Bart en Ramona Maathuis klaar om hun stal toekomstbestending te maken

Bart en Ramona Maathuis zijn er klaar voor om de vermaarde Stal Maathuis voor de komende generatie toekomstbestendig te maken. Bart: “Het is mooi dat het complex weer in handen is van de familie Maathuis en dat we er weer een eigen identiteit aan kunnen geven.” “We gaan het hele spul stapje voor stapje opknappen. Eerst pakken we het buitenaanzicht aan. De manege krijgt een andere kleur en alles eromheen wordt strakker. Ook moet het dak worden vervangen. De manege hebben we vooral voor de toekomst overgenomen, omdat de kinderen alle drie actief zijn in de paardensport.” Ramona: “Dat kan natuurlijk altijd veranderen, als ze niet meer willen omdat ze het niet leuk vinden.” Op dit moment is daar echter geen sprake van. Oudste zoon Nick (20) werkt bij Luuk Wigger, waar hij zich in de meest brede zin in het managen van een stal bekwaamt. “Ik werk er samen met zijn zoon Lars, die de zaken op stal regelt. De handel gaat wel via Luuk. Lars zit ’s ochtends nog bij Jeroen Dubbeldam. Mijn ouders hebben altijd gezegd dat ik het vak buiten de deur moest leren. ’s Avonds ben ik thuis altijd nog wel druk. In de toekomst wil ik hier misschien ook wat aan opfok doen en eventueel als pensionstalling.”

Dochter Rosanne (19) volgt de hbostudie commerciële economie, haar drie jaar jongere broer Lars (16) sloot onlangs met goed gevolg zijn studie in de kaderklas van het Canisiuscollege in Tubbergen af. Beiden waren al eens nationaal kampioen. Rosanne in 2016 ‘We willen brave, makkelijk te rijden kwaliteitspaarden’ outdoor bij de Galoppade met Palop, Lars een halfjaar later indoor met Blisz. In 2018 pakte hij buiten de reservetitel met Snowy. Voor de handel en het rijden thuis staan bij Stal Maathuis altijd wel een stuk of vijftien paarden paraat. Bart Maathuis: “De massa van vroeger is niet meer. We willen brave, makkelijk te rijden kwaliteitspaarden. Vroeger was het waar wat je vertelde, mensen zijn veel kritischer geworden. Alles is nu op internet na te kijken. Uiteindelijk moet het merendeel van je klanten wel blij zijn dat ze bij jou zijn gekomen. Want we moeten het van mond tot mondreclame hebben.”

Na de doorstart van Stal Maathuis na het faillissement in 2011 besloten Bart en Ramona Maathuis zich bewust vooral op de handel met de Verenigde Staten te richten. “Springen, dressuur, hunters, equitation, eventing, alle takken eigenlijk wel. Het is maar net wat op ons pad komt. Voor corona uitbrak brachten we altijd veel paarden naar Wellington en hadden we het hele jaar door buitenlanders over de vloer. Dat is een stuk minder geworden. Emotie kun je moeilijk op een video verkopen. De online veilingen hebben het een beetje overgenomen. Gelukkig breekt de markt nu weer een beetje open en hebben we ook de handel naar andere landen weer meer geopend. Hier hebben we onze eigen paarden niet kunnen uitbrengen. Zijn ze toch dik een jaar kwijt aan wedstrijdervaring.” “We doen weer veel samen”, geniet Bart Maathuis van de samenwerking met neef Rob en nicht Daniëlle. “We willen een bepaalde kant op met de accommodatie; die is gelukkig weer van de familie. We hopen dat hier buiten het CSI om weer regelmatig concoursen zijn. Alles moet natuurlijk wel in het plaatje passen. We knappen de boel nu eerst op. Hoe het uiteindelijk wordt, hangt bij ons ook af van wat de kinderen willen in de toekomst.”

Foto: Willem Pfeiffer / Hippisch Twente

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer