CSI Twente volop bezig met realisatie van compleet ‘Equestrian Park’

Het Erve Maathuis is na tien jaar weer in handen van de familie die er een rijke historie opbouwde in de paardensport. De aankoop van de terreinen, waarop al sinds 1947 een Euregionaal concours hippique en sinds 1975 het internationale CSI Twente wordt gehouden, maakt voor de organisatie van het CSI Twente de weg vrij om op de traditierijke locatie van het internationale evenement een compleet landschapspark in hippische sferen in te richten. Het krijgt de naam Equestrian Park Erve Maathuis. Oale groond is na tien jaar terug bij jonge leu.

Nadat Stal Maathuis in 2011 door een faillissement werd getroffen, is het eigendom terug in handen van de familie Maathuis. Broer Rob Maathuis en zus Daniëlle Silderhuis-Maathuis zetten in maart hun handtekening onder de overeenkomst voor de aankoop van de percelen, waarvan hun oom Jan in 2011 noodgedwongen afstand moest doen. Rob Maathuis, directeur van het  CSI Twente: “We zijn enorm blij dat we erin geslaagd zijn de 5,5 hectare aan terreinen in eigen beheer te verkrijgen. Hier ligt de basis van de internationale springsport in de regio Twente, die we in de toekomst alleen maar meer willen verstevigen.” Welstandscommissie en gemeente Tubbergen gingen akkoord met de plannen van de stichting Internationaal Concours Hippique Geesteren om centraal op het terrein een permanent gebouwtje met twee etages te mogen plaatsen, dat als uitvalsbasis moet gaan dienen voor diverse activiteiten.

‘Het is de bedoeling nieuwe elementen te verbinden met de bestaande oude’

Rob Maathuis: “Om de landschapsstatus te verkrijgen, moet dertig procent van de accommodatie uit natuur bestaan. Het is de bedoeling nieuwe elementen aan de locatie toe te voegen en die te verbinden met de bestaande oude, die terug te voeren zijn tot de periode rond het jaar 1900. We willen het park straks het hele jaar openstellen voor het publiek en het moet fraaier worden door het aanbrengen van onder meer wandel- en fietspaden, bomen, heggen en struiken, die passen in de setting van Nationaal Landschap Noordoost-Twente. Op die manier wordt het ook een centraal knooppunt voor fiets- en wandelroutes.”

Het CSI Twente wil na de aankoop van de terreinen op jaarbasis meer hippische evenementen in Geesteren mogelijk maken en tevens aanvullende activiteiten ontplooien, die passen bij de bestemming als landschapspark.

Renovaties
De wedstrijdterreinen zullen eveneens worden gerenoveerd. Daniëlle Silderhuis-Maathuis: “De eb- en vloedbodem van de terreinen 2 en 3 zijn ondertussen vernieuwd en de water- en elektravoorzieningen geoptimaliseerd, met onder meer een beregeningsinstallatie voor de hoofdpiste. Ook zijn we van plan rond de eb- en vloedpiste acht masten met ledverlichting aan te brengen, waarmee we voldoen aan de richtlijnen van de internationale paardensportfederatie FEI om daar internationale wedstrijden bij kunstlicht te kunnen houden.”

De aanplanting van het gerenoveerde terrein zal plaatsvinden vanaf september. Het eerste concours op de nieuwe bodems is ook al gepland. Daniëlle Silderhuis-Maathuis: “Dat wordt van 30 juli tot en met 1 augustus gehouden in samenwerking met de Landelijke Rijvereniging St. Joris uit Geesteren. En het is onze ambitie, nadat het twee keer niet kon doorgaan, in 2022 het CSI Twente in de nieuwe ambiance te kunnen houden.”

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer