trainer waar iedereen ook positief over is. We zullen nu met hem er een goed seizoen van moeten maken en daar heb ik alle vertrouwen in.

Wie zijn je grootste fans?

Mijn familie en vooral mijn vader en moeder. Als het kon gingen ze overal mee naar toe ze zijn er altijd voor me. Ook mijn broertje, zusjes en andere familie leden volgen mij gedurende het seizoen.

Nog aan andere sporten gedaan?

Ja ik heb vroeger op turnen gezeten en ik heb 1 jaar acro erbij gedaan.

Hoe is het met je opleiding Sport en bewegen op het MBO in Zwolle?

Ik ga over naar het 3e jaar, dus dan zal het wel goed gaan.

Speel je ook het komend seizoen met een dubbele licentie? En blijft ook dan de combinatie studie en topsport mogelijk?

Of ik volgend jaar nog een jaar in Zwolle speel weet ik nog niet voor 100% zeker. Ik ben hier nog over in gesprek met hun. Mocht ik wel weer dubbel gaan spelen dan zal het ook met school wel weer goed komen, door de topsportstatus die ik heb is er met school veel mogelijk.

Wat is je uiteindelijke doel voor je in het basketbal? Het grote Oranje en eventueel een buitenlands avontuur, of blijf je liever dichter bij huis?

Ik wil mijn school eerst afmaken, ik vind mezelf nog best jong om nu al naar het buitenland te gaan. Als ik mijn school klaar heb wil ik verder gaan kijken naar wat er mogelijk is. Mij lijkt in Europa spelen wel heel gaaf, en van Oranje droom ik natuurlijk ook.

Heeft corona nog invloed gehad met basketballen en het volgen van je opleiding?

Corona is voor iedereen van invloed geweest, ook voor mij. Ik heb minder kunnen basketballen dan gepland was en school heb ik online goed kunnen volgen.

Nog een ultieme wens?

Met Jolly Nederlands kampioen worden en dat we volgend jaar weer met publiek kunnen spelen.

 

Foto’s archief: sportfoto-oost.nl/Herman Zandhuis

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer