Joram Hendriks: “Ik ben een trainer die gelooft in de relatie met en tussen spelers”

Afgelopen twee jaar was hij full time jeugdtrainer bij het Zwolse PEC en trainde daar de o16. Vanaf het nieuwe seizoen neemt hij het stokje over van Philip Agteres. Een bewuste keus en voelt dit als een promotie, Joram Hendriks?

Zeker een bewuste keus. Ik wilde terug naar het volwassen voetbal en ben blij dat ik dit bij SVZW mag gaan doen. Naar mijn mening een mooie en ambitieuze club met goede faciliteiten.

Waarom SVZW en niet bijvoorbeeld een functie hogerop bij PEC Zwolle?

Ik wilde terug naar het volwassenvoetbal. Bij PEC ben je hierin ook afhankelijk van een hoofdtrainer, waarin je vaak ziet dat hij zijn eigen stafleden meeneemt. Daarbij wil ik mij nu met name als hoofdtrainer blijven ontwikkelen.

De keus voor SVZW is met name gevallen op de interessante en ambitieuze gesprekken met TC/Bestuur en een afvaardiging van de spelersgroep. Ambities die ook bij mij als jonge trainer passen. Ik wil in een omgeving werken waarin ontwikkeling centraal staat binnen gezamenlijke normen en (kern-)waarden, waarin ook wordt gefaciliteerd.

Was PEC Zwolle jouw eerste trainersfunctie?

Nee. In het verleden heb ik een jeugdteam bij vv SVI uit Zwolle getraind en het 1e team van SVI 4 jaar lang getraind. Bij SVI zijn we in mijn periode als hoofdtrainer van de 3e klasse naar de 1e klasse gepromoveerd.

Maar vertel eerst eens wie je bent en wat jij naast het voetballen nog meer doet?

Joram Hendriks, 34 jaar. Woonachtig in Zwolle met mijn vriendin Merel Voerman en onze hond Teddie. In juli verwachten wij ons 1e kindje, een dochter. Ik vind het leuk om op de racefiets te stappen, hard te lopen en andere sporten te ervaren. Veel bewegen dus. Verder houd ik van lekker eten met vrienden/familie en lees ik sport- coachboeken.

Je had een full time functie. Ga je naast het trainen van de selectie van SVZW nog andere dingen doen?

Per 1 juli start ik als Senior administratief Processpecialist bij de Landstede Groep in Zwolle. Hierbij focus ik mij met een team op de processen voor het Voortgezet Onderwijs waar zo’n 14.000 scholieren onderwijs krijgen.

Hoe wist je dat er bij de Wierdense formatie een vacature was?

Via Erik Riemens, een van origine Wierdenaar, ben ik in contact gekomen met SVZW. Erik ken ik als teammanager vanuit de tijd dat ik zelf nog bij FC Zwolle speelde.

Kende je SVZW toen al?

Ik kende SVZW inderdaad al. Met name van de beelden uit de Top- en Hoofdklasse en omdat SVZW inmiddels competitiegenoot is bij SVI.

Wat sprak je qua organisatie direct aan?

De geweldige faciliteiten, de gezonde ambities en de spelersgroep waar volgens mij nog rek in zit qua potentie.

Waren jullie er snel uit?

Ja. Ik heb 2 gesprekken met de TC/Bestuur gehad en ik heb mijn voetbalidee aan een afvaardiging van de spelersgroep uitgelegd. Mijn idee kwam blijkbaar overeen met hoe men bij SVZW wil proberen te spelen. Het gevoel was goed en ik begrijp dat SVZW er hetzelfde over dacht. Daarbij mocht ik mijn eigen assistent meenemen en dat heb ik gedaan in de vorm van Roy Agten, die overkomt van SVI waar wij eerder 4 jaar hebben samengewerkt.

Je hebt een contract voor een jaar. Even de kat uit de boom kijken?

Ja. Wat dat betreft vind ik dat de driehoek club, spelersgroep en trainer moet kloppen. Niet op elkaar uitgekeken zijn en elkaar blijven prikkelen. Doordat ik in een nieuwe omgeving ga werken zal ik even moeten wennen en zal men ook aan mij en mijn werkwijze moeten wennen. Als de driehoek past dan kunnen we altijd nog verlengen.

Al ambities en doelen gesteld voor het nieuwe seizoen?

Ik wil de club en het team eerst beter leren kennen en onze manier van spelen duidelijk gaan krijgen. Dat zal het eerste doel zijn. Een resultaatdoel zal in de voorbereiding volgen welke we intern gaan bespreken met de spelersgroep. Tussendoor zijn er procesdoelen die worden gesteld en samenhangen met de manier van spelen die we voor ogen hebben.

Wat ben je voor een trainer?

Ik ben een trainer die gelooft in de relatie met en tussen spelers. Waarin normen en (kern-)waarden belangrijk zijn en waarin spelers initiatief mogen nemen. Al voetballend situaties leren herkennen en oplossingen vinden. Ik denk dat ik hierin wel duidelijk kan aangeven wat ik van mijn staf en spelers verwacht zonder de eigen inbreng van hen uit het oog te verliezen. Ik geloof in het nakomen van afspraken, hard werken en fitte spelers. Hoe fitter je bent, hoe vaker/beter je handelingen kunt uitvoeren binnen de gemaakte teamafspraken.

Ben je een teambuilder die graag alles in harmonie doet (staf spelersgroep)?

Ja. Ik ben nieuwsgierig naar de mening en bevindingen van mijn spelers. Hoe zien zij situaties en oplossingen. Soms gebeurt dat op het veld of in de kleedkamer en soms gebeurt dat daar omheen. Roy Agten heeft hier tevens een belangrijke rol in als verbinder. Uiteindelijk ben ik wel degene die beslist en het groepsbelang bewaak.

Je bent nog jong. Niet bang voor het diepe?

Volgens mij leer je ook afzwemmen in het diepe, dus nee. Ervaren en leren van een fout besluit maakt je volgens mij completer. Hoe ga je om met het ‘’diepe’’ is volgens mij veel interessanter. Sta je open voor de feedback van je groep? Ik zal net als mijn spelers fouten maken, de vraag is hoe we als groep met fouten omgaan en erop reageren. Samenwerken en (sub-)doelen halen maakt het leuk.

Ga je nog in gesprek met Philip om de plussen en de minnen van de spelers door te nemen?

Niet van plan. Ik heb meerdere gesprekken gehad met betrokkenen van en rondom het 1e. Hierdoor heb ik een goed beeld gekregen. Uiteindelijk wil ik het ook vooral zelf ervaren, daarom ook het aantal oefenwedstrijden.

Kun je een paar hoogtepunten noemen?

Van SVZW? Volgens mij zijn het spelen in de Topklasse en de promoties wel hoogtepunten van de club. Voor mij persoonlijk zijn de promoties met SVI, van de 3e naar de 1e klasse, en het fulltime werken bij PEC Zwolle gebeurtenissen waar ik trots op ben.

En misschien ook dieptepunten?

Voor SVZW: sportief gezien de degradaties, denk ik. Voor mij persoonlijk dat we in mijn 1e jaar geen kampioen werden, terwijl we 3 wedstrijden voor het einde nog bovenaan stonden. Uiteindelijk promoveerden wij via de nacompetitie. Al met al werd dit dus een onderdeel van het hoogte punt. Dit bedoel ik ook met ‘’hoe reageer je als groep op situaties’’. Neem de situatie zoals hij is, leer ervan, en stop energie in de oplossingen.

Als voetballer waren de laatste 4-5 jaar erg vervelend omdat ik veel met pijn in beide heupen speelde. Uiteindelijk ben ik daar ook aan geopereerd en was dit de reden van het stoppen met voetballen.

Afgelopen donderdag was de eerste training. Hoe was de eerste kennismaking?

Goed. Leuke en enthousiaste groep! Voor mij persoonlijk lekker om weer met (jong-)volwassenen op het veld te staan. Verder voelde het als een goed en warm welkom van vele clubmensen.

We zijn bijna twee jaar verstoken geweest van het amateurvoetbal door corona. Hoe was dat bij PEC Zwolle, pappen en nathouden?

Zeker niet pappen en nathouden. Uiteindelijke stond er iedere training een doel centraal en moest er hard gewerkt worden door staf en spelers. Tuurlijk missen ook wij de wedstrijden tegen ‘’echte’’ tegenstanders. Maar we hebben wel geprobeerd om iedere training weer een stapje te maken in de manier van spelen en persoonlijke ontwikkeling. We hebben onderling wel wedstrijden gespeeld binnen de academie van PEC.

Zelf ook gevoetbald?

Ja. Tot mijn 19e bij FC Zwolle, daarna bij MVV Alcides (o.a. Hoofdklasse Zondag), Be Quick’28 (o.a. Hoofdklasse zaterdag) en vv SVI gespeeld.

Nog aan andere sporten gedaan?

Ik heb tot mijn 12 getennist. Eerst bij een tennisvereniging (ZLTB) in Zwolle en later voor de Tennisbond waar ik 4-5 keer per week trainde en veel toernooien/wedstrijden speelde.

Nog een ultieme wens?

Dat mijn vriendin en ik een gezonde dochter krijgen en dat we gezond en gelukkig blijven.

Sportief gezien op korte termijn attractief voetbal bij SVZW spelen, dat beide partijen zich prettig voelen binnen de gezamenlijke normen en (kern-) waarden. Uiteindelijk wil ik graag op Divisie niveau trainer zijn bij een ambitieuze club waar ontwikkeling mogelijk is. De droom is om dit fulltime te doen bij een BVO in een 1e of O.21/jong team.

Foto’s: Eerste training SVZW/Johan Gierveld

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer