Mirjam Pol verdedigt koppositie Baja World Cup

Motorrijdster Pol staat aanstaande vrijdag aan de start van de vierde wedstrijd van de FIM Baja World Cup 2021. Haar laatste wedstrijd op de motor dateert van midden februari van dit jaar. Deze Dubai International Baja schreef zij op haar naam in het vrouwen-klassement.

De FIM Baja World Cup is het belangrijkste kampioenschap van rallyraces in Baja-stijl, dat sinds 2012 wordt georganiseerd door de Fédération Internationale de Motocyclisme. Naast de belangrijkste wereldbeker voor 450cc zijn er wereldbekers in de klassementen: quads, vrouwen en junior.

Vorig jaar maakte Pol voor het eerst kennis met Baja-wedstrijden. Als ‘dieseltje’ – ze komt als rallyrijdster vaak na een paar dagen echt in haar ritme – zijn de korte twee, driedaagse wedstrijden een goede manier om uit haar comfortzone te stappen.

Vrijdag 23 juli staat ze aan de start van de Baja Aragón. Ze is al een paar dagen in Spanje voor een aantal testdagen. “Het voelt alsof het alweer zo lang geleden is sinds ik op de motor zat. Ik heb het motorrijden echt gemist! Gelukkig dat ik, als sporter, weer wedstrijden kan en mag rijden om zo weer wedstrijdritme op te bouwen”, laat Pol vanuit Spanje weten.

Mirjam Pol staat op dit moment bovenaan in het klassement van de Baja World Cup. De koppositie verdedigen in de Baja Aragón zal zwaar worden. De verwachte temperatuur in het binnenland van Spanje de aankomende dagen ligt boven de 40 graden en het deelnemersveld is sterk.

Mirjam Pol staat op dit moment bovenaan in het klassement van de Baja World Cup. De koppositie verdedigen in de Baja Aragón zal zwaar worden. De verwachte temperatuur in het binnenland van Spanje de aankomende dagen ligt boven de 40 graden en het deelnemersveld is sterk.

Mirjam Pol staat op dit moment bovenaan in het klassement van de Baja World Cup. De koppositie verdedigen in de Baja Aragón zal zwaar worden. De verwachte temperatuur in het binnenland van Spanje de aankomende dagen ligt boven de 40 graden en het deelnemersveld is sterk.

Mirjam Pol staat op dit moment bovenaan in het klassement van de Baja World Cup. De koppositie verdedigen in de Baja Aragón zal zwaar worden. De verwachte temperatuur in het binnenland van Spanje de aankomende dagen ligt boven de 40 graden en het deelnemersveld is sterk.

Voorbereiding Dakar 2022

Ze is de enige Nederlandse deelnemer op de motor. Mirjam: “Behalve dat ik hier natuurlijk graag mijn koppositie wil verdedigen in het damesklassement van het FIM Baja World Cup 2021, gebruik ik deze wedstrijd zeker ook als voorbereiding op de Dakar rally 2022.”

“Ondanks dat ik het budget nog niet rond heb voor de Dakar in januari, ben ik wel blij dat er een aantal trouwe sponsoren zijn geweest die mij gedurende dit jaar bleven steunen. Daardoor kan ik in elk geval wedstrijden als deze rijden en mij met mijn concurrenten meten om te bepalen waar ik sta dit jaar”, vertelt zij verder.

Op de agenda van Mirjam Pol staan nog een aantal Baja World Cupwedstrijden ná de Baja Aragón, waarvan de Hungarian Baja al plaats vindt in de eerste week van augustus en in oktober volgen dan nog twee Bajas in Portugal. Daarnaast rijdt Pol, als navigator van Kees Koolen, in het najaar nog een aantal wedstrijden voor het Cross Country Rally World Cup 2021.

Het is duidelijk dat Pol volop aan het trainen is en met de voorbereidingen bezig is op de zwaarste rally ter wereld in januari 2022. Op de vraag of ze alles al rond heeft, antwoordt ze: “Het zwaarste van de Dakar rally lijkt elk jaar wel om werkelijk aan de start te verschijnen. Het kost erg veel tijd en energie om het financiële gedeelte voor elkaar te krijgen. Terwijl ik mij eigenlijk graag wil bezighouden met wedstrijden rijden, trainingen en de motor. Ik ben niet arrogant maar weet wel wat ik kan en waar ik goed in ben. Nu is het tijd om potentiele sponsoren in te laten zien wat ik voor hen kan betekenen!”, laat de fanatieke sporter vanuit het bivak in Spanje weten.

De Baja Aragón vindt plaats op vrijdag 23 & zaterdag 24 juli 2021.

Fotocredits: Rallymaniacs©

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer