Special Olympics Nationale Spelen Twente zet de toon met meeslepende countdown

Over exact één jaar – in het weekend van 10 t/m 12 juni 2022 – staat heel Twente in het teken van de Special Olympics Nationale Spelen. Het grootste nationale sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Om dit moment te markeren heeft de organisatie op een geheel eigen wijze de countdown ingezet. Met vijf Special Olympics atleten in de hoofdrol kan heel Nederland de promotie van dit evenement vanaf vandaag niet meer missen.

De grondleggers van het aanstaande evenement – de 14 Twentse gemeenten en provincie Overijssel – waren getuigen van het memorabele moment op het terrein van Müller European Trucks & Trailer Care (ETTC). Het bekende Holtense familiebedrijf heeft samen met de organisatie het speciale moment tot in de puntjes voorbereid. Door een rookgordijn, met op de achtergrond kolkende muziek, werden de Special Olympics atleten Maartje Ellenkamp, Teun Wes, Laxmi Schoonhoven, Marjolijn van den Brink en Wessel Everloo enorm verrast door twee enorme Müller Trucks volledig omgetoverd.

Vanaf vandaag staat hun beeltenis groots geportretteerd en worden ze een jaar lang door Nederland meegesleept met de boodschap ‘We are Special!’. ‘We moeten onwijs trots zijn in Twente en de regio, een ontzettend belangrijke aanjager om G-sporten in de regio te verbeteren‘ aldus Roy de Witte, gedeputeerde van Provincie Overijssel.

Twente had met Triathlon als nieuwe Special Olympics sport al een primeur te pakken. Daar kan RaceRunning aan worden toegevoegd.  Met een driewielig loopframe (zonder pedalen) en met een borststeun en stuur strijden Special Olympics sporters op de atletiekbaan in het FBK-stadion om de snelste tijden. Bijzonder, want nog nooit was deze groeiende sport aanwezig op het programma van de Nationale Spelen. Voor Multi-atleet Maartje Ellenkamp (33) uit Borne, die voor deze sport flink gelobbyd heeft,  komt een droom uit: ‘ik kan niet wachten om te starten’, aldus Maartje. Haar missie houdt niet op in Twente. Maartje hoopt over een paar jaar met haar RaceRunner mee te kunnen doen aan de World Games.

Dit landelijke sportevenement geeft invulling aan de Twentse missie om maatschappelijk impact te realiseren, waarin sporten voor mensen met een verstandelijke beperking nog toegankelijker moet worden in heel Twente. Claudio Bruggink, voorzitter Special Olympics Nationale Spelen Twente 2022: ‘Sinds 2018 werken we intensief samen in Twente en wordt het samenwerkingsnetwerk met de dag groter. We zijn ontzettend dankbaar dat deze missie kan rekenen op commitment en support. Dat geeft veel vertrouwen en energie.’ Groots is het, met meer dan 3000 atleten en coaches vanuit heel Nederland, 25 verschillende sporttoernooien, een heuse openingsceremonie in het FBK-stadion in Hengelo, 25.000m2 Special Olympics Dorp op de Universiteit Twente en maar liefst 1500 vrijwilligers.

Op 25 september gaat de organisatie zichzelf testen met de Pré-games. Op het programma staat een mini openingsceremonie en 500 sporters die meedoen aan hockey, voetbal, zwemmen, atletiek en RaceRunning. Voor de toernooiorganisatie en sportverenigingen is dit een moment om veel ervaring op te doen en verbeterpunten te signaleren als opmaat naar 2022.

Zowel in 2020 als in 2021 werd Den Haag als host city van de huidige Nationale Spelen flink uitgedaagd door Corona. Slotconclusie, geen originele variant, maar een Digitale Spelen voor heel sportend Nederland. Traditie is dat tijdens de sluitingsceremonie de vlag wordt overhandigd aan de nieuwe organisator. Zondag 13 juni is het zover. Dan wordt de Special Olympics vlag officieel overgedragen aan de Twentse organisatie.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer