Ruiters uit dertien landen naar het Dutch Youngster Festival

De Nederlandse junioren wonnen in 2020 in Wierden de landenwedstrijd. Vanaf links Meike Zwartjens, Senna Everse, Pam Nieuwenhuis, Marie Sandell en bondscoach Luc Steeghs.
Foto © www.digishots.nl 

Liefst dertien landen hebben combinaties ingeschreven voor de 26ste editie van het Dutch Youngster Festival. Liefst 380 deelnemers zijn aangemeld voor het populaire evenement voor jeugdruiters in Wierden, dat van woensdag 26 tot en met zondag 30 mei wordt afgewerkt op de fraaie accommodatie van De Vossenbos.

Combinaties uit België, Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië, Ierland, Italië, Kroatië, Nederland, Noorwegen, Spanje, Tsjechië, Zweden en Zwitserland nemen deel aan het internationale concours voor young riders, junioren, children en ponyruiters. Voor elke categorie staan onder meer een landenwedstrijd en een Grote Prijs op het programma.

Voorzitter Ruben Hofman van de organisatie is zeer verheugd over de grote belangstelling uit binnen- en buitenland. “We zijn zeer enthousiast over de grote deelname. Bij Outdoor Wierden krijgen we er bijna evenveel. Zoveel ruiters hebben we hier in de twee weken van onze concoursen nog nooit eerder gehad. Echt fantastisch.”

Al betekent het voor de organisatie in tijden van de coronacrisis veel extra werk. Hofman: “We hebben ons uiteraard wel te houden aan de regels die momenteel gelden in verband met Covid. Er zijn in de stallen en op het terrein allerlei extra maatregelen genomen en voorzieningen getroffen om het Dutch Youngster Festival en een week later Outdoor Wierden volgens de huidige voorschriften te kunnen laten verlopen.”

Coronatest
Zo mag niemand de accommodatie de eerste keer betreden zonder mondkapje en het bewijs van een negatieve coronatest, die maximaal 72 uur eerder is afgenomen. De organisatie heeft ter plekke een testlocatie ingericht voor de verplichte sneltests voor personen die het hele weekend op het terrein zijn en van wie de geldigheid van de 72-urige test is verlopen. Het aantal begeleiders van de ruiters is beperkt en er is geen publiek welkom bij de wedstrijden. Er is wel catering aanwezig, maar ook ontbijt en lunch moeten worden afgehaald bij ‘take away-punten’. Door de versoepelingen van deze week kan het diner wel op twee buitenterrassen worden uitgeserveerd.

De Nederlandse jeugdselecties trainden woensdag nog onder leiding van de bondscoaches Luc Steeghs (young riders en junioren) en Edwin Hoogenraat (children en ponyruiters) op De Vossenbos. Beiden kijken uit naar de krachtmeting op Twentse bodem, in de aanloop naar de strijd om de Europese titels. Luc Steeghs: “In Wierden wordt altijd met veel passie gewerkt om er een mooi evenement van te maken. Voor ons is het erg belangrijk dat we in eigen land een CSIO hebben en de plek is geweldig. De accommodatie heeft een heel aparte uitstraling. Dat is voor de jeugd echt speciaal.”

Brede groep
Steeghs heeft zijn teams nog niet samengesteld. “We hebben tot nu toe alleen nog maar gereden in Lamprechtshausen (Oostenrijk), waar we met de young riders wonnen en met de junioren derde werden, en in Opglabbeek (België). Daar konden we met twee teams rijden en hebben we de equipes wat gemixed. In Wierden mogen er per groep vijftien starten, het hangt een beetje van de vorm van de dag af wie we volgende week opstellen. We hebben in elk geval een brede groep.”

Edwin Hoogenraat heeft bij de ponyruiters minder te kiezen. “Logan Fiechter, Siebe Leemans en Renske van Middendorp, rijden sowieso. Verder is het nog een beetje puzzelen, omdat twee paarden uit de groep terugkomen van blessures en nog niet klaar zijn voor Wierden. Dus de twee anderen voor het team moet ik nog op het concours zelf kiezen.”

Bij de children heeft Hoogenraat zijn keus al wel bepaald. “Dat worden Daan Adams, Jersey Kuijpers, Yfke Priem, Yoni van Santvoort en Britt Schaper.” Ook Edwin Hoogenraat heeft een hoge pet op van de organisatie in Wierden. “Het ziet er als altijd weer heel mooi uit. Daarin ben ik nooit teleurgesteld en ik verwacht dat het ook nu weer top zal zijn.” Zie ook www.dutchyoungsterfestival.com

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer