Rob Hoekschop in gesprek met: Kenny Kroeze

Spelersprofiel;

Naam: Kenny Kroeze

Geboorte Datum: 19 mei 1979

Voetbalperiode: Go Ahead Eagles 1996/1997; Sc Enschede 1997/1998; AJC ’96 1999; Excelsior’31 2000/2002; HHC Hardenberg 2002/2012 en DOS ’37 2012/2014.

Positie: Linksbuiten

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Er waren voor mij meerdere redenen om te stoppen. Ten eerste vind ik andere sporten ook zeer leuk, na bijna 30 jaar te hebben gevoetbald vond ik dat het tijd was om ook andere sporten te gaan doen. Ik ben toen Survival, Adventure Race en Triatlon gaan doen. Ten tweede vond ik het lastig worden om altijd aan de verplichting te gaan voldoen. 2 a 3 avonden in de week trainen en de hele zaterdag op pad. Nu is trainen leuk en zijn de wedstrijden fantastisch, maar wanneer je sport in een team dan is het wel meer een verplichting. Ten derde: op een gegeven moment zei 1 van mijn kinderen, papa ga je nu alweer weg? Toen was voor mij de maat vol. Ik dacht ik stop ermee.

Hoe zou jij je als speler omschrijven?

Ik wil altijd winnen. Bijna ten koste van alles. Verder was ik een speler die of lekker speelde of niet. Spelen voor een 6-je deed ik bijna niet volgens mij. Verder kon ik een hele wedstrijd bijna onzichtbaar zijn en dan toch in de 85ste minuut scoren met een afstandsschot.

Had jij een specialisatie als speler?

Specialisatie weet ik niet. Maar ik wel was behoorlijk snel en ik had een aardige linker.

Excelsior’31 of HHC?

Een lastige vraag. Bij Excelsior heb ik het plezier van het spelletje helemaal weer terug gevonden. Bij HHC heb ik de mooiste successen beleefd. Wij hebben ook onderling zeer mooie derby’s uitgevochten.

Liever een assist of toch zelf scoren?

Dit veranderde tijdens mijn carrière. In het begin vond ik een mooie assist gegeven prachtig. Later werd dit toch meer het zelf scoren.

Heb je, met de kennis van nu, het maximale uit jezelf als voetballer gehaald?

Misschien niet. Met andere keuzes had ik misschien langer in de top van het amateur voetbal kunnen spelen. Om nog hogerop te kunnen komen hangt van zoveel factoren af. Ik was niet altijd de makkelijkste voor een trainer. De één kon hier wel goed mee omgaan en de andere niet.

Heb je ooit de kans gehad bij een BVO?

Ik heb 5 jaar bij FC Twente in de jeugd gevoetbald. Hier moest ik op een gegeven moment weg. Later heb ik nog de kans gehad om Emmen te gaan voetballen. Maar hier ben ik toen niet op in gegaan.

Waar moet een goede buitenspeler, volgens jou, aan voldoen?

Snelheid of een mannetje goed kunnen uitspel, een goede traptechniek en weten hoe jij jezelf de meeste ruimte kan geven om vrij te komen van dekking.

Waar ben je het meest trots op?

Dat ik onderdeel heb kunnen uitmaken van de groei van HHC-Hardenberg.

Wat is je mooiste herinnering?

De eerste kampioenschap met HHC-Hardenberg. Spelen tegen Feyenoord voor de KNVB beker in een afgeladen Emmen stadion.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik werk met veel plezier als docent lichamelijke opvoeding in het voorgezet onderwijs. Verder sport ik zelf nog veel. Afgelopen weekend ben ik nog Nederlands Kampioen geworden bij Adventure Racen. Tevens wil ik volgend jaar de Iron Man gaan doen en daar heb ik ook een bepaalde doelstelling bij.

Wat is jouw top 3 van beste amateurs; waar je mee of tegen gespeeld hebt?

Dennis Brilhuis, Ben Velthuis en René de Visscher

Wat is je mooiste herinnering aan een trainer?

Han Perik heeft mij laten inzien dat wanneer je iets wilt dat je er hard voor moet werken. En dat harde werken heeft hij mij zekers geleerd. Michel Jansen; daar had ik een fantastische klik mee!

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Ik deed en doe nog steeds altijd eerst mijn rechter sokken en schoen aan. Daarna pas mijn linker.

Wat is je mooiste sportpark?

De Boshoek van HHC, al blijft de Koerbelt van Excelsior ook zeker fantastisch.

Wat is je mooiste goal?

Dat was tegen Harkemase Boys. Een vrije trap van ongeveer 30 meter.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Nu wordt er veel meer gemeten. Dus iedereen in het veld is fitter.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Speel met plezier! Wanneer het een moeten wordt dan is het lastig om te blijven presteren. Laat je niet teveel leiden door mensen om je heen maar maak een vertrouwd persoon een plan om te kijken wat je doelstelling is en hoe jullie denken dit te gaan bereiken en ga er dan voor. Denk groot, maar start klein.

Wil je nog iets kwijt?

Ik vind het leuk dat ik hiervoor gevraagd ben en ik wens iedereen het beste.

 

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer