Rob Hoekschop in gesprek met Ferdi Holtkamp

Spelersprofiel:

Naam: Ferdi Holtkamp
Geboren: 29-06-1953
Begonnen met voetballen in:
1965/1970: GVV Eilermark
1970/1976: VV Glanerbrug
1976/1983: Enschedese Boys
1983/195: GVV Eilermark
Positie : meerdere posities gespeeld, maar voornamelijk in de spits

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ik ben gestopt met voetballen bij Enschedese Boys in 1982 wegens ernstige rugklachten, maar in 1983 toch weer begonnen omdat de klachten op dat moment minder waren en in overleg met toenmalige trainer Eef Wilberink heb ik me over laten halen om toch nog proberen te voetballen; met minder training. Dit toch nog 2 jaar vol gehouden, met een kampioenschap als einde. Ik heb na mijn voetbalcarrière nog bij Eilermark en Tubanters training gegeven en ik heb in de scouting gezeten bij FC Twente/ Heracles academie.

Hoe zou je jezelf als speler omschrijven?

Ik kon van alles een beetje maar vooral door mijn inzet en doorzettingsvermogen ben ik de speler geworden, waar ik trots op ben.

Had je een specialiteit als speler?

Mijn specialiteiten waren koppen, hoog springen en een goeie timing of dat nou voorin of achterin was maakte niet uit. In de spits heb ik ook vele kopgoals gescoord.

Eilermark of Enschedese Boys?

Enschedese Boys, over deze vraag hoef ik niet na te denken. Ik heb bij Enschedese Boys de mooiste jaren beleefd. Ik heb hier mooie herinneringen en heel veel geleerd.

Was de kleur zwart voor jou geen optie, toen je bij Enschedese Boys speelde?

Nee ondenkbaar, met een groen hart voetbal je niet in een zwart shirt.

Heb je, met de kennis van nu, het maximale ut jezelf als voetballer gehaald?

Nee, ik heb nooit gezien hoe goed ik had kunnen worden, Ik kon een contract tekenen bij FC Twente, maar heb nee gezegd. Zo weet ik nooit wat ik had kunnen bereiken als voetballer. Later nog een aanbieding van Heracles Almelo gehad; ook op deze nee gezegd. Ik heb hier wel veel spijt van, dat ik dat destijds niet heb gedaan.

Waar moet een goede aanvaller volgens jou aan voldoen?

Een goede aanvaller moet als aanspeelpunt kunnen spelen, maar ook doelpunten kunnen maken.

Waar ben je het meest trots op?

Ik ben trots op, dat ik in het hoogste Nederlands Amateur elftal heb gespeeld en dat mijn zoon (Jordi Holtkamp) nog beter is geworden dan ik was en ik hoop dat mijn kleinzoon het nog verder schopt dan wij samen.

Wat is je mooiste herinnering?

Dat ik met het oostelijk elftal in de Kuip heb gespeeld  met allemaal internationals (Cruyff, van Hanegem enz.) als toeschouwer en dat ik daar 2 doelpunten heb gescoord; door deze 2 doelpunten wonnen we het district kampioenschap. Dit was een voor wedstrijd van Nederland-Rusland. Dus ik was die avond topscorer in de Kuip.

Wat doe je nu en wat zijn je wensen?

Ik geniet heerlijk van mijn pensioen, ga veel op vakantie, mag graag fietsen en kijk graag voetbal van mijn kleinzoon. Mijn wens is dat ik nog lang kan genieten van mijn familie in een goede gezondheid.

Wat is jouw top 3 van beste amateurs waar je mee of tegen gespeeld hebt?

Dinand Scheggetman – vv Haaksbergen
Eltjo Hazelof – Sneek
Jos Bakker- Enschede Boys

Wat is je mooiste herinnering aan een trainer?

Hans Fransen, die kon je zo in een wedstrijd bespreking motiveren, dat je voor elkaar door het vuur ging.

Had je een ritueel voor de wedstrijd of een bijnaam?

Ik had altijd een vaste plek in de kleedkamer, maar had geen bijnaam.

Wat was je mooiste sportpark?

VV Haaksbergen, dat veld was altijd goed.

Wat was je mooiste goal?

Mijn 2e thuiswedstrijd bij de Boys; aanname op de borst, toen op de knie en een volley in de kruising. Na de wedstrijd vroegen ze of het wel de bedoeling was. Maar het was wel bewust.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en huidige generatie?

Het voetbal heeft zich veel meer ontwikkeld. Er zijn betere trainers, meer mogelijkheden om te trainen en betere velden. Het verschil tussen de trainers van toen en de trainers van nu is, dat de trainers van nu veel meer opdrachten aan spelers meegeven, waardoor ze veel te veel gaan nadenken en soms niet meer genieten van het spelletje.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Veel trainen, plezier maken, doen waar je goed in bent en vooral genieten van al je leuke momenten. Maar niet denken dat je er al bent, want de weg naar de top is lang en hard.

Wil je nog iets kwijt?

Ik vind het heel jammer dat Enschede Boys is verdwenen en dat zo’n grote mooie club niet meer bestaat.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer