Hans en Sandra van Lange timmeren aan de weg met HVL Rijbodems

Een jaar of tien geleden begon Hans van Lange aan een nieuw avontuur. Hij startte zijn eigen onderneming HVL Rijbodems. Een decennium later loopt de agenda bijna over, omdat hij in binnen- en buitenland wordt gevraagd om spring- en dressuurterreinen aan te leggen en/of te renoveren. Maar ook voor bijvoorbeeld de aanleg van longeercirkels, paddocks, verlichting, stapmolens, omheiningen en de levering van bodemvlakkers en kantploegen.

Zoals op het terrein van het CSI Twente, waar de eb- en vloedbodem al twee jaar niet meer naar behoren werkte. Hans van Lange: “De bodem voerde het water niet meer af, omdat de buizen compleet verstopt zaten. De familie Maathuis wilde eigenlijk een compleet nieuwe bodem aanleggen. Nadat ik het zand en het systeem had onderzocht, hebben we besloten om voor renovatie van de bodem te gaan. Net zo effectief en een stuk goedkoper. Verder is er een plan gerealiseerd voor de afwatering, watervoorziening en is er een grondwal aangelegd met behulp van de plaatselijke bedrijven  Hemmer Groen en de gebroeders Poppink uit Reutum.”

‘Hans ging verschrikkelijk op zijn snufferd, toen een van zijn paarden achterover sloeg’

Hans van Lange is als ingenieur al veertig jaar actief in de weg- en waterbouw en werkte eerder bij een drainagebedrijf. “En ik zit al veertig jaar op een paard. Het komt nu allemaal bij elkaar”, verklaart hij de stap die hij in 2011 zette. Zijn vrouw Sandra noemt een goede andere reden. “Dat jaar ging Hans een keer verschrikkelijk op zijn snufferd, toen een van zijn paarden achterover sloeg. Hij lag ernstig gehavend in een ziekenhuisbed in de woonkamer. Ik heb ‘m toen ingepeperd dat hij zijn hersens eens moest gebruiken.“

Van Lange zelf: “De heupkom van mijn bekken was gebroken, de slagader was getordeerd en de binnenste lymfeklieren waren beschadigd. Na drie maanden kon ik weer lopen en sprong ik weer in de klasse Z. Maar ik dacht wel bij mezelf: ik heb alle verstand van rioleringen, zand en drainages, ik ga rijbodems maken! De eerste heb ik als proef gelegd bij Erik Wiefferink en van het een kwam toen het ander.” Sinds 2012 zit Sandra bij hem in het bedrijf. Zij had zelf van 2005 tot 2014 een goedlopende zaak in ruitersportartikelen, Joyride Reitsport in het Duitse Lage. Ze verzorgt de administratie, regelt de offertes, doet de bestellingen, treft als back-up de voorbereidingen voor de te verrichten werkzaamheden en houdt de social media actueel.

HVL Rijbodems werkt voor het aanleggen van bodems in Frankrijk intensief samen met het Franse bedrijf Toubin & Clement, mondiaal marktleider op dit gebied. Alle 5-sterren evenementen in Frankrijk worden door dit bedrijf van bodems voorzien. Hans: “Toubin & Clement levert het zand en HVL Rijbodems zorgt voor het eb-en vloedsysteem.” De eb-en vloedpiste in Geesteren omvat maar liefst circa 8000 vierkante meter. “Het is daarmee een van de grootste.” De bodem doorstond na de renovatie de meest recente slagregens glansrijk. “Deze heeft de laatste tijd al heel wat water op de pet gehad maar hield zich prima.”

Foto: Willem Pfeiffer / Hippisch Twente

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer