Nadine Marinus: “Ik haal nog steeds hartstikke veel plezier uit softbal”

Ze speelde al 700 wedstrijden voor het Enschedese Tex Town Tigers en het kan zomaar een Nationaal record zijn. Een prestatie om ingelijst te worden Nadine Marinus?

Als dat zo zwart op wit staat klinkt 700 wedstrijden best wel veel, maar eigenlijk zijn al die jaren voorbij gevlogen. Het is dus niet echt een prestatie! Ik heb wel van mijn teamgenootjes een schitterend kunstwerk gekregen, gemaakt door Marije Oosting-Ten Thij. Dat krijgt natuurlijk een mooie plaats in mijn huisje! Dus er wordt wel wat opgehangen binnenkort ;).

 

Maar je weet niet van ophouden?

Ik haal nog steeds hartstikke veel plezier uit softbal. Het spelletje zelf is natuurlijk hartstikke mooi, maar wat misschien nog belangrijker is: mijn sociale leven is wel echt gevormd door softbal. Mijn beste vrienden ken ik door deze sport. Binnen het team is het altijd gezellig.

Het moment dat ik ga stoppen komt natuurlijk steeds dichterbij. In de loop van de jaren heeft softbal een andere plek in mijn leven ingenomen. Als jonkie was ik niet van het veld af te slaan; naast elke dag trainen (soms 2x per dag), spraken we geregeld op het veld af om nog even een uurtje een balletje te slaan, of even wat te fielden. Dat is de laatste jaren wel minder geworden, ik ben nu vaak blij als ik na werk eventjes op de bank of in mijn hangmatje kan liggen ;).

Ben je zo “honkvast” of heb je ook nog bij een andere vereniging softbal gespeeld?

Nee, ik ben echt alleen lid van Tex Town Tigers geweest. Ik heb wel meegedaan met andere clubs tijdens Europa Cups (Terrasvogels 2x, Sparks 1x), maar dat was steeds maar voor een weekje. Mijn leven is tot nu toe zo gelopen dat ik steeds in Enschede heb gewoond: ik heb in Enschede gestudeerd, woon hier fijn, mijn ouders wonen hier, TTT is een super leuke club, dus had niet de behoefte om ergens anders te spelen. Met stages tijdens de studie, Europa Cups, en vooral met het NL team heb ik flink wat gereisd, maar na een paar weken weg was ik wel weer blij dat ik weer terug was. Ik ben een beetje een huismusje, dus had ik ook niet de ambitie om in het buitenland te spelen.

Maar vertel eerst eens even wie je bent en wat je in het dagelijks leven doet en gedaan hebt.

Ik ben Nadine Marinus, 34 jaar, heb 3 broers (Nico, Jesse en Luuk). Ik heb na de middelbare school (Jacobus vd Waalslaan en Stedelijk Lyceum Zuid) Fysiotherapie gestudeerd, een tijdje gewerkt in het MST en TMZ, en daarna de master tot Physician Assistant gedaan. Ik werk nu als PA in huisartspraktijk Stokhorst, in dienst bij mijn ouders :). Dit bevalt me heel goed!

Weet je nog wanneer je je eerste wedstrijd in de hoofdmacht speelde?

Toen ik van de jeugd naar de senioren ging, zat ik in het tweede, maar mocht ik meetrainen en mee met de wedstrijden van het eerste.

Dat seizoen heb ik mijn debuut gemaakt, maar de eerste wedstrijd kan ik me niet meer herinneren. Ik zou het wel makkelijk kunnen opzoeken, clubicoon Jan van der Molen houdt alle statistieken bij en ik heb vorige week een prachtige map ontvangen met alle informatie van de afgelopen jaren.

Misschien ook het resultaat?

Nee dat weet ik echt niet!

Ploeggenoten van toen spelen die nog of zijn die nog betrokken bij Tex Town Tigers?

Tex Town Tigers is echt een familieclub, dus er staan al nieuwe generaties van mijn oud-teamgenootjes op het veld! Velen zijn betrokken gebleven bij de club, en er zijn wat speelsters nadat er kinderen zijn gekomen in het tweede gaan spelen. Van echt het eerste team waarin ik in het eerste kwam, ben ik geloof ik wel de laatste die in de Hoofdklasse speelt, nadat Merel Oosterveld vorig jaar gestopt is. Van mijn huidige teamgenoten speel ik het langst samen met Britt Vonk en Lindsey Meadows.

Wat is jouw favoriete plek in het team?

Mijn hoofdpositie sinds ik in het eerste speel is eerste honk. Een leuke positie omdat je je overal een beetje mee kan bemoeien.

Kun je in het kort aangeven wat het verschil is tussen softbal en honkbal?

De basis is aardig hetzelfde qua regels. De grootste verschillen zijn dat de pitcher bij softbal de bal onderhands werpt, bij honkbal is dit bovenhands. Bij softbal zijn de afstanden tussen de honken veel korter en de bal is wat groter en geel. Hierdoor gaat het spel sneller.

Waarom moet er altijd een winnaar/verliezer zijn?

Dat is een goede vraag! Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat niet weet! In het verleden konden we na een aantal extra innings met tie-break wel gelijk spelen, maar dat kan nu inderdaad niet meer. Ik vind zelf dat dit wel wat heeft. Na de reguliere 7 innings volgt bij een gelijkspel de tie-break, waarbij er wordt begonnen met een loopster op het tweede honk. Er wordt doorgespeeld tot een team de inning heeft gewonnen. Softbal is vaak een tactisch spel, en door deze situatie lok je dat tactische aspect soms nog wat verder uit.

Jullie spelen altijd twee wedstrijden op een dag. Is dat niet vermoeiend?

Nee hoor! Dat zijn we wel gewend! We spelen vanaf de jeugd al 2 wedstrijden per dag. Omdat het zo’n kleine sport is moeten we in de jeugd al ver reizen, en doordat we 2 wedstrijden spelen is de verhouding reistijd-wedstrijd eerlijker verdeeld. Daarnaast is softbal niet een super inspannende sport, zodat het conditioneel goed te doen is.

Afgelopen Pinksterweekend hadden jullie een primeur door uit de ongeslagen koploper te verslaan, dan moet de puntendeling op Pinkstermaandag een lichte teleurstelling zijn geweest?

Tot nu toe is elke puntendeling een lichte teleurstelling. Wij hebben een goed team en kunnen van iedereen winnen. Maar er zijn een aantal teams aardig aan elkaar gewaagd, zoals ook te zien is aan de stand. We spelen dit jaar 3x een dubbel tegen iedereen, dus alles is nog mogelijk!

Jullie lijken wel een beetje patent te hebben op een keer winnen en een keer verlies. Oorzaak?

Moeilijk te zeggen. Misschien toch een kwestie van concentratie, een vleugje pech, het net niet doen op de momenten dat het moet.

Afgelopen zaterdag namen jullie afscheid van deze “traditie” en hoe.

Afgelopen week hebben we inderdaad 2x gewonnen!

Wat is jullie uiteindelijke doel dit seizoen?

Ons doel is kampioen worden! Dat betekent automatisch dat we ons dan plaatsen voor de Europa Cup volgend jaar.

Hoe zijn jullie als team en als vereniging met corona omgegaan?

We zaten in de voorbereiding voor het nieuwe seizoen toen Nederland op slot ging, en we niet meer mochten trainen. We kregen een soort fitnessprogramma voor thuis. De meiden die in het Nederlands Team zitten, mochten op een gegeven moment weer trainen.

De rest kon ook relatief snel in kleine groepjes buiten trainen, in verband met de kou toen was dit vooral conditie- en krachttraining. Dit is later (nog steeds in kleine groepjes) uitgebreid naar sportspecifieke trainingen. Op een gegeven moment mochten de ‘jonkies’ (< 27 jr) weer samen trainen. Omdat we in de hoogste klasse spelen, en softbal de A-status heeft, konden we (een maand later dan normaal) beginnen met de competitie. Hiervoor moeten we 2x per week getest worden.

Verricht je nog meer hand en spandiensten binnen Tex Town Tigers?

Ik zit in de School Beeball Commissie en de Jeugdcommissie.

Nog aan andere sporten gedaan of misschien andere hobby’s?

Ik heb vroeger geschaatst; als er natuurijs ligt vind ik dat fantastisch! Ik houd eigenlijk van alle balsporten, skate soms, en hou van in het bos lopen met mijn hond Pietje. Daarnaast kijk ik de laatste tijd veel klusfilmpjes, klussen wordt de aankomende tijd mijn nieuwe hobby!

Wie zijn je grootste fans?

Dat moet toch mijn familie zijn. Mijn moeder komt altijd als ze kan bij thuiswedstrijden en kijkt volgens mij bijna alle uitwedstrijden die te volgen zijn. Mijn vader komt ook altijd even kijken bij thuiswedstrijden ondanks dat hij softbal volgens mij niet zo leuk vindt. Dat geldt ook voor mijn broers. Mijn oom die in Haarlem woont komt altijd kijken bij uitwedstrijden!

Nog een ultieme wens?

Op honk- en softbalgebied hoop ik dat we blijven vechten voor de jeugd, dat we een goed kader houden, zodat de opleiding goed is en er genoeg doorstroming is richting de senioren. De jeugd heeft de toekomst, oudjes zoals ik moeten vervangen worden!

Foto’s: eigen foto’s Nadine Marinus/Tex Town Tigers

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer