Een mooie Top Competitie in Barendrecht met 3 finalisten voor FCV het Twentse Ros

Damian en Travis: finalisten van zondag (Links Damian Kappert en rechts Travis Jansen) Foto: Elly Knoop
De laatste Topcompetitie (TC) dateert nog van oktober 2019, in 2020 helemaal geen wedstrijden en nu dit weekend een mooie KNWU wedstrijd in Barendrecht. In verband met de Covid-maatregelen mochten alleen de rijders t/m 16 jaar deelnemen en is de wedstrijd verdeeld over 2 dagen. Omdat de wedstrijden nu nog niet voor publiek toegankelijk zijn, heeft de organiserende vereniging ervoor gezorgd dat er een goede livestream beschikbaar was. Zo kon men op de parkeerplaats door de wachtende ouders of thuis de wedstrijd goed volgen.
Ondanks de Corona-beperkingen hebben in totaal 10 Twentse Rossers deelgenomen aan de eerste TC van het jaar. Op zaterdag 5 en op zondag 5 rijders. Iedereen had na het vele trainen afgelopen jaar zin in het rijden van deze landelijke wedstrijd van de KNWU. Het rijden van een TC wedstrijd was voor de BMX-broers Veenvliet (Samuel, Timon en Hiram) en Lyam Maathuis een nieuwe ervaring. Ook nam Tom Peters had weer deel aan deze TC wedstrijd, nadat hij vorige week goed gereden had tijdens een regio-wedstrijd.
Voor de 5-jarige Hiram, de 8-jarige Timon en de 12-jarige Tom hield het avontuur op na de manches. Vooral voor de jongste rijder Hiram was de race zwaar omdat hij moet rijden bij de jongens 5-6 en 7 jaar. Maar zijn tijd komt nog wel. Samuel mocht deelnemen aan de kwart finale waar hij met zijn eerste TC een 6de plek behaald, helaas niet door naar de finale. Lyam daarentegen reed zaterdag sterk en knokt voor zijn plek door tot aan de finishlijn. Deze inzet werd beloond met uiteindelijk een mooie 8ste plek in de finale. En dat op zijn eerste TC, knap gereden.
Zondag mochten Maura Jansen, Damian Kappert, Viggo Pegge, Travis Jansen en Danny Kuijer deelnemen aan de TC. Na het infietsen begon rond 11 uur de wedstrijd. Maura reed als bijna 13-jarige bij de meiden 13-14 jaar. Na mooie manches door naar de halve finale. Hier kwam ze klem te zitten en mocht niet door naar de finale. Damian reed vandaag heel sterk bij de boys 14, de moto’s als 2de of 1ste over de finish lijn. Door naar de kwart (3de) en halve finale (2de) en zo door naar de finale. Hier behaalde hij een knappe 5de plek.
In de groep boys 15 jaar reden Viggo, Travis en Danny. De strijd was groot in deze leeftijdsklasse, door valpartijen van onder andere de koplopers in de moto’s werd de uitslag wie mee mag naar de volgende rond (kwart finale), flink door elkaar geschut. Waar normaal 3 keer een 4de plek rijden voldoende is voor volgende ronde, was je vandaag klaar met racen. Dit gold voor Viggo die sterk had gereden in de moto’s maar helaas net niet door was voor de kwart finale. Danny bedacht zich dit wordt het serieuze werk, dit wordt hard strijden voor je plek. In de kwart behaalde hij de 6de plek dus niet door naar de finale. Travis reed ook in de kwartfinale en behaalde een 2de plek, door naar de halve waar hij na een sterke actie in de eerste bocht 4de werd. In de finale zaten ze allemaal dicht bij elkaar in het eerste stuk waardoor hij klem kwam te zitten maar een nette 7de plek.
De eerst volgende wedstrijd is het open Nederlands Kampioenschap van de KNWU dat in het weekend van 3/4 juli gehouden wordt Haaksbergen. Normaal moeten rijders zich kwalificeren voor deze wedstrijd, maar nu mag iedereen met de juiste KNWU licenties deze wedstrijd rijden. De reden, door de corona maatregelen zijn er geen wedstrijden geweest waarmee een ranking opgebouwd is voor deelname aan het NK. Na het NK staat aan einde van de zomervakantie het WK op de agenda. Deze wordt dit jaar gereden op het BMX circuit in Papendal (NL). We hebben dus een spannende zomerperiode voor de boeg.
Overige foto’s (Lyam): Remco Huvermann)