Oud-directeur Maarten van der Heijden van KNHS adviseur CSI Twente

Het CSI Twente maakt vooral voor het onderdeel dressuur graag gebruik van de expertise van Maarten van der Heijden. De voormalige technisch directeur en secretaris-generaal van de KNHS uit Boxtel richtte na twaalf jaar actieve dienst voor de paardensportbond zijn eigen bedrijf HippICC op, wat staat voor Hippische Innovatie, Coaching/Training en Consultancy.

“Als technisch directeur van de KNHS was ik al die jaren verantwoordelijk voor het topsportbeleid in alle disciplines. Alle vijftien bondscoaches rapporteerden aan mij. Nadat ik in september ben gestopt, heb ik eerst tot het eind van het jaar mijn hoofd leeg gemaakt, waarna ik op 1 januari voor mezelf ben begonnen. Ik train ruiters in diverse disciplines, jureer vaak internationaal , begeleid ruiters mentaal vanuit mijn achtergrond als gedragswetenschapper en doe een aantal projecten. Voordeel is dat ik nu mijn eigen agenda kan bepalen, dat was bij de KNHS niet mogelijk. Topsport speelt zich vooral in de weekenden af en zeven dagen per week was ik druk met honderden mails en stond de telefoon altijd aan.”

Van der Heijden beleefde bij de hippische organisatie naar eigen zeggen “fantastische jaren. Natuurlijk heb je altijd ups en downs, omdat je wel het goede paard op het juiste moment moet hebben en ruiters tijd nodig hebben om er een succesvolle combinatie mee te worden.”

Paardensportman van het jaar
In 2015 werd hij tijdens Indoor Brabant (The Dutch Masters) in Den Bosch verkozen tot paardensportman van het jaar ervoor. “Voor de KNHS was 2014 een uniek jaar, omdat we in Normandië in bijna alle disciplines samen liefst achttien medailles haalden bij de Wereldruiterspelen. Onder anderen Jeroen Dubbeldam werd wereldkampioen en de FEI noemde oranje al het nieuwe goud. In 2006 in Aken wonnen we nog maar zes medailles en in 2010 al negen.”

Hij aarzelde niet toen het verzoek kwam mee te helpen Geesteren ook tot een belangrijke locatie voor internationale topdressuur te maken. “Het heeft al vele jaren dat fantastische springconcours met veel historie, ook met landenwedstrijden. In 2019 heeft het op een mooie manier de organisatie van de Longines Nations Cup overgenomen van Rotterdam, dat toen het EK in huis had. Het is een prachtige accommodatie met uitstekende bodems. Iedereen was heel tevreden over de stalling en de open ruimtes op en rond de pistes.”

“In Nederland kunnen we ook best wat nieuwe locaties gebruiken na het wegvallen van Roosendaal en Nieuw- en Sint Joosland. De familie Maathuis heeft aangegeven naast het springen de dressuur meer te willen ontwikkelen. Daarover hebben we contact gehad en ik denk graag mee over de inzet van juryleden, het programma en over welke categorieën er moeten rijden. Het zou geweldig zijn als Geesteren behalve in het springen ook in de dressuur zo’n mooie historie zou opbouwen.”

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer