Rob Hoekschop in gesprek met: René Stoelhorst

Spelersprofiel:

René Stoelhorst geb. datum 3 april 1970

1986-1992 Sportclub Markelo 1e Klasse GVB/3e Klasse Zondag

1992-1993 DETO Vriezenveen 1e Klasse Zaterdag

1993-1995 Achilles’12 Hengelo 1e Klasse Zondag/Hoofdklasse zondag

1995-2008 Sportclub Markelo 4e Klasse Zondag/2e klasse Zondag

Wanneer en waarom ben je gestopt?

In 2008. Er kwamen toch wat fysieke problemen, door de jaren heen was er toch redelijk wat kraakbeen in mijn knie verdwenen. Dit leidde later tot een stevige knieoperatie.

Omschrijf jezelf eens als keeper?

Ik denk dat ik voor die periode al een goed meevoetballende keeper was, die ook al ver voor de goal durfde te keepen. En ik was mega fanatiek, kon slecht tegen mijn verlies.

Wat was jouw specialiteit?

Lastig te zeggen.. zeker het meevoetballen, maar ook de reflexen op de lijn waren denk ik wel mijn sterkste punten.

Wat is je mooiste herinnering?

Ik denk dat ik 2 wedstrijden kan noemen:

Met Deto in de 2e ronde van de KNVB Beker tegen Heracles Almelo aan de Bornesestraat. Mijn gevoel zegt dat het bijna uitverkocht was. We kwamen op 0-3 voorsprong met nog een kwartier op de klok. Heracles kwam nog terug tot 3-3. Verlenging dus. Hierin scoorde Heracles in de 2e helft verlenging de 4-3 binnen, weg bekerstunt. Dit was voor mij één van de mooiste herinneringen.

Met Sportclub Markelo schreven we historie met Ate Relker als trainer, Markelo promoveerde voor het eerst in haar historie naar de 2e klasse KNVB. In en tegen Weerselo in een niet al te beste wedstrijd wonnen we de wedstrijd met 0-1.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik werk als technisch product adviseur van chemische producten. Daarnaast ben ik nog steeds betrokken in de voetbalwereld. Ik ben als scout actief voor Jeugdplan Nederland. En sinds april ben ik binnen de FC Twente/Heracles Academie begonnen als keeperscout.

Over welke eigenschappen dient een goede keeper, naar jouw mening, te beschikken?

Een keeper moet een goede traptechniek hebben zoals Drommel, een keeper moet goed zijn verdedigende linie kunnen coachen en zeker een goede uitstraling hebben. En de mindset moet uitstekend zijn.

 

Fot archief: sportfoto-oost.nl

Wat is jouw top 3 van amateurs, waar je mee of tegen gespeeld hebt?

Altijd lastig, je doet hierin veel spelers tekort. Maar als ik er toch een paar moet noemen…Bert Schippers, zowel bij Markelo als bij DETO mee gevoetbald, een bijzondere speler, maar zeer zeker ook een hele goede voetballer. Dennis Brilhuis bij Achilles’12, hij heeft werkelijk een fluwelen traptechniek, prachtig om mee gevoetbald te hebben.

Heb je het maximale eruit gehaald?

Lastig te zeggen, ik heb nooit geen spijt gehad van mijn keuzes om op een hoger niveau te willen spelen, kijken waar mijn plafond lag. Had best graag bij een BVO terecht willen komen, maar misschien was ik daar net niet goed genoeg voor.

Deto of Achilles’12 of toch SC Markelo?

Ja toch het zwart/wit van Sportclub Markelo, ondanks dat ik mooie jaren bij de andere twee clubs heb mogen ervaren. Bij Sportclub Markelo toch alles meegemaakt, van de onderafdeling naar de 2e klasse KNVB als dorpsclub historie geschreven. Mooi om daar onderdeel van te zijn geweest.

Wat is jouw mooiste herinnering aan een trainer?

De mooiste is toch wel met Ate Relker. We waren bij Sportclub Markelo best wel aardige voetballers, maar Ate maakte ons duidelijk dat we met de fairplaycup niet hogerop kwamen. Dus hij loofde toen 25 gulden voor een gele kaart, dit verhaal is compleet uit zijn verband getrokken en werd zelf landelijk nieuws. Het sportprogramma “Ben op de stip” zou op een trainingsavond komen filmen, uiteindelijk heeft het bestuur hier toen een stokje voor gestoken. Maar met Ate Relker maakte je nog al wat mee, een goede teambuilder en stond bekend als “Der Meistermacher”.

Had jij een bepaald bijgeloof/ritueel voor de wedstrijd?

Mijn moeder zei wel altijd dat je mij op zondagochtend niet teveel moest vragen, want dan zat ik schijnbaar al in de voorbereiding van de wedstrijd. Maar een bijgeloof had niet.

Had jij een bijnaam?

“Stoelie” en dan ben ik voor velen nog steeds.

Speelde je liever op zaterdag of op zondag?

Met DETO natuurlijk wel op de zaterdag gespeeld, omdat DETO destijds het hoogste zaterdagamateurniveau speelde was wel je hele zaterdag weg. Maar de zondag blijft voor mij wel het meeste hebben, maar hoe het voor de zondagamateurs eruit ziet in de toekomst, dat weet ik niet.

Wat is het grote verschil tussen het zaterdag- en zondagvoetbal?

Ik heb het destijds zelf ervaren dat het zaterdagvoetbal wat fysieker was, maar inmiddels zie ik dat ook niet meer zo. De voetbalbeleving op zaterdag was er wel iets meer.

Wat was het mooiste sportpark?

Ik denk toch Sportpark “Berg en Bos”(AGOVV) ondanks dat het nu wel iets in verval raakt.

Wat was je mooiste goal?

Ik heb ooit wel eens gescoord als keeper, maar dan moet ik terug naar de E pupillen en die heb ik niet meer op mijn netvlies staan.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Voor diegene die talent heeft zeg ik “goed en veel trainen”, wees leergierig en probeer zoveel mogelijk de nul vast te houden.

Heb je nog ergens spijt van?

Er zullen vast wel dingetjes zijn, maar de keuzes die ik gemaakt heb, daar heb ik geen spijt van.

Wil je nog iets kwijt?

Rick ga vooral door met de Rob Hoekschop interviews.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer