Marije ten Brinke: “Mijn doel voor nu is vooral om mij te ontwikkelen bij Apollo 8 maar ook bij jeugd/jong Oranje”

Twee speelsters van het Bornse Apollo 8 streden met Oranje om de WK titel volleybal onder 20. In de halve finale ging het tegen Servië tot mis. Moet een enorme teleurstelling zijn geweest, Marije ten Brinke?

Het was inderdaad een teleurstelling. We dromen natuurlijk allemaal om in de finale te staan, maar helaas ging dit net niet door.

Kun je aangeven waar het mis ging, want de setstanden waren redelijk close?

Servië begon goed aan de wedstrijd en had direct al een voorsprong. Ze legden een goeie service druk en hadden een goeie passe waardoor ze goed vrij konden spelen en het voor ons moeilijker was in het blok en de defense. Zelf vochten wij de laatste set goed terug en brachten de stand nog tot 25-25 helaas konden we de set net niet pakken en verloren we.

En dan restte zondagmiddag alleen de troostfinale tegen Rusland, en?

We hebben die avond bij elkaar gezeten en wilden echt vol voor de derde plek gaan in de laatste wedstrijd tegen Rusland, dat een erg sterk team is en goeie aanvallers heeft. We begonnen sterk aan de wedstrijd en stonden 2-0 voor in sets. Rusland kwam wel steeds beter in de wedstrijd en dat merkten we in de derde set. Hun diagonaal kwam goed in de wedstrijd en scoorde veel ballen. De vierde set begonnen we goed en stonden we ook 4 punten voor. Helaas verloren we de set alsnog en gingen we met druk de 5e set in. Deze set wat meestal tot de 15 punten gaat werd pas beslist boven de 20 en trokken we net aan het kortste eind.

Een teamgenoot van Apollo 8, Jette Kuipers, speelde ook in Rotterdam. Hoe was haar reactie?

Ik denk net als iedereen in het team dat we ervan baalden maar dat we ongelooflijk trots kunnen zijn op deze 4e plek op het WK. Wat we aan het begin nooit hadden verwacht maar we het toch maar even waar hebben gemaakt.

Hoeveel wedstrijden moest Oranje spelen om zover te komen?

We hebben in de eerste poule drie wedstrijden gespeeld vervolgens hadden we een dag rust en hebben in de volgende poule ook weer 3 wedstrijden gespeeld. Toen weer een dag rust en daarna de laatste twee wedstrijden gespeeld.

Heb je veel minuten gemaakt?

Dit team van dit toernooi was niet van mijn eigen lichting (leeftijd). Ik zit zelf eigenlijk in jeugd Oranje maar heb ook een kans gekregen om mij te bewijzen en zo mocht ik ook meedoen op dit toernooi. Ik heb veel speel minuten gemaakt en mocht elke wedstrijd in de basis staan.

Was er publiek bij aanwezig?

Er was elke dag veel publiek aanwezig in de zaal in Rotterdam. Er was een hele leuke sfeer waar we als team veel energie van kregen. In het begin was dit nog wel spannend of dit wel zou mogen vanwege corona. Wel hebben we het hele toernooi afstand moeten houden en mochten na de wedstrijd op afstand met de ouders praten. Tijdens het toernooi hebben we ook nog twee keer moeten testen.

Maar vertel eerst eens even wie je bent en wat je naast het volleyballen nog meer doet.

Ik ben nu 17 jaar en speel naast het Nederlands jeugd team ook bij Apollo 8 dames 1 in Borne. Ik begon daar eerst in dames 2 en afgelopen seizoen was mijn eerste jaar in dames 1. Ik woon ik in Enter een klein dorpje. Ik woon samen met mijn ouders en drie zussen. Zelf zijn mijn vader en ik ook erge dierenvrienden en hebben we herten. Veder hou ik van om op vakantie te gaan en leuke dingen te doen in het weekend.

Je speelde nu in het team onder 20. Had je voordien ook al in een Oranje team gespeeld?

Toen ik 12 jaar oud was kwam ik bij RTC Almelo en via daar heb ik selectie gedaan voor pré-jeugd. Toen ik dertien was begon ik bij pré-jeugd Oranje. Met dit team heb ik al verschillende toernooien gespeeld in het buitenland. Dit jaar zat ik in jeugd Oranje. Mijn eigen lichting gaat deze week op toernooi voor een wevza in Spanje.

Jullie kenden bij Apollo 8 ondanks corona een prima seizoen 2020/2021, alleen het Nederlands kampioenschap ontbrak. Toch tevreden?

Ik denk dat we op dit seizoen erg tevreden kunnen zijn. Ons doel was om een prijs te behalen en dat is gelukt in de bekerfinale. Ook hebben we goed gespeeld en streden we om de landstitel wat Apollo 8 nog nooit gedaan had. We kunnen met trots terug kijken op dit seizoen.

En van het komend seizoen, eindelijk Sliedrecht Sport de titel afsnoepen?

We gaan zeker ons best doen en hard trainen om te zorgen dat we goed klaar zijn voor de wedstrijden aankomend seizoen.

Even naar het prille begin. Waar en bij welke club raakte jij met het volleybalvirus besmet?

Ik begon bij vv Holyoke in Enter bij mij in het dorp. Dit is een erg kleine maar wel hele gezellig club. Al snel sloeg ik de mini’s over en kwam ik in C1 terecht omdat ik toen al op die leeftijd erg lang was. Daarna ging ik al snel door na B1 en dames 1. Hier kwam ik bij beide teams met een zus in het team. Toen kwam ik bij RTC Almelo en al snel deed ik selectie voor pré jeugd Oranje. Vervolgens werd mij aangeraden om toch wel op hoger niveau te gaan spelen bij een andere club. Zo kwam ik bij Apollo 8 dames 2 terecht en een jaar later bij Apollo 8 dames 1.

Werd je door iemand meegenomen of zit het volleybal in jouw familie?

Ik wilde graag op volleybal omdat alle drie mijn zussen ook op volleybal zaten en zag hun als een voorbeeld. En al snel kwam ik bij hun in het team.

Wanneer maakte je een overstap naar een andere vereniging?

Ik maakte 2 jaar geleden de overstap naar Apollo 8 dames 2.

Nooit spijt gehad?

Zeker geen spijt van gehad. Ik had meer uitdaging nodig en wist dat ik dit bij Apollo 8 zou krijgen. Dit is een hele gezellige vereniging en ik voelde mij direct op mijn gemak.

Wat is je uiteindelijke doel een maatschappelijke carrière of toch misschien volleyballen en dan in het buitenland?

Mijn doel voor nu is vooral om mij te ontwikkelen bij Apollo 8 maar ook bij jeugd/jong Oranje”. En natuurlijk het Nederlands team te halen.

 

Foto’s: Jan Bredewoud

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer