Berry Noppers: “De slogan “Gezonde Ambitie” sluit prima aan bij mijn beleving van sport”

Twee weken geleden presenteerde Vroomshoopse Boys haar technische/trainersstaf. Nieuw is Berry Noppers die de jeugdkeepers onder handen gaat nemen. Zo is het toch Berry?

Ja dat klopt. Voor komend seizoen neem ik de selectie keepers van Vroomshoopse Boys voor mijn rekening.

Enig idee hoe Vroomshoopse Boys bij jou is uitgekomen?

Een tijdje terug kwam ik de vacature jeugdkeepertrainer tegen via social media. Het leek me een erg interessante vacature, waarop ik besloot om eens wat meer informatie op te vragen. Een week later zaten we met elkaar om tafel. Dit was een positief gesprek. De ambitie die de Boys met jeugdvoetballers heeft, spreekt me enorm aan.

Foto: Vroomshoopse Boys

Vroomshoopse Boys kent een slogan: “Gezonde Ambitie”. Al een idee wat jouw rol in het geheel is en hoe kijk jij tegen deze slogan aan?

De slogan “Gezonde Ambitie” sluit prima aan bij mijn beleving van sport. Aan de ene kant proberen het beste uit je jeugdopleiding te halen, aan de andere kant moet er ook ruimte zijn voor recreatie. De ene keeper wil het maximale halen uit zijn kwaliteiten. Dit is ook hoe ik mijn sport altijd beleefd heb. Daar hoort bij dat alle facetten top in orde moeten zijn.

Goede afspraken, goede trainers en voldoende faciliteiten. Dit heeft Vroomshoopse Boys goed voor elkaar. Daarnaast heb je ook de keeper die minder gaat voor prestatie, maar meer speelt voor het plezier en de gezelligheid in een team. Het is fijn om te zien dat ook hier naar gekeken wordt bij de Boys.

Al kennis gemaakt met je nieuwe omgeving en de keepers?

Eind juni heb ik al een aantal mensen mogen ontmoeten bij de club. Allemaal vriendelijke mensen die hun best doen voor de club. Verder heb ik wat keepers gezien, helaas nog niet gesproken.

Maar vertel eerst eens even wie je bent en wat je in het dagelijks leven nog meer doet.

Ik ben afkomstig uit Bergentheim, waar ik woon met mijn vrouw en mijn drie lieve dochters. In het dagelijks leven ben ik leerkracht op de Doekesschool in Hardenberg. Daarnaast ben ik nog spelend lid bij v.v. Bergentheim op recreatief niveau.

Tot oktober 2020 was ik ook eigenaar van KEEPERsport Nederland/België. Dit is ‘s werelds grootste online webshop op het gebied van keepersartikelen. Ik heb jarenlang met mijn collega Karel Pullen de Nederlandse en Belgische keepers voorzien van kleding, handschoenen, trainingsmaterialen etc.

Sinds afgelopen oktober hebben we besloten om te stoppen met deze werkzaamheden en overgedaan aan een nieuwe Nederlandse partner. Helaas was het niet meer te combineren, leerkracht en gezin en webshop. Dan kies je uiteindelijk waar je hart ligt en dat is toch het onderwijs gebleken.

Om keeperstrainer te worden heb je daar verschillende opleidingen voor moeten volgen?

Nee, ik heb geen opleidingen gevolgd. Wellicht in de toekomst.

Kun jij uitleggen waaruit een keeperstraining bestaat?

Een keeperstraining kan uit verschillende facetten bestaan. Na de warming-up heb je onder andere: Lichaam achter de bal/leren vangen, positie van de keeper/uitgangshouding, vallen/duiken/zweven/insnijden, voetenwerk, meevoetballen, een tegen een, reactie, standaardsituaties, coaching en conditie. Op al deze onderdelen kun je weer leuke oefeningen uitwerken.

Keepers kennen verschillende eigenschappen, zoals een lijnkeeper, maar ook een meespelende keeper. Kun jij uitleggen wat de verschillen zijn?

De meevoetballende keeper is niet enkel de doelman die de ballen stopt. Hij neemt actief deel aan het spel. Zo is hij de “laatste man” van je verdediging. Bij hem begint de opbouw van het spel, daarnaast is hij ook degene die altijd aanspeelbaar is voor de andere voetballers.

Dit alles heeft een lijnkeeper veel minder. Hij is de keeper die vertrouwt op zijn reflexen op de doellijn. De lijnkeeper is dus een stuk passiever als keeper dan de meevoetballende keeper. Het mooiste is dus wanneer een keeper beide eigenschappen beheerst.

Zelf ben je ook keeper bij v.v. Bergentheim geweest. Wat was jouw specialiteit?

Mijn specialiteit was het meevoetballen en het organiseren van de verdediging. Keepen is meer dan alleen ballen tegenhouden. Wanneer je de organisatie goed neerzet heb je als keeper veel minder te doen. Een trainer zei ooit tegen mij, keepen is 80% lullen en 20% ballen tegenhouden. Dit is wellicht een beetje overdreven, maar grotendeels komt het hier wel op neer.

Sta je nog onder de lat of ben je gestopt en waarom?

Drie jaar terug ben ik gestopt met selectievoetbal. Mede door het werk, jong gezin en de tijd die het kostte heb ik ervoor gekozen om lager te gaan spelen. In dat seizoen speelden we met het tweede elftal van Bergentheim in de 1e klasse. Dit is een aardig niveau voor een kleine club als Bergentheim.

Zelf ben ik nog actief op recreatief niveau. Momenteel speel ik in het 4e elftal. Dit is een erg leuk elftal waar veel jongens in spelen die op hoger niveau ervaring op hebben gedaan. Helaas hebben we door corona weinig samen kunnen spelen.

Jij bent 36 jaar oud. Hoe lang denk je dat een keeper op topniveau door kan gaan (Stekelenburg is 39 en Pasveer 37 jaar)?

Dat is moeilijk te zeggen. Keepers worden beter naar mate ze meer ervaring hebben. Kijk voorheen naar Edwin van der Sar en momenteel Buffon (43 jaar), dit laat wel zien dat keepers langer mee kunnen dan voetballers. Al zal dat niet voor elke keeper weggelegd zijn.

Ik las ergens dat jij in 2014 bij de selectie van v.v. Bergentheim zat en op het punt stond om de vertrekkende Karel Pullen op te volgen. Maar toen raakte je geblesseerd. Dat moet een enorme domper zijn geweest.

Dat is correct. Dat seizoen raakte ik tijdens een van de laatste trainingen geblesseerd aan mijn knie. Ik scheurde mijn voorste kruisband af. Hierna volgende een operatie en revalidatie. Het was inderdaad een enorme domper.

De keepersfunctie bij v.v. Bergentheim is je eigenlijk met de paplepel ingegeven, want je vader stond daar ook onder de lat?

Op 5 jarige leeftijd ben ik begonnen bij Bergentheim als keeper. Ik had mijn vader als mijn grote voorbeeld. Hij was destijds nog actief als keeper in het eerste elftal bij v.v. Bergentheim. Daarnaast is hij ongeveer 25 jaar keeperstrainer geweest bij Bergentheim. Drie jaar geleden tijdens een afscheidswedstrijd van enkele selectiespelers, stonden we tegenover elkaar. Een unieke en bijzondere ervaring.

Hoe lang heeft hij gespeeld en heeft hij nog mooie successen meegemaakt?

Hij heeft 11 jaar gekeept in het eerste elftal van Bergentheim. Hij heeft zijn debuut gemaakt in de eerste klasse tegen Deto. Destijds was dat het hoogste amateurniveau. Daarnaast is hij meerdere malen kampioen geworden. Zijn mooiste wedstrijd was in 1989 tegen Ajax.

En jij?

Ik ben ongeveer 12 jaar lid geweest van de eerste selectie bij Bergentheim. De mooiste successen waren de kampioenschappen in het tweede. Daarnaast hebben een keer de kans gehad om via de nacompetitie te promoveren naar de hoofdklasse. We speelden twee wedstrijden tegen Go Ahead Kampen 2. Helaas waren zij een maatje te groot voor ons.

Terug naar je nieuwe functie. Is deze te combineren met je dagelijkse werk, want de jeugd traint natuurlijk niet alleen ‘s avonds, of heb je vaste avonden dat je de keepers traint?

In het onderwijs heb je het “geluk” dat de woensdagen halve lesdagen zijn. Dit maakt het dat de woensdagavond de ideale avond is om keeperstraining te geven. Het is goed te combineren met werk en thuis. We starten om 18:30 uur en de laatste keepers zullen rond 20:30 uur klaar zijn.

Hoe kijk jij tegen de organisatie van Vroomshoopse Boys aan en met name het technische gedeelte?

Vroomshoopse Boys heeft een mooie organisatie. Ze proberen op elk niveau goede trainers en begeleiders in te zetten. Het mooie is dat ze zoveel mogelijk werken met mensen uit de eigen vereniging. Daarnaast hebben ze een zeer mooi keepersplan geschreven, wat ook “Gezonde ambitie” uitstraalt.

Ga jij op wedstrijddagen, als corona het toelaat, ook keepers bekijken?

Dit ga ik zeker proberen te doen, al zal dit niet elke week zijn.

Je bent nu trainer van de jeugd. Ambitie om ooit eens de senioren van stof te voorzien?

Wellicht in de toekomst. Laten we eerst maar eens starten met de jeugd van de Boys, dan kunnen we in de toekomst nog wel eens zien wat er verder op mijn pad komt.

Nog een ultieme wens?

Een seizoen dat niet wordt bepaald door corona, maar door plezier en succes.

Overige foto’s: Berry Noppers

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer